Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ЛЮДИНА НА ВСІ ЧАСИ
ВЕЛИКИЙ ПРОЕКТ: СКОВОРОДА-300
Рік, що розпочався, є 290-м від часу народження Григорія Сковороди. Як знають наші постійні читачі, «Демократична Україна» значну увагу приділяє популяризації на своїх шпальтах ідей, вчення геніального мислителя, духовній сковородинізації України. Останніми роками тижневик опублікував понад 30 аналітичних статей, нарисів, наукових розвідок, «круглих столів» під об'єднуючою рубрикою «Великий проект: Сковорода-300».

Певні, що рік 2012-й стане знаменною віхою в підготовці української й світової громадськості до знаменного ювілею — 300-річчя Григорія Сковороди.
От і в ці січневі дні у Культурно-мистецькому центрі Національного університету «Києво-Могилянська академія» відкрито виставку художніх творів «Людина на всі часи» до 290-річчя Григорія Сковороди. Тут експонуються майже 70 художніх творів понад 20 авторів — як знаних митців, так і молодих художників-старшокурсників та випускників Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Представлено твори живопису, скульптури, мозаїки та графіки.
Організаторам виставки та присутнім на її відкритті надіслав вітання міністр культури України Микола Кулиняк. Організатори подякували керівництву Києво-Могилянської академії за допомогу у формуванні експозицій художніх творів на честь славнозвісного випускника академії Г. Сковороди.
Виставку відкрив заступник голови Українського фонду культури, народний художник України, Шевченківський лауреат Леонід Андрієвський.
Серед гостей — полтавці з Чорнухинського району, де народився наш великий Першорозум; зі Сковородинівки, що на Харківщині, де Любомудр скінчив свій життєвий шлях, а тепер діє музей його імені; із Переяславщини на Київщині, з держпедуніверситету імені Г. Сковороди, Музею Г. Сковороди. Відомий знавець стародавньої української літератури, член-кореспондент НАН України Микола Сулима виголосив слово про життя і творчість видатного філософа, письменника, поета.
Присутніх на відкритті виставки зачарував високий рівень аматорського мистецтва фольклорно-етнографічних колективів: гурту народного ансамблю української музики «Роксоланія» з Шевченкового університету; тріо самодіяльного фольклорно-етнографічного колективу з Чорнухинщини «Галявські вечорниці» на чолі з матір'ю-героїнею В. Вівчаренко; студентів-акторів із театральної студії Києво-Могилянської академії. Музичну інтерпретацію творів Любомудра продемонстрували соліст Національної заслуженої капели бандуристів Сергій Захарець, лауреат Міжнародної премії імені Г. Сковороди композитор і бандурист Петро Приступов.

Борис ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ, член правління комітету«Великий проект: Григорій Сковорода-300»
також у паперовій версії читайте:
  • ЗА ПРЕМ'ЄРОЮ— ПРЕМ'ЄРА
  • НОВИЙ ЛАУРЕАТ ПРЕМІЇ ІМЕНІ ДЖОЗЕФА КОНРАДА
  • «ІСПАНСЬКА НІЧ» У НАЦІОНАЛЬНІЙ ОПЕРІ УКРАЇНИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».