Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКИЙ ВЕКТОР
Поточний тиждень став часом пожвавлення відносин України з Кубою та Бразилією. Ці держави невипадково є найбільш згадуваними серед латиноамериканських країн у світових засобах масової інформації.

Куба — держава, яка розпочинає непрості ринкові реформи за китайською моделлю (тобто зі збереженням влади комуністичної партії та стимулюванням розвитку приватної ініціативи). У цьому сенсі Острову Свободи важливо не повторювати і українських помилок посткомуністичної трансформації.
Економічне становище тут залишається непростим. Країна продовжує потерпати від американських санкцій, що визначають логіку розвитку економіки, орієнтованої переважно на міжнародний туризм. Одначе більш важливою для України є гуманітарна співпраця, яка вже два десятиліття — головна об'єднавча ланка українсько-кубинських відносин.
Острів Свободи продовжує надавати вагому підтримку українським дітям, котрі зазнали хвороб унаслідок чорнобильської катастрофи. Крім того, візит Президента Віктора Януковича на Кубу підтвердив факт наявності невикористаного потенціалу для розвитку двосторонніх відносин. Передовсім ідеться про участь українських фахівців у розбудові промислових об'єктів на Кубі та у здобутті ринку збуту для українських товарів, зокрема машинобудування, енергетики та сільського господарства.
Важливим латиноамериканським партнером України є Бразилія. Ця найбільша країна регіону та один зі світових гігантів увірвалася до найрозвинутіших держав сучасного світу. Бразилія разом із Росією, Індією та Китаєм вважається найяскравішим прикладом стрімкого економічного розвитку. Ці здобутки знайшли підтвердження й у наданні Бразилії статусу країни «великої двадцятки». Однак важливість для України відносин із Бразилією обумовлюється перспективами двосторонньої співпраці у високотехнологічних галузях, зокрема космічній.
На більшу увагу заслуговує українсько-бразильська співпраця на космодромі «Алкантара». Крім того, позитивний клімат для двосторонніх відносин створює українська діаспора Бразилії, яка в міру своїх можливостей підтримує позитивні тенденції розвитку українсько-бразильських зв'язків. Зокрема, досі слабко використано потенціал співпраці в інвестиційній сфері та особливо в галузі використання біопалива. Саме у цих технологіях Бразилія нині — один зі світових лідерів.
Загалом активізацію латиноамериканського вектора зовнішньої політики України можна лише вітати та сподіватися на ефективніше розкриття та використання його потенціалу.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕМОГА «АРГЕНТИНСЬКОЇ АМАЗОНКИ»
  • БОЛГАРСЬКИЙ ВИБІР
  • ЛІВІЯ: МІЖ ХАОСОМ І СТАБІЛІЗАЦІЄЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».