Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЛЮДИНА І ПРАВО
КВАЛІФІКОВАНИЙ АДВОКАТ— ВІД МОМЕНТУ ЗАТРИМАННЯ

Міліцію зобов'яжуть негайно повідомляти про кожного затриманого до центрів безоплатної вторинної правової допомоги — відповідну постанову нещодавно ухвалив Кабінет Міністрів України. Цей документ розробило Міністерство юстиції на виконання Закону «Про безоплатну правову допомогу».

Допомога 24 години на добу
Постанова набере чинності від першого січня наступного року. Протягом 2012-го Мін'юст повсюдно при своїх управліннях має утворити згадані центри. Це стане логічним кроком на шляху забезпечення прав і свобод усіх осіб, які перебувають під юрисдикцією України.
Згідно зі ст.59 Конституції кожен має право на правову допомогу, яку у встановлених законом випадках мають надавати безоплатно. До речі, це одне із зобов'язань, які випливають з членства нашої країни в Раді Європи. Аби згадану норму Основного закону не було зведено нанівець, довелося пройти чималий шлях.
Розпочинався він із утілення указу глави держави, яким 2006 р. було затверджено «Концепцію формування системи безоплатної правової допомоги в Україні». На виконання указу та з метою апробації концепції в Білій Церкві (Київська область), Харкові та Хмельницькому було створено офіси громадського захисту. Це було зроблено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та сприяння відповідних ГУ МВС (з ними уклали угоди, адже йшлося про безоплатну правову допомогу в кримінальних справах).
Слідчі відділи мали інформувати адвокатів офісу про затримання громадян. Одержавши таке повідомлення, захисник прибував до міліцейського відділку для надання безоплатної правової допомоги аж до винесення остаточної ухвали у справі. Особливо важлива така допомога на етапі, що передує першому допитові.
Через короткий проміжок часу можна було зробити висновки. Офіс громадського захисту — це колектив кваліфікованих адвокатів. Головний принцип їхньої роботи — вступ у справу на ранніх стадіях кримінального процесу, тобто від моменту фактичного затримання, наголосив директор програми «Верховенство права» фонду «Відродження» Роман Романов. Їхня допомога доступна 24 години на добу сім днів на тиждень. Офіси — це пілотні проекти, експериментальні лабораторії, які пропонують нові підходи до надання якісної безоплатної допомоги у карних справах.
Невдовзі стали відчутні перші результати роботи офісів. Головним із них можна назвати зменшення кількості заарештованих і затриманих. Тобто працівники міліції почали розважливіше підходити до затримання навіть на короткий строк. Зросло також число звільнених з-під варти осіб, затриманих за підозрою у скоєнні злочину — ці показники були вищі, ніж середні по регіонах держави. Суттєво скоротилася кількість справ, за якими суди виносили вироки, що передбачали позбавлення волі. Це ще раз засвідчило: рекордна переповненість наших слідчих ізоляторів — наслідок відсутності кваліфікованої адвокатської допомоги.

Безкарно бити бомжа не можна
До цього фактора додалися також певні установки, притаманні слідчим, адже вони негативно впливають на їхню поведінку під час інформування затриманих про безоплатну правову допомогу і безпосередньо на доступ до неї. Такого висновку дійшли експерти Харківського інституту соціальних досліджень (ХІСД). Можна вести мову про особливості менталітету слідчих, котрі розглядають надання адвоката як якийсь привілей, котрим вони можуть обдаровувати підозрюваних на власний розсуд або на таких самих підставах позбавляти його.
Третина слідчих виправдовує ненадання правової допомоги особам, які поводилися неналежно. З них 29% вважають такий підхід допустимим, якщо особу застали за скоєнням тяжкого злочину, 30% — якщо вона чинить опір під час затримання, 31% — перешкоджає встановленню істини у справі, зазначив директор ХІСД Денис Кобзін. Надання захисника як винагорода за співпрацю зі слідством — поширене явище серед правоохоронців.
Віце-президент спілки адвокатів України Петро Бойко так прокоментував апробацію нових підходів. Спочатку всі раділи — і міліція, і прокуратура, адже у них були проблеми: слід було забезпечити участь адвоката у справі, а залучити його працювати за копійки було неможливо. Діяльність офісів громадського захисту, де адвокати отримували прийнятну платню, розставила все на свої місця. Проте згодом у міліції зрозуміли, що за таких умов безкарно бити бомжа не можна, що тепер на нього не спишеш десять квартирних крадіжок і двадцять крадіжок з автомобіля, бо в нього є кваліфікований захисник.
Паралельно з цим Центр правової реформи і законопроектних робіт Міністерства юстиції розробив попередній проект закону «Про безоплатну правову допомогу» та оприлюднив для ознайомлення. Однак остаточне його доопрацювання стало можливим після накопичення та узагальнення досвіду в цій сфері згаданих пілотних центрів, апробації втілюваної ними моделі.
Логічним завершенням було ухвалення Верховною Радою в червні минулого року згаданого закону. Згідно з ним правова допомога розподіляється на первинну (консультування) і вторинну (захист від обвинувачення, представництво в судах, державних органах, органах місцевого самоврядування, складання процесуальних документів).
У повному обсязі, передбаченому цим нормативно-правовим документом, безоплатну правову допомогу надаватимуть всім категоріям осіб з 1 січня 2017 року, повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович. А до першого січня 2013-го будуть створені центри з надання такої допомоги. Вони опікуватимуться, зокрема, особами, до яких застосовано адміністративне затримання та арешт, підозрюваним у скоєнні злочину, котрим обрано такий запобіжний захід, як узяття під варту, а також особам, у справах котрих участь захисника, відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу, обов'язкова. Перші центри будуть створені на базі відповідних офісів громадського захисту у Білій Церкві, Харкові та Хмельницьку.
Повідомлення про затримання їхні працівники прийматимуть цілодобово. Інформуватимуть їх телефоном, за допомогою факсимільного зв'язку, електронної пошти або через спеціальні комунікаційні системи. При цьому має бути зазначено прізвище, ім'я та по батькові затриманого (якщо вони відомі), час і підстави для затримання, точна адреса місця для конфіденційного побачення цієї особи з адвокатом. Протягом години від моменту реєстрації такої інформації буде призначено захисника і видано доручення на підтвердження його повноважень. Він зобов'язаний прибути до затриманого протягом години після надання доручення (у виняткових випадках — упродовж шести годин).
Органи, які здійснили затримання, зобов'язані щоквартально надавати звіт про кількість затриманих. Посадовці нестимуть відповідальність за несвоєчасне повідомлення або перешкоджання роботі адвокатів. За таких обставин працівники міліції не зловживатимуть невмотивованими затриманнями і арештами, припускає голова «Союзу оборони» Станіслав Череденко. Тож вони матимуть більше часу й резервів для реальної боротьби зі злочинністю та її профілактики.

Ніна КЛИМКОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ОБМЕЖЕННЯ ДЛЯ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
  • ЦЕРКВА І ПЕРСОНАЛЬНІ ДАНІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».