Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БЕЗПЕКА
У ПІДРОЗДІЛІ— ТІЛЬКИ ЧОЛОВІКИ
«Люди-жаби», «морські котики», «піраньї», «алігатори», «катрани», «морські дияволи» — як їх ще називають.
Усе це — про вітчизняних «іхтіандрів» із загону бойових плавців. Нині вони проходять військову службу в сімферопольському з'єднанні Внутрішніх військ МВС України. Ці хлопці не поступаються професійною навченістю своїм закордонним колегам. А в дечому переважають їх. Спробуймо уявити: десантуватися в море з вертольота; пропливти десять кілометрів під водою, маючи на собі понад 70 кг водолазного спорядження; вижити під час виконання завдання без їжі та води. Важко наважитися на щось подібне без відповідної фахової підготовки.

На щастя, кримським «морським котикам» не доводилося зустрічатися з реальним противником. Проте відмінну підготовку військові правоохоронці демонструють під час навчань. Так, на одному з них загонові довелося знешкоджувати умовних злочинців, які захопили греблю неподалік столиці Криму. Кілька років тому в одеському порту військові правоохоронці «без зайвих бризок», як кажуть спецназівці, провели спецоперацію зі звільнення судна, що опинилося в руках «терористів». Група висадилася в море за три кілометри від берега, непомітно проникла на корабель і знешкодила зловмисників.
Запорукою виконання подібних завдань є передусім відмінна фізична підготовка бійців цього підрозділу. Медогляд за прискіпливістю тут не поступається медичній комісії загону космонавтів. Серед претендентів найбільша частка припадає на тих, хто займався в спортивних секціях акваклубів або закінчив групи підводного плавання шкіл Товариства сприяння обороні України.
Однак уміло поводитися з аквалангом не означає, що людина готова виконувати завдання в підводному театрі бойових дій. Справжнього «профі» у загоні бойових плавців зроблять лише з часом. Окрім плавання, бійці вивчають спеціальну зброю для стрільби під водою, саперну справу, види підводних зварювальних робіт, медичну підготовку, рукопашний бій.
— Головний чинник нашої роботи — раптовість,— переконаний командир загону бойових плавців спеціального призначення майор Андрій Кудря.— Зловмисник найчастіше не чекає нападу з-під води. А тут ми...
Звісно, ціною професіоналізму підлеглих майора Кудрі є виснажливі тренування, під час яких воїнам ВВ доводиться працювати в надскладних екстремальних умовах. До речі, витримати їх не під силу не те що звичайній людині, а й деяким підготовленим спортсменам.
Нині немає завдань, з якими б не впоралися бойові плавці. Їх навіть залучають до охорони морського узбережжя біля резиденцій високих посадових осіб держави. А ще «іхтіандри» здатні в найкоротші терміни розчистити акваторію порту або військово-морської бази від мін.
— Злива, вітер, холод, шторм, ніч. Видимість під водою — максимум півтора метра,— пригадує одне з навчань заступник командира загону капітан Анатолій Тис.— Після десантування з вертольота пливли, тримаючись за капроновий лінь, за його допомогою подавали один одному сигнали. Коли дісталися берега, поміняли підводне спорядження на сухопутне і пішли в гори. Без їжі, води, спальних мішків — тільки зброя. Імпровізований курс виживання тривав чотири дні. Спали на сирій землі, спина до спини, воду пили з джерел, а харчувалися корінням, жуками.
Звичайній людині така «робота», певніше за все, здаватиметься жахливим сном. Однак до підводного спецназу ВВ набирають лише добровольців — ніяких «строковиків», усі бійці загону — професійні військові правоохоронці, які не тільки мають чималий досвід, а й свідомо обрали цю нелегку справу.
— Служба в загоні важка, подекуди небезпечна. Бойовий плавець за місяць проводить у зануреннях не менш ніж шість годин. Якщо хоч у чомусь схибить, спливти може вже мертвим,— зазначає майор Кудря.— Випадкових людей тут немає. Не лякає спецпризначенців і їхнє нинішнє невелике грошове забезпечення — молодий боєць отримує щонайбільше 1480 гривень на місяць. Для порівняння: зарплата молодого польського спецназівця — понад дві тисячі злотих (це більш як 5667 грн), а російським правоохоронцям президент Медведєв обіцяє від січня 2012 року платити 1500 у. о. В загоні бойових плавців ВВ є ще одна особливість — у підрозділі лише чоловіки. Одна дівчина, майстер спорту, хотіла до нас, але «зрізалася» на одному з етапів відбору.
Довідка. Підрозділ «Скат» створено в 1999 році. Першим командиром було призначено майора Віталія Карвовського. Загін бойових плавців організаційно входить до складу батальйону спеціального призначення сімферопольського з'єднання ВВ. «Скатів» разом зі спецназівцями гірськострілецької роти та підрозділу розвідки залучають до спільних навчань з представниками Служби безпеки України, спеціальними підрозділами МВС, вони входять до складу Антитерористичного центру.

