Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
РОСІЯ ГОТУЄТЬСЯ ДО ВИБОРІВ
18 січня 2012 року завершився відведений російським законодавством термін для збирання підписів на свою підтримку кандидатами на посаду президента РФ, які не висунені від парламентських партій.

Поки зрозуміло, що конкурентами прем'єр-міністра Володимира Путіна найпевніше стануть лідер комуністів Геннадій Зюганов, ліберальний демократ Володимир Жириновський, мільярдер Михайло Прохоров, лідер партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов і лідер позапарламентської ліберальної партії «Яблоко» Григорій Явлінський. Кінцевий список претендентів стане відомий лише 28 січня, коли ЦВК РФ перевірить відповідність реальним прізвищам російських громадян зібраних підписів на підтримку Михайла Прохорова та Григорія Явлінського.
Напередодні цієї події у Державній думі заплановано черговий звіт уряду, на якому опозиційні до правлячої партії «Единая Россия» думські партії збираються зажадати відставки голови Центральної виборчої комісії Володимира Чурова. Його відставки ще наприкінці грудня за результатами думських виборів вимагали позапарламентські опозиційні сили, які проводили мітинги у центрі Москви.
Утім, Кремль навряд чи піде на «аварійну» заміну головного організатора виборчих процедур. Це автоматично означатиме визнання сумнівними результати парламентських виборів і ускладнить проведення президентської виборчої кампанії. Наразі кожен із претендентів на президентське крісло веде агітацію відповідно до своїх звичаїв і уподобань.
Прем'єр-міністр Володимир Путін, як це уже було на виборах президента за його участі у 2000 і 2004 роках, відмовився від особистої участі у теледебатах з іншими кандидатами. Це можливо, адже законодавство РФ не зобов'язує кандидатів на посаду президента особисто брати участь у дебатах. Проте інших кандидатів найбільше не влаштовує навіть не це, а намір Володимира Путіна продовжувати керувати урядом і не йти у передвиборчу відпустку.
На рідній Орловщині розпочав виборчу кампанію лідер комуністів Геннадій Зюганов. Він пропагує гасло «владу і власність народу», а отже, масштабну націоналізацію, за межами якої має залишитися дрібний і середній бізнес. Більш лівоцентристський варіант вирішення соціально-політичних проблем пропонує лідер «Справедливой России» Сергій Миронов. Головний «ліберальний демократ» Володимир Жириновський, аби прихилити на свою підтримку поміркованих націоналістів, у центр своєї пропагандистської кампанії поставив гасло «захисту руських».
На підтримку Григорію Явлінському висловився екс-президент СРСР Михайло Горбачов. Одначе основну конкуренцію у ліберальному виборчому секторі Явлінському складає Михайло Прохоров. Перед найсерйознішим вибором тактики виборчої кампанії зараз опинився Володимир Путін.
Незалежні соціологічні опитування фіксують його підтримку на рівні 36% голосів. Але цього замало для перемоги у першому турі. В такому разі виникає проблема, кого «виводити» у можливий другий тур виборів. За даними опитувань, друге місце посідає Геннадій Зюганов. Тим паче, що він має досвід 1996 року, коли у другому турі Борис Єльцин «захистив» Росію від «комуністичного реваншу».
Однак виведення у другий тур Зюганова означатиме визнання факту незавершеності посткомуністичної трансформації РФ. Натомість вихід у другий тур Михайла Прохорова може консолідувати на його підтримку не комуністичний електорат на основі протестного голосування проти Володимира Путіна. Тож принаймні результат першого туру голосування щодо «фіналістів» перегонів наразі виглядає непрогнозованим.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ШЛЯХИ «АРАБСЬКОЇ ВЕСНИ»
  • ІРАН ТА СИРІЯ ШУКАЮТЬ СОЮЗНИКІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».