Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ТЮРЕМНА «ЛОГІКА»
ТІ, НА ЧИЮ ДОЛЮ ВИПАЛО СТИКНУТИСЯ ЗІ СПРАВОЮ ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО, ЗАПЛУТАЛИСЯ «В ТРЬОХ СОСНАХ»
Упродовж двох останніх тижнів, мабуть, не було жодного дня, коли б у ЗМІ не згадувалося прізвище Юлії Тимошенко. З моменту її перевезення з Києва до Качанівської колонії навколо неї так чи інакше крутяться основні політичні події.

Нинішній політичний тиждень пройшов під егідою обговорення випадку, що стався ще минулої п'ятниці, однак до широкого загалу дійшов лише у вівторок, після завершення новорічно-різдвяних свят. Отже, захисники Юлії Тимошенко та активісти партії «Батьківщина» повідали співвітчизникам про те, що Тимошенко ставало зле, і вона навіть втрачала свідомість у своїй камері.
Уже сам цей факт не може не викликати підвищеної уваги до Качанівської колонії. Зрештою, адвокати Юлії Володимирівни добрих два місяці тільки те й роблять, що намагаються довести: їхня підзахисна перебуває, м'яко кажучи, не в найкращому стані. Однак усі заяви такого змісту, ніби об бетонну стіну, розбиваються об «пояснення» представників пенітенціарної служби та експертів з МОЗу, мовляв, з Юлією Тимошенко все гаразд.
Прибічники Юлії Тимошенко не вперше припускають, що влада серйозно подумує над сценарієм фізичного знищення головної своєї опонентки. Можливо, такі припущення і є перебільшенням. Однак давайте спробуємо вибудувати один цікавий логічний ланцюжок, котрий чітко продемонструє: ті, на чию долю нині випало стати катами екс-прем'єр-міністра, повністю заплуталися у власній брехні.
Отже, ще тиждень тому прес-центр пенітенціарної служби оприлюднив інформацію про те, що цілодобове відеоспостереження ведуть за Юлією Тимошенко з метою її ж власної безпеки. Ну, припустимо, що сусідка по камері екс-прем'єра і справді з якогось дива вирішить вчинити самосуд над, як говорив персонаж з «Операції Ы», «расхитительницей социалистической собственности». У такому разі, треба так розуміти, тюремна охорона має миттєво примчати й запобігти непередбачуваному розвиткові подій.
Що ж маємо насправді? Попри згадане цілодобове спостереження, те, що Тимошенко стало зле, першою помітила якраз саме її співкамерниця. І на допомогу кликала саме вона, що наразі не спростовують навіть представники пенітенціарної служби.
Далі — у свідченнях прибічників та опонентів Юлії Володимирівни спостерігаються деякі розбіжності. Зокрема, перші запевняють, мовляв допомога підоспіла аж через 20 хвилин, а другі наполягають на оперативності в чотири хвилини. Та навіть у разі істинності пояснень тюремників, запитання залишаються: в чому ж тоді полягає користь від цілодобового відеоспостереження за підсудною? Без допомоги співкамерниці вони б все одно небезпеки не помітили...
Вочевидь, наглядачі й самі побачили нестиковки у власних поясненнях, бо позавчора, після імітації парламентського звіту (що відбувався без преси й лише за участі окремих народних депутатів), дещо змінили тональність. Зокрема, керівник Державної пенітенціарної служби Олександр Лісіцков заявив, що відеоспостереження проводиться з метою... запобігання самогубства.
Ну що тут можна сказати?.. Подальші пояснення пана Лісіцкова також важко коментувати. Він заявив, що Юлії Володимирівні стало погано після... прийому нею душу. Головний український пенітенціарист вважає, що температура води цього самого душу була занадто високою.
А далі — просто вершина цинізму: «Я в цей момент не був, але я знаю, що вона свідомість не втрачала,— пригадує Лісіцков.— Може, у неї запаморочилося в голові під час падіння тиску. Це буває, кожен з нас, хто був у лазні, у парилці парився, виходив — і в нього голова паморочилася».
От цікаво, керівник пенітенціарної служби ходить у лазню на території підконтрольних йому виправних закладів чи деінде? І як розуміти його фразу: «Я там не був, але знаю...»? Тобто теоретично може бути ситуація, коли відеоспостереження проводитиметься і під час прийому екс-прем'єром душу?
Далі — більше. Коли народні депутати забажали подивитися запис, зроблений у камері, щоб достеменно пересвідчитися — втрачала Тимошенко свідомість чи ні,— Олександр Лісіцков відповів, що ці записи... не збереглися. «А навіщо їх зберігати?»,— наївно розвів руками чиновник. І справді, навіщо?..
Таке враження, що цього разу інцидент з Тимошенко ще матиме своє продовження. Принаймні, опозиція вимагає створення тимчасової слідчої комісії в парламенті. Про це з трибуни Верховної Ради заявив бютівець Сергій Міщенко.
«Представники пенітенціарної служби свідомо не хочуть надавати нам відеоматеріали, бо знають, що там критична ситуація»,— додає народний депутат від опозиції.
У свою чергу спікер Володимир Литвин пообіцяв поставити на голосування питання щодо створення ТСК, тільки-но опозиція підготує відповідні документи. «Будь ласка, давайте проект відповідної постанови, проведіть переговори з фракціями, щоб вони надали своїх людей. Я попрошу Комітет з регламенту, коли цей документ буде, оперативно його розглянути, і тоді він буде винесений на розгляд Верховної Ради», — спробував зробити непогану міну при провальній грі парламентський керівник.
Головне в цьому епізоді навіть не це. Таке враження, що Юлія Тимошенко недолугими провладними зусиллями мало не з кожним днем перетворюється на досить символічний образ. Як написав в одній зі статей народний депутат з БЮТу Андрій Шевченко, екс-прем'єр-міністр поступово стає символом спротиву: «Це виклик режиму — прямий, лобовий. Це означає, що владі можна казати прямо в очі: я вас не боюся — бійтеся ви мене, у мене навіть за ґратами більше свободи, ніж у вас у Межигір'ї. Це означає, що кожен рано чи пізно запитає себе: якщо вона може так триматися, то що може зупинити мене?» Справді, що?..

Ярослав ГАЛАТА


також у паперовій версії читайте:
  • КОЛИ НЕДОБІР ГІРШИЙ ЗА ПЕРЕБІР

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».