А ЯК У СВІТІ?
Бойові плавці ВМС Китаю і Тайваню
Підрозділи бойових плавців ВМС Китаю створено за типом розвідувально-диверсійних і входять вони до складу загонів спеціального призначення морської піхоти.
До завдання підводних диверсантів входить: ведення розвідки в контрольованих противником прибережних і морських районах, знищення стаціонарних і мобільних ракетних пускових установок, у тому числі засобів протиповітряної оборони, а також рятувальні операції під час повені або іншого стихійного лиха.
Бойових плавців відбирають із числа найбільш підготовлених морських піхотинців. Під час зарахування до загону кандидати проходять посилений курс фізичної підготовки. Після цього розпочинається серія тренувань в екстремальних кліматичних умовах, а також тижневий курс виживання на безлюдних островах, куди плавці десантуються на парашутах, маючи при собі запас продовольства, який складається з пакунка галет, двох пакунків локшини, фляги з водою.
Аналогічні підрозділи є і в ВМС Тайваню. Тут бойові плавці входять до складу амфібійного розвідувального загону морської піхоти, котрий вважається елітарним і має назву «Морські дракони». Бойові плавці озброєні гвинтівками, кулеметом, легким кулеметом, пістолетами-кулеметами «Узі» ізраїльського виробництва, пістолетами, ручними гранатами. Загін оснащено катерами типу «Летючий дракон», який має сучасне бортове навігаційне обладнання.
Кандидати проходять тритижневе тестування фізичних і психологічних якостей, основну увагу приділяють виявленню їхніх потенційних можливостей, оцінюють здатність до оволодівання сучасною технікою. Високі вимоги висувають до стрілецької підготовки.
До інтенсивного курсу фізпідготовки входять: обов'язкове виконання військовослужбовцями нормативів із плавання 5000 м за дві години; марш-кидок на 10 км за 46 хв із повним спорядженням; метання гранати на відстань понад 30 м. Важливе значення мають парашутна підготовка і вміння виживати в екстремальних умовах.

Спеціальні сили ВМС США
Підрозділи спецпризначення є в усіх силових структурах США, у тому числі ВМС. До складу розвіддиверсійних сил ВМС США входять загони розвідників, диверсантів і водолазів-підривників.
Кандидат на бойові плавці має бути не молодший 19 і не старший 25 років, крім того, мати не менш ніж 28 місяців служби у ВМС. Його здоров'я повинно дозволяти витримувати фізичні навантаження. Він не мусить боятися води, замкнутого простору, темряви, вибухових речовин, бути емоційно врівноваженим, здатним зберігати спокій в екстремальних умовах, мати швидку реакцію.
Базова підготовка розподіляється на етапи. Спочатку перевіряють вміння плавати, бігати, долати спеціально обладнані смуги перешкод, переносити підвищений тиск у барокамері, дихати чистим киснем. Навантаження дедалі зростає. Заключний етап «марафону» називається «пекельним тижнем». У казармі та навколо неї лунають вибухи підривних зарядів. Так триває приблизно чотири доби. Іспит закінчується висадкою на узбережжя в умовах, максимально наближених до бойових. Тільки-но плавці долають смугу прибою і опиняються на березі, розпочинається «кінець світу» — лунають вибухи, постріли, палають піротехнічні «сюрпризи». Кандидати мають долати перешкоди під безперервним «вогнем».
Американські бойові плавці мають на озброєнні для ближнього бою як звичайні ножі, так і спеціальні голчасті кинджали з газовими балончиками. Далекобійні види зброї розподіляють на наземні й підводні. Наземна зброя — пістолети-кулемети, автоматичні пістолети з глушниками. Підводна — пневматичні та реактивні пістолети і рушниці, які забезпечують ураження під водою.

Іван КУЛЕХА
також у паперовій версії читайте:
  • ВЛАСНИКИ МОБІЛЬНИКІВ МОЖУТЬ НЕ ХВИЛЮВАТИСЯ...
  • ...АЛЕ РУКИ МИТИ ТРЕБА!
  • ХОЛОДИЛЬНИК ПРИХОВУЄ «СЮРПРИЗ»
  • ПІДГУЗОК УРЯТУВАВ ЖИТТЯ
  • ДЕВ'ЯНОСТО ВІДСОТКІВ ЗЕМЛЯН НЕ МАЮТЬ ДОСТУПУ ДО ЯКІСНОЇ ЇЖІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».