Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ПРОБЛЕМА
ПОТРАПИТИ ДО ЛІКАРЯ— ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ
Скажемо прямо: від своєчасного визначення діагнозу і оперативного призначення лікування залежить його успіх, а інколи й життя людини. Проте часто життєво необхідний (у буквальному значенні) час безглуздо витрачають на збирання довідок, оформлення історії хвороби, амбулаторних карток, лікарняних, обмежуючи можливість всю увагу приділити хворому.
На жаль, у вітчизняній медицині майже весь потік потрібної для визначення стратегії лікування інформації накопичується на паперових носіях, збирання яких теж вимагає додаткових зусиль.

Боротися з непродуктивними втратами часу вирішили в Тернополі, де першими в країні розпочали запровадження системи електронного реєстру пацієнтів. Пілотний проект електронної реєстратури втілено на базі першої міської поліклініки.
Про особливості його впровадження розповідає начальник відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення міської ради Ростислав Левчук.
«Ідея оптимізації інформаційних потоків у медзакладах не нова, вона вже працює у приватних лікарнях і клініках. Однак у державних медустановах такого досвіду ми не знайшли. Тому довелося розробляти власний проект. Але навряд чи це вдалося б, якби не данська компанія Webаdvancers, котра на замовлення тернопільської влади, незважаючи на високу вартість робіт, узялася за розробку електронної реєстратури власним коштом.
Перші результати були вдалими. Ми задоволені й очікуємо розширення цієї мережі на всі заклади охорони здоров'я — створення єдиного медичного інформаційного простору міста. Це надзвичайно зручно: лікар, що приймає хворого, відтепер зможе отримувати інформацію про пацієнта, піднявши історію його хвороби, всіх призначень, щеплень, оперативно і в повному обсязі».
«Інформаційну систему, яка б об'єднувала всі медичні заклади міста і поліпшувала їхню роботу, ми задумали півроку тому,— уточнює директор дочірнього представництва в Україні данської компанії Webadvancers Борис Татарнюк.— Цю систему створено на базі інтернету, який є майже в кожному домі. В основу покладено просту і зрозумілу модель користування. Фактично це звичайний Web-сайт, на якому мінімум операцій і максимум зручностей для пацієнта. Щоб зареєструватись у системі, потрібно створити лише свій електронний запис. Зайшовши в систему, людина одержує реальний розклад прийому лікарів протягом місяця. Обирає зручний день, час і записується на прийом, зазначивши причину. Необхідну інформацію можна отримати також і за прізвищем лікаря.
Це зручно як для пацієнта, так і для лікаря, який звечора може планувати свою роботу на наступний день. Знаючи, який хворий прийде на прийом, заздалегідь підготуватися, підняти історію хвороби, подивитися лабораторні, рентгенологічні обстеження, щоб потім не витрачати на це зайвий час».
Поки що це пілотний проект, але він уже реально працює і довів свої переваги. В перспективі створена електронна реєстратура стане ядром центру з обслуговування пацієнтів. У базі даних накопичуватиметься інформація про те, скільки разів пацієнт звертався до лікаря, на що скаржився, яке лікування отримав і який його результат.
Програмою забезпечена конфіденційність. Навіть лікар певного фаху не зможе одержати інформацію, яка не стосується безпосередньо його.
«Звичайно, не всі пацієнти готові до таких змін, тому певний час паралельно існуватиме стара система паперового запису і реєстрації. Проте більш зручна комп'ютерна система поступово витісне застарілу»,— переконаний Борис Татарнюк.
Це не єдиний інноваційний проект, що впроваджують в Тернополі. Наприклад, уже п'ять машин швидкої допомоги оснащено GPS-навігаторами, що дає змогу в режимі реального часу відстежувати і вибирати оптимальний маршрут пересування, контролювати витрати палива та інших ресурсів.
На станції швидкої медичної допомоги розроблено і впроваджено COL-центр, який дозволяє проконсультувати хворих, котрі перебувають вдома. Це великою мірою знімає навантаження і необґрунтовані виклики «швидкої».
Налагоджено тісну співпрацю з медуніверситетом. На черзі — створення амбулаторії загальної практики сімейної медицини разом із цією установою.
Цікавий проект електронної карти міста, де зазначатимуть дані щодо земельних ділянок — комунікацій, будівель, власників об'єктів, їхнього цільового призначення тощо. Це багатошарова інтегрована система, яка дає змогу управляти ресурсами міста в більш зручному та раціональному режимі.
Щодо проекту єдиного медичного інформаційного простору, заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра сподівається, що ним зацікавиться МОЗ. «Маємо надію, що області, які зацікавляться у запровадженні подібної системи, зможуть певним чином дофінансувати її розробку і розширити можливості»,— зазначив він.
Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ

У ТЕМУ!
ОПИНИТИСЯ В ЛІКАРНІ У ВИХІДНИЙ ДЕНЬ РИЗИКОВАНО
Британські фахівці дійшли невтішних висновків: пацієнти, котрі потрапляють до державних лікарень зі «швидкої» у вихідні, майже на 10% частіше помирають, ніж люди, шпиталізовані в будні дні, повідомляє The Independent.
А в багатьох закладах смертність зростала до 20%, ідеться в звіті інформаційної організації Dr Foster Intelligence, що працює в сфері охорони здоров'я. Як з'ясувалось, у вихідні дні й вночі спостерігається зниження якості надання допомоги і обслуговування в лікарнях. Тож смертність різко збільшується, якщо людину кладуть до госпіталю у суботу чи неділю.
також у паперовій версії читайте:
  • ЕНЕРГЕТИЧНА «ДІЄТА» ДЛЯ ЕКОНОМІКИ
  • БЛАГО ЧИ ПАСТКА? ХТО ВИГРАЄ ВІД ЗНИЖОК ПРИ РОЗПРОДАЖУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».