Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ЧИ ОБ'ЄДНАЄ КРАЇНУ ОБ'ЄДНАНЕ СВЯТО?
22 СІЧНЯ В УКРАЇНІ ВПЕРШЕ ВІДЗНАЧАТИМУТЬ ДЕНЬ СОБОРНОСТІ І СВОБОДИ
Історія цього свята сягає в далекий 1919-й. У той обнадійливий для українців рік 22 січня на одній з центральних і найстаріших у Києві площ — Софійській — було проголошено Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) і пролунали такі слова:
«Відтепер зливаються воєдино віками відокремлені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Здійснилися одвічні мрії, заради яких жили і за які помирали кращі сини України. Відтепер є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Відтепер український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має можливість об'єднати всі зусилля своїх синів для створення неподільної незалежної української держави для добра і щастя українського народу».

Проте офіційний державний статус День соборності отримав лише в 1999 році. Свято встановлене, ішлося в указі тодішнього президента України Леоніда Кучми, «...враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави».
У листопаді 2005-го вже інший президент, Віктор Ющенко, своїм указом установив День свободи — свято, яке мало б символізувати перемогу Помаранчевої революції й святкуватися щороку 22 листопада з метою «утвердження ідеалів демократії і виховання почуття національної гідності».
Як відомо, саме цього дня в 2004 р. в Україні почалися загальнонаціональні протести, мітинги, пікети, страйки та інші акції громадянської непокори, організовані й проведені прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді-грудні 2004 року.
Президент України Віктор Янукович своїм указом від 30 грудня 2011 року День свободи і День соборності об'єднав у День соборності і свободи, приурочивши його до 22 січня. Результатом такого рішення, як роз'яснили в Адміністрації Президента, стали звернення громадських організацій. Під час підготовки указу, зокрема, було враховано думку Вінницької обласної ради ветеранів, Київської обласної організації «Товариство Червоного Хреста України», Дніпропетровського регіонального відділення організації офіцерів спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю «Центр», Кіровоградського обласного відділення «Спілки організацій інвалідів України».
До Президента також звернулися благодійний фонд «За нове життя», Міжнародна громадська організація «Берегиня миру», громадська організація «Спілка шахтарів-інвалідів і потерпілих на підприємствах Донецької області», Міжнародна правозахисна громадська організація «Континент», Рада пенсіонерів України, Міжнародне ГО «Ми — українці», Дніпропетровське регіональне відділення організації офіцерів «Центр» та інші.
У своєму листі дніпропетровці, зокрема, зазначали, що святкування 22 листопада Дня свободи стало приводом для розбратів і непорозуміння вже від моменту його проголошення. «Оголосити святом день, який ознаменував перемогу однієї з двох основних політичних сил у країні,— заздалегідь створити конфлікт»,— ідеться в ньому.
«Для одних 22 листопада дійсно перемога. Але для інших — поразка, що відкинула Україну на сім років назад, зупинила наш нормальний соціально-економічний розвиток. Залишимо такі оцінки історії, вона все розставить по своїх місцях. Питання в іншому: чи треба сьогодні на державному рівні відзначати дату, яка розриває країну?» — ідеться в листі міжнародної громадської організації «Берегиня миру».
«Пройшло кілька років, і ми спостерігаємо, що реакція на минулі події, пов'язані з виборами президента в 2004 році, як і раніше викликає різну реакцію в суспільстві як на Заході, так і на Сході країни»,— зазначається в листі МГО «Ми — українці».
З метою консолідації суспільства автори звернень просили Президента перенести святкування Дня свободи на більш важливу, визначальну для історії України дату. Що фактично було зроблено.
Тому сказати, що указ Президента від 30 грудня «нелогічний», в чому його звинувачують представники опозиції, відтак йти проти істини. Враховуючи складну ситуацію, в якій нині опинилося багато країн, у тому числі просунута демократична Європа, ініціювати непримиренну боротьбу між «своїми» та «чужими» — означає продовжувати розколювати суспільство надалі, завдаючи шкоди власній державі. Від політиків, за яких люди голосують на виборах, вони чекають не стільки пристрасної викривальної риторики і подальшого загострення політичного протистояння, скільки щоденної спокійної та конструктивної роботи у Верховній Раді й ухвалення законів, які були б на користь народу і рухали країну вперед.
Проте навряд чи День соборності і свободи, який відзначатимуть в Україні вперше, стане консолідуючим для її політиків.
«Президент України приділяє серйозну увагу підготовці до Дня соборності і свободи і має намір узяти участь у святкуванні цієї дати»,— повідомив глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. «Віктор Янукович налаштований робити все, щоб об'єднувати країну в майбутньому»,— наголосив він.
У свою чергу, «Комітет опору диктатурі» (КОД), до якого входять Європейська партія, Партія захисників Вітчизни, партія «Народна самооборона», Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», «Реформи і порядок», «Наша Україна», «Народний рух України» і «Фронт змін», Всеукраїнське об'єднання «Свобода» і Українська соціал-демократична партія, оголосили про проведення 22 січня на Софійській площі в Києві спільної акції опозиції.
Про це повідомив на брифінгу депутат Верховної Ради, заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв: «Спочатку відбудеться спільний молебень представників українських церков, а завершиться акція мітингом, на якому «ми приймемо резолюцію». За його словами, під час акції заплановано підписання документів про об'єднання опозиційних сил. «Усі необхідні документи для проведення акції було подано до Київської міської державної адміністрації»,— сказав він.
Чи вдасться Президентові об'єднати цього дня країну, а КОДу — опозицію?
Поживемо — побачимо.

Підготувала Тетяна НОВІКОВА, Укрінформ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • КІЛЬКОМА РЯДКАМИ
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».