Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
«МОВЧАТЬ І ТЕРПЛЯТЬ?..»

ЦЬОГО ТИЖНЯ В КИЄВІ ЗНОВУ ПРОКОТИЛАСЯ ХВИЛЯ ПРОТЕСТІВ
Урядові засідання за участю Президента час від часу полюбляв практикувати Леонід Кучма. Зазвичай подібні «головомийки» завершувалися якщо не кадровими чистками, то принаймні доганами для міністрів чи керівників держадміністрацій.



Вікторові Ющенку творити «розноси» виконавцям було складніше, оскільки стовідсотково «свій» прем'єр упродовж каденції в нього був лише один — Юрій Єхануров. Тож Віктор Андрійович полюбляв «відігруватися» переважно на засіданнях РНБО.
Щодо чинного глави держави, то він, повернувши собі повноваження Кучми після скасування політреформи-2004, усе більше тяжіє до колишніх методів управління. Позавчора Віктор Янукович порадував своєю присутністю членів Кабінету Міністрів.
Відразу наголосимо, що навколо урядового засідання за участю Президента було чимало кулуарних розмов, зокрема і кадрового характеру. Однак політична температура, що нині панує всередині держави, схоже, перекрила навіть таку завжди привабливу і актуальну тему. Передусім знову звернули на себе увагу пільговики, котрі від діяльності нинішньої «команди професіоналів» потерпають чи не найбільше.
У вівторок пікетувати Верховну Раду прийшли представники чорнобильських організацій. Біля парламентських стін одразу запахло «смаленим». Принаймні встановлений після минулого штурму паркан першого дня листопада неабияк постраждав — чорнобильці поламали його в кількох місцях і знову, як і в жовтні, спробували потрапити до депутатської «твердині під куполом».
Головні вимоги пікетувальників, як і раніше, стосуються намагань влади «нє митьйом, так катаньєм» позбавити їх пільг. Цього разу спільними урядово-парламентськими зусиллями йдуть спроби ухвалити закон щодо державних гарантій виконання судових рішень. Чорнобильці небезпідставно побоюються, що наші незалежні служителі Феміди, у разі схвалення документа в запропонованому вигляді, спробують підіграти намірам урядовців підкоригувати пільги.
Проте нинішні акції протесту де в чому відрізнялися від попередніх. Зокрема, тим, що вже наступного дня чорнобильці зібралися ще й біля Кабінету Міністрів. Було це під час урядового засідання за участю Президента.
Хтозна, чи чув глава держави епітети, якими нагороджували його розбурхані люди, але його реакція на нинішні акції протесту аж ніяк не відзначалася толерантністю чи бодай розумінням проблем пільговиків.
Президент у цьому питанні фактично стовідсотково став на бік уряду. Для проформи поцікавившись в прем'єра Миколи Азарова, на скільки відсотків Кабмін збільшує соціальні виплати, глава держави заявив: «Ріст становить 25 відсотків! Скажіть, якщо ми щороку будемо на 25% піднімати рівень захисту незахищених верств населення, це нормальний буде підхід чи ні? Адже бюджет зростає лише на 12 відсотків».
По-перше, Микола Янович чи будь-хто з міністрів навіть не заїкався про постійне щорічне збільшення соціальних виплат; по-друге, варто було б підрахувати, скільки з декларованого підвищення «з'їдає» інфляція.
Проте на такі «дрібниці» Президент не зважає. Навпаки, він прикривається тим, що «в попередні роки було ухвалено багато популістських законів, на виконання яких потрібно п'ять бюджетів, а де їх узяти?». Зрозуміло, натяк тут прямий: на попередників чинної влади.
Однак тут Янукович поспішив, бо найбільшу частку популістських законопроектів ухвалювали з подачі фракції Партії регіонів, котра тоді перебувала в опозиції. А будь-які натяки бютівців чи навіть не надто дружних їм у ті часи «нашоукраїнців» про нереальність поставлених завдань зустрічали гнівне обурення «регіоналів». Мовляв, не вмієте працювати — дайте дорогу нам, ми усе зробимо. Зробили, нічого не скажеш!
Утім, головний месидж Віктора Януковича був попереду. За його словами, опоненти влади готують... збройні напади на органи державного управління. Вочевидь, саме таким припущенням гаранта пояснюються не бачені досі заходи, що супроводжували нинішні мітинги. Такої кількості правоохоронців біля ВР і КМ не було давно. А депутат Юрій Кармазін навіть розповсюдив інформацію про те, що в Маріїнському парку під час пікетів невдоволених пільговиків чергувало кілька автозаків (про всяк випадок).
Схоже, що Президентові мало було і цього. Його наступна обмовка вийшла класичною обмовкою за Фрейдом: «Хто це організовує? — риторично запитав глава держави. — Не ті, кому найважче живеться. Ті, кому найважче, вони мовчать, чекають і терплять».
Ось так, ні більше ні менше. Значить, влада може скільки завгодно проводити свої «реформи», скасовувати пільги, нищити систему освіти, медицину, самоврядування, а ті, кому найтяжче, просто «мовчать і терплять». Високої думки Президент про громадян України, нічого не скажеш!
Показово також, що на цьому підтримка дій уряду з боку Президента завершилася. Стосовно роботи деяких міністрів Янукович лояльним аж ніяк не був, як, до речі, і Прем'єр-міністр Микола Азаров.
Від глави держави найбільше дісталося міністру охорони здоров'я Олександрові Аніщенку, а від керманича КМ — міністру оборони Михайлові Єжелю. Втім, Янукович висловлював невдоволення і окремими діями усього уряду. Зокрема, стосовно того, що той не вміє доводити до людей свої позитивні кроки. Словом, розповідаєш про успіхи — недобре, не треба «піаритися», не розповідаєш — теж кепсько, люди не знають, що їм уже стало краще жити.
Узагалі нинішні реформи, за словами Віктора Януковича, уряд недовиконує. «План реформ виконано лише наполовину,— заявив глава держави. — Із 75 запланованих проектів законів урядом унесено до парламенту лише 39. Це не витримує жодної критики. Причина в тому, що виконавча влада виявилася недостатньо готовою до впровадження реформ. Це такий загальний висновок. Тому потрібно розібратися в причинах такого стану і негайно вжити заходів для виправлення».
Ось таким вийшло урядове засідання за участю глави держави. Міністри тепер думатимуть, як реалізувати решту 50 відсотків реформаторських планів. А ті, кому найтяжче вже тепер, мабуть, ще раз зможуть замислитися над тезою Президента про те, що вони «терплять і мовчать».

Ярослав ГАЛАТА



[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».