Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ШАХТАРЕВІ» ПОЩАСТИЛО НЕ ПРОГРАТИ
Донецький «Шахтар» утретє поспіль не зміг здобути перемогу в груповому турнірі Ліги чемпіонів УЄФА. Слідом за поразкою у Португалії й несподіваною домашньою нічиєю з кіпрським АПОЕЛом підопічні Мірчі Луческу підписали мирову угоду ще і з російським «Зенітом». З огляду на розгортання подій на «Донбас Арені», нічийний результат видається ще й непоганим для господарів.

У разі продовження такого сценарію чемпіони України можуть опинитися не тільки за межами плей-оф головного турніру континенту, а й припинити боротьбу на євроарені. Після трьох турів усі чотири команди зберігають шанси як на першу, так і на останню сходинку, адже сенсаційного лідера від незвичного аутсайдера відокремлюють тільки три очки.
Зустріч із чемпіоном Росії відкрила для «Шахтаря» цикл найвідповідальніших матчів жовтня. Ліга чемпіонів — не той турнір, де можна заощадити сили, тримаючи в голові майбутні побачення з харківським «Металістом» у чемпіонаті та київським «Динамо» в Кубку України. До того ж на тлі невдалого старту команди Мірчі Луческу в найпрестижнішому клубному турнірі Старого світу. Одне очко після двох турів, здобуте в домашньому поєдинку з кіпрським АПОЕЛом, аж ніяк не те, з чим «Шахтар» розраховував підійти до матчів із пітерцями.
Бойовим складом, що готувався зустріти «Зеніт», чемпіон України на вихідних обіграв у Сімферополі «Таврію», дотиснувши кримчан уже в компенсований час. Росіяни у внутрішній першості обмежилися нульовою нічиєю з московським «Динамо». Серед негараздів «Зеніта» — втрата Олександра Кержакова. Можливо, і через це в матчі з динамівцями команда Лучано Спаллетті вперше від середини червня і втретє в сезоні пішла з поля без забитих м'ячів.
Утім, від перших хвилин донецької дуелі гості дали зрозуміти, що відсутність провідного форварда та ще одного Олександра — Анюкова не має позначитися на атакувальних діях. Голкіпер «Шахтаря» Олександр Рибка заслужив право називатися героєм матчу протягом чверті години ігрового часу: спочатку він витягнув із «дев'ятки» потужний удар Романа Широкова метрів з 25-ти, а на 10-й хвилині не дав себе обіграти цьому ж півзахисникові з 11-метрової позначки.
Бельгійський рефері Франк де Блекер призначив пенальті у ворота гірників у суперечливій ситуації: коли головою намагалися зіграти водночас Дмитро Чигринський і Віктор Файзулін, першим на другому поверсі зіграв футболіст гостей, який згодом упав.
Пенальті, призначений за фол Чигринського на Файзуліні, не завершив стартовий тиск гостей — Рибка у «ближньому бою» виявився кращим за Данні, котрий бив майже упритул.
Покарання прийшло миттєво. На 15-й хвилині Вілліан, прийнявши м'яч на лівому фланзі атаки, звільнився від опіки Томаша Губочана та змістився у центр, де з-під Ігоря Денисова поцілив у лівий верхній кут воріт В'ячеслава Малафєєва. Голкіперові вдалося тільки зачепити ігровий предмет кінчиками пальців.
Гра на зустрічних курсах тривала і після голу. Знову Рибка змушений був демонструвати майстерність, вигравши ще один спаринг у Данні. Файзулін не встиг на передачу португальця і, видряпуючи м'яч від самісінької лінії воріт, улучив у стійку зовні. Олександр Бухаров, опинившись на зручній позиції перед воротами, замість удару пішов у дриблінг і втратив момент. Проте на гол гості все ж награли. Фортуна видала компенсацію Широкову, який, отримавши пас від Бухарова, прокинув м'яч повз Рибку, втік від Даріо Срни та закотив кулю в порожні ворота.
Коли здавалося, що перший тайм переможця не виявить, гірники знову знайшли слабке місце в обороні опонента. Разван Рац прострілив у центр штрафного майданчика, де Ніколас Ломбертс марно намагався завадити Луїсу Адріано прийняти пас, розвернутися і відправити Малафєєва та його партнерів до роздягальні з «мінус одним».
Після перерви суперники продовжували обмінюватися гострими випадами. В центрі поля гра практично не затримувалася, зате з наближенням до штрафних майданчиків напруження зростало, приносило задоволення глядачам і випробовувало на міцність нерви учасників.
Першим не витримав напруження захисник господарів Олександр Чижов. Спочатку він отримав жовту картку, грубо сфоливши на Данні, а на 60-й хвилині послизнувся на рівному місці, залишивши Рибку одного проти двох суперників. М'яч підібрав Файзулін, який спокійно перекинув голкіпера збірної України метрів з 22-х.
«Шахтареві» потрібний був певний час, щоб отямитися. Посилюючи гру в середині поля, Луческу випустив на поле Генріха Мхітаряна. Головним завданням господарів у ці хвилини було не пропустити втретє. Надто активно пітерці кинулися дотискати суперника. Міг забити Данні, однак Рибка вчасно скоротив кут обстрілу, вийшовши назустріч португальцеві.
Майже тотальна територіальна перевага гостей ще раз ледь не втілилася в гол на 84-й хвилині, але останній удар Широкова з порожніх воріт вибив Олександр Кучер, котрий замінив Чижова.
Після матчу наставник «Шахтаря» Мірча Луческу визнав, що «Зеніт» міг претендувати в Донецьку більш ніж на нічию.
«Ми маємо радіти, що взяли одне очко. Суперник нав'язав нам свою гру, засновану на добрій фізичній підготовці, самовідданості й швидкому переході від оборони до атаки. Він чинив великий тиск на наших захисників, змусивши їх помилятися. Їхня невпевненість передалася гравцям атаки.
«Зеніт» виявився кращим, ніж я думав. Він потужно розпочав, але можна сказати, що за рахунку 2:1 у Жадсона було два чудові моменти, і якби він відзначився, то все було б вирішено на нашу користь.
Нічия зменшила наші шанси на вихід із групи. Сподіваюся, що в наступному матчі ми виглядатимемо краще. Потрібно подумати про загальний фізичний стан команди».
Друга зустріч цих суперників відбудеться першого листопада в Санкт-Петербурзі.
В іншому матчі квартету G продовжив дивувати кіпрський АПОЕЛ. Ця команда змогла не програти і в Португалії (1:1). Ба більше: якби кіпріоти мали трохи більше талану, то на останніх секундах могли б вирвати перемогу. На екваторі турніру «Шахтар» із двома очками залишається аутсайдером групи. По чотири бали набрали «Зеніт» і «Порту», в АПОЕЛа — п'ять балів.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕМПІОНАТ НЕВИПРАВДАНИХ НАДІЙ
  • НАПРУЖЕНІ ПЕРЕМОГИ ЛІДЕРІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».