Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
І ЦЕ ВСЕ ПРО НЬОГО
Волоський горіх, мабуть, найунікальніший і найяскравіший представник рослинного світу, всі частини якого мають високі біологічно активні властивості. За те, що він годував, відновлював сили і лікував людину, в давнину його називали «деревом життя».
Згідно зі стародавніми трактатами, вживання ядер горіха з молоком позитивно впливає на здоров'я, нейтралізує і виводить шкідливі речовини з організму.

Багато століть тому відомий лікар Авіценна зазначав, що горіх — високоефективний засіб для лікування низки захворювань. Гіппократ радив уживати горіхи при недугах шлунка, мозку, серця, печінки і нирок. А психолог Володимир Леві називає волоський горіх «святом для мозку», оскільки регулярне його вживання поліпшує пам'ять.
Горіх згадується у Біблії: «А над потоком виросте на його березі з цього й з того боку всяке дерево їстівне... буде плід його на їжу, а його листя на лікування». Тому вважається, що він родом із місць, звідки пішли головні релігії на землі. За іншими джерелами, батьківщина волоського горіха — Середня Азія і деякі райони Кавказу, де його було введено в культуру ще до нашої ери. Із країн Середземномор'я горіхи потрапили до Європи. Оскільки до нас їх завозили переважно з Греції, звідси назва — горіх грецький («волоський горіх», завезений з Волощини).
Це дерево з гарною густою кроною, яка досягає 25 м у діаметрі, з потужною кореневою системою, що має розгалуження в радіусі до 20 м, вік його сягає 300–400 років, але в деяких джерелах згадується вік до двох тисяч років. До речі, у Криму, в Байдарській долині збереглося дерево волоського горіха, якому більш як 1000 років, що дає до 100 тис. горіхів на рік.
Унікальні цінні властивості, що визначають його величезне економічне значення, були відомі здавна. Тому у багатьох країнах і особливо в США в період Великої депресії поширювалися посадки волоського горіха садового типу. Його вважають однією з найвигідніших культур. І не без підстав, він плодоносить протягом багатьох років, і є корисною їжею.
Навіть коли б не було іншої їжі, людина могла б харчуватися лише горіхами, бо вони багаті на білки, жири, вітаміни і мінеральні речовини. Різноманітні за своїм зовнішнім виглядом, смаковими якостями, але всіх їх об'єднує надзвичайна корисність для харчування, лікування та іншого використання в житті людини.
Листя і оплодні багаті на аскорбінову кислоту — до 3%, каротин (більш як 30 мг/100 г), флавоноїди і дубильні речовини. Аромат листя обумовлений ефірною олією (0,06%). Знайдено також алкалоїди серотонін і нікотин (сумарна кількість яких доходить до 0,03%). Виявлено кавову кислоту, вітаміни В і Е, мікроелементи та інші біологічно активні речовини.
У листі, зелених оплоднях, корі, корінні й стеблах волоського горіха міститься активна протимікробна речовина юглон. У ядрах горіхів 52–78% жирної олії, 9–20% білка і 13–20% вуглеводів, завдяки чому він вважається цінним харчовим продуктом.
Через високий вміст жирних кислот за систематичного вживання горіхи мають позитивну дію при атеросклерозі, а також гепатитах та інших захворюваннях печінки. Помічено, що вони мають і делікатну проносну дію. При закрепах достатньо з'їсти на ніч п'ять-шість горіхів, щоб викликати випорожнення кишківника.
У народній медицині при атеросклерозі вживають також настоянки листя (особливо при склерозі судин головного мозку), підвищеній ламкості судин і кровоточивості. Мікроелементи кобальт і залізо, що містяться в горіхах, обумовлюють їх лікувальну дію при недокрів'ї.
Доведено, що настоянки, відвари та екстракти листя знижують рівень цукру в крові. Через це можуть слугувати як допоміжний лікарський засіб при цукровому діабеті. Проте слід пам'ятати, що препарати з листя і оплоднів горіха збільшують здатність згущуватися крові, тому протипоказані деяким хворим.
Із зелених плодів горіха готують варення, багате на вітамін С. Листя має протизапальні й загоювальні властивості. Їх нерідко використовують при лікуванні фурункульозу і виразок, що погано піддаються загоюванню. Відвари (чотири столові ложки подрібненого сухого листя заливають 500 мл води, кип'ятять 15 хв) у вигляді примочок мають добрий лікувальний ефект при екземі, лишаях, вуграх. Їх використовують також для полоскання при стоматитах, гінгівітах, крихких яснах, парадонтозі, кандидозах.
Американські вчені з університету Маршалла з'ясували, що волоські горіхи знижують ризик раку грудей. Вони провели експеримент на лабораторних гризунах, які мали схильність до ракових пухлин. Вагітних самок мишей годували волоськими горіхами, потім продовжували давати їм горіхи під час годування. Таким чином, мишенята отримували волоські горіхи протягом усього розвитку. Під час експерименту з'ясувалося, що горіхова дієта допомагає знизити ризик раку молочної залози вдвічі. Якщо пухлини у гризунів і з'являлися, вони були незлоякісними. Один із учасників дослідження, професор Елейн Хардман рекомендує жінкам уживати щодня по 50–55 г волоських горіхів.
У побуті відомий оригінальний спосіб відновлення смаку згірклої рослинної олії. До неї додають невелику кількість ядер волоських горіхів і кип'ятять. Олія відновлює свій колишній смак.
В'яжучу властивість свіжого листя горіха використовують для зволоження шкіри рук перед різними трудомісткими роботами, особливо заготівлею сіна. При розтиранні в руках листя або подрібнених зелених оплоднів шкіра набуває бурого відтінку, грубішає і на ній не утворюються мозолі.
Щоб надати волоссю більш темного кольору, його миють міцним відваром листя волоського горіха.

Поради збирала Валентина СОТНИКОВА, Укрінформ


також у паперовій версії читайте:
  • ЙОГУРТ І КЕФІР ПІДНІМУТЬ ТОНУС
  • ЯК ОБДУРИТИ НЕБЕЗПЕЧНІ ПУХЛИНИ?
  • «ТИХІ» МІКРОІНСУЛЬТИ ВІДБИРАЮТЬ ПАМ'ЯТЬ
  • ВІК ЛЮДИНИ І ШВИДКІСТЬ РОБОТИ ЇЇ МОЗКУ
  • ІНТЕРНЕТ-АПТЕКИ— ПОЗА ЗАКОНОМ!
  • ДИВО-СЕРВЕТКА
  • ЦЕЛЮЛІТ КОРИСНИЙ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».