Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ЩО БУЛО, ЩО БУДЕ, ЧИМ СЕРЦЕ ЗАСПОКОЇТЬСЯ?
Наприкінці грудня фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів експертне опитування «Підсумки 2011 року», метою якого було почути оцінки експертів, а також прогнози на 2012 рік.
Результати дослідження, в якому взяв участь 61 аналітик, представила його організатор — директор фонду Ірина Бекешкіна.

Згідно з опитуванням, найбільш значущою подією минулого року, на думку більшості експертів, став судовий процес над Юлією Тимошенко, якому вони дали негативну оцінку. Так само в негативному ключі аналітики згадували ухвалення нового закону про вибори народних депутатів; проведення непопулярних заходів за рахунок простих людей; кримінальні переслідування представників опозиції та громадських активістів, а також непарафування угоди про асоціацію з ЄС.
Переважно позитивні оцінки експертів отримали: наростання протестних рухів населення; завершення переговорів щодо угоди про асоціацію з Євросоюзом і підготовка України до Євро-2012. Загалом серед десяти найважливіших подій року лише три оцінено позитивно, останні сім — негативно.
Найважливішими тенденціями, які визначали розвиток України в 2011-му, аналітики вважають згортання демократії та подальшу концентрацію влади в руках Президента, нездатність проводити оголошені реформи. До визначальних тенденцій минулого року експерти також віднесли активізацію протестних рухів населення і перерозподіл власності на користь наближених до влади осіб.
Відносна більшість експертів не змогла назвати жодного вагомого успіху України торік. Лише кілька вважають, що такими успіхами було завершення перемовин із ЄС щодо угоди про асоціацію та підготовка до Євро-2012.
Головною поразкою України в 2011 р., на думку відносної більшості аналітиків, стало непідписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.
Найуспішнішими політиками року опитувані визнали Віталія Кличка та Арсенія Яценюка. Менша частина експертів назвала найуспішнішими політиками 2011-го Віктора Януковича та Юлію Тимошенко. Дев'ятеро аналітиків не змогли виокремити жодного успішного українського політика минулого року.
До неуспішних політиків експерти також віднесли Сергія Тігіпка, Миколу Азарова, Юлію Тимошенко та Віктора Ющенка.
Головною тенденцією в політичному житті країни в 2012-му експерти називають боротьбу напередодні та під час парламентських виборів, яка, на їхню думку, проходитиме із застосуванням «брудних» технологій. Крім того, вони вкотре зробили прогноз про зростання протестних настроїв населення, загострення конфліктів усередині владної команди та подальшого згортання демократії.
З-поміж основних тенденцій економічного життя країни в 2012 р. аналітики виокремили загострення кризових явищ в економіці, девальвацію гривні та посилення тиску на малий і середній бізнес. Експерти також висловили припущення про посилення залежності України від зовнішньоекономічної кон'юнктури, зростання рівня інфляції та подальшого переділу власності.
Негативними в поточному році, на їхню думку, будуть тенденції в міжнародних відносинах України. Зокрема, посилення тиску Росії на Україну. Може поглибитися міжнародна ізоляція нашої держави та погіршитися її відносини з ЄС. На переконання експертів, Україна й надалі намагатиметься вести багатовекторну політику.
На думку Ірини Бекешкіної, найважливіша подія року — парламентські вибори. «Вони для влади будуть репетицією президентських виборів 2015 року, а для опозиції — «розвідкою боєм». Ці вибори важливі як певний етап до виборів 2015-го. Якщо влада програє на них за партійними списками (не набере більшості), то це буде певним першим дзвіночком, що є можливість програти у другому турі президентські вибори 2015 року»,— зазначила вона.
Тут можливі сюрпризи. Задля зростання рейтингів народу знову почнуть «роздавати гречку» — підвищувати зарплати і пенсії. Експерт нагадала, що стрибок у рейтингу відбувся у жовтні 2004 р. після того, як пенсіонерам збільшили пенсії.
Говорячи про можливі колізії майбутніх виборів, керівник фірми «Юкрейніан соціолоджі сервіс», завідувач відділу Інституту соціології НАНУ Олександр Вишняк звернув увагу на те, що вони можуть бути специфічні, бо через десять років знову відновлено змішану систему.
Вибори до місцевих рад 2010-го за цією системою засвідчили, що партія влади та її прихильники легко перемагають в мажоритарних округах. На думку О. Вишняка, вона більш безвідповідальна, бо після запровадження змішаної виборчої системи 225 депутатів, яких обиратимуть по округах, матимуть кращі можливості мігрувати від фракції до фракції. А увага громадськості буде прикута до частини виборців, яку обиратимуть за партійними списками, де ситуація більш-менш зрозуміла.
«Основна боротьба влади і опозиції має розгорнутися у мажоритарних округах. Формально більшість опозиції вже домовилася про єдиного кандидата в кожному мажоритарному окрузі. Проте вони, по-перше, поки не «ділили» конкретно округи, по-друге, кожна з цих партій не має не тільки 225 сильних кандидатів, які мають свої команди, свої ресурси, свої ЗМІ і які можуть похвалитися перед виборцями якимись конкретними справами, але навіть 50-ти, щоб перемагати в округах»,— вважає експерт.
Тому результати парламентських виборів можуть виявитися несподіваними як для влади, котра, на думку експерта, не набере і 30% депутатських мандатів за партійними списками, але може набрати до 80% мандатів по мажоритарних округах, так і для опозиції, яка завжди була не готова до боротьби за конкретні мажоритарні округи.
«Проте врешті-решт в Україні нині система влади така, що Кабінет Міністрів не складає повноважень перед новообраною Верховною Радою. Міністрів призначає і знімає Президент. Тому навіть перемога на виборах опозиції не призведе до суттєвих змін у виконавчій гілці влади»,— переконаний Олександр Вишняк.

Підготував Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНА У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».