Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ЮЛІЮ ТИМОШЕНКО ВИСУВАЮТЬ НА НОБЕЛІВСЬКУ ПРЕМІЮ
Cпочатку кілька слів про харківську жіночу Качанівську колонію № 54. За повідомленням заступника цього закладу із соціально-виховної й психологічної роботи Тетяни Метлюк, вона за радянських часів вважалася зразково-показовою. Сюди відправляли жінок зі строком позбавлення волі від одного до п'ятнадцяти років.

Автор цих рядків раніше бував у цій колонії на екскурсії. Вона вражала ідеальною чистотою і порядком. Яка тепер ця колонія, можна зробити висновок, що з 800 жінок, раніше ув'язнених, нині кількість арештантів збільшилася до тисячі. Представників громадськості, журналістів туди не пускають. А тим більше з 30 грудня минулого року, коли сюди запроторили Тимошенко.
Практично відразу почалися біля «качанівки» протестні акції проти ув'язнення колишнього прем'єр-міністра України. Спершу представники ВО «Батьківщина» поблизу колонії встановили два намети, але їх майже відразу ліквідували, мотивуючи рішенням Харківського адміністративного окружного суду, який заборонив їм улаштовувати наметові містечка і пікети біля колонії № 54. Та попри рішення суду, представники «Батьківщини» знову поставили кілька наметів, де почали збирати підписи харків'ян на висунення Тимошенко на Нобелівську премію миру. Уже зібрано кілька тисяч підписів.
Хронологічно. 4 січня 2012 року Г. Кернес, мер Харкова, вимагає прибрати намети, встановлені біля Качанівської колонії. 5 січня 2012-го до пікету поблизу «качанівки» приєдналися нардепи. Прибула підмога з Києва — близько ста активістів. Вони збирають підписи шанувальників Тимошенко, незважаючи на заборону суду. Влада Харкова знову просить суд заборонити акції біля колонії. Заборона пікетування «качанівки» порушує елементарні демократичні норми, бо намети нікому не заважають.
10 січня 2012 р. до наметів біля колонії прибули представники харківської виконавчої служби, котрі зачитали рішення суду від 6 січня, яким заборонялося проведення будь-яких акцій біля Качанівської виправної колонії. Проте активісти категорично відмовилися виконувати рішення суду і підписувати акт про його повідомлення.
Місцева влада заздалегідь готувалася проти громадської непокори через переведення Тимошенко до Качанівської в'язниці. Всі під'їзди до тюрми перекрито, а на вулиці Каштановій розпочалися грандіозні ремонтні роботи. Безпосередньо перед територією колонії встановлено п'ять великих вантажних фур.
Як розповів заступник голови Харківської обласної організації «Батьківщина» Валерій Дудко, представники комунальних служб міста не тільки регулярно зносять намети, а й порвали на шматки листи з підписами на висунення Ю. Тимошенко на Нобелівську премію. Робити таке неподобство вони не мали права, бо не є суб'єктами виконавчої служби. А представники міліції не зважали на такі варварські дії.
Тому бютівці подали скаргу прокуророві Харкова на бездіяльність правоохоронців, а також жорстокість комунальників. Під час демонтажу наметів один із комунальників ударив залізним прутом похилу жінку з партійним символом БЮТ, а іншу так штовхнули, що вона упала на асфальт і знепритомніла. Під час таких дій міліція байдуже спостерігала.
Качанівська колонія знаходиться поблизу проспекту Гагаріна, котрий ретельно готують до прийому уболівальників і гостей футбольного Євро-2012. Цим проспектом із аеропорту вони слідуватимуть до стадіону «Металіст», де проходитимуть футбольні баталії.
Чимало з них, можливо, побажає побувати в Качанівській колонії, поцікавитися перебуванням там Юлії Тимошенко. Тоді, щоб уникнути неприємностей або інцидентів, владі знову доведеться Ю. Тимошенко переводити до іншої колонії.

Віталій СТЕГНІЙ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ПРЕЗИДЕНТ ВІДПРАВИВ ДО ПАРЛАМЕНТУ ПРОЕКТ КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНОГО КОДЕКСУ
  • ОПОЗИЦІЯ ОБ'ЄДНУЄТЬСЯ
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».