Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); НАУКА
ЧОМУ НЕ БОЛИТЬ ГОЛОВА У ДЯТЛА?
Ці птахи, що додають своїм невтомним стукотом особливого колориту лісам, водяться практично скрізь, за винятком хіба що Північного полярного кола та Антарктиди. Давно і добре вивчені, вони знову привернули увагу вчених.

Китайські фахівці вирішили дізнатися про секрет цих птахів: як череп дятла витримує найсильніше навантаження при численних ударах дзьобом по стовбуру дерева, чому при цьому не страждає мозок працелюбного птаха?
Розкрити ці таємниці вирішили дослідники двох університетських наукових центрів — Бейханського університету в столиці Китаю і Політехнічного університету в Гонконзі.
Учені таємно встановили в лісі дві спеціальні високошвидкісні відеокамери, здатні знімати кілька тисяч кадрів на секунду. Вони дали змогу відзняти весь процес роботи дятла з видобування комах і їхніх личинок, які ховаються в корі дерева.
Далі дослідники провели магнітно-резонансне сканування черепів живих птахів і з високою точністю визначили будову черепа дятла, товщину кісток і їхню щільність.
Це дозволило створити тривимірну модель голови дятла, і за допомогою комп'ютера моделювати різні фази удару дзьобом по дереву.
Автори з'ясували: вирішальну роль в амортизації віддачі ударів по дереву і захисту мозку дятла від травм відіграє особлива будова кісток черепа (на деяких їхніх ділянках спостерігаються особливі «губчасті» структури), а також те, що обидві частини дзьоба дятла мають значну різницю в довжині.
«Отримані нами результати знадобляться при розробці нових захисних шоломів, наприклад для бобслеїстів, стрибунів із трампліна або мотогонщиків»,— повідомив співавтор дослідження, пекінський вчений Юбо Фан.
також у паперовій версії читайте:
  • ПРО ЗДОБУТКИ ГАЛУЗІ, ЩО НАВОДИТЬ ЛАД У ХАОСІ
  • МЕРТВЕ МОРЕ СТРІМКО УСИХАЄ
  • КІНЕЦЬ СВІТУ ВІДКЛАДАЄТЬСЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».