Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
БЕРЕЖИ ЗУБИ ЗМАЛКУ
Що нового в лікуванні пародонтиту? Із цим запитанням я звернувся до Павла Куца, доцента кафедри ортопедичної стоматології Національного медичного університету імені О. Богомольця.
— Пародонт — це комплекс тканин, які оточують зуб. До них належать ясна, кістка щелепи і зв'язка зуба,— зазначив Павло Валерійович.— Зуб кріпиться в кістковій лунці щелепи і утримується за допомогою пародонтальної зв'язки. Одне слово, ураження цих тканин називається пародонтитом.

— Які причини його виникнення?
— Згідно із сучасними поглядами на походження пародонтиту, виділяють первинні та вторинні чинники його виникнення. До первинних належить зубна бляшка (м'який зубний наліт) — скупчення бактерій і продуктів їхньої життєдіяльності на поверхні зуба. Фахівці переконані, що без неї пародонтит виникнути не може. Річ у тім, що деякі мікроорганізми мають здатність приклеюватися до зубної емалі. При недостатній гігієні ротової порожнини з'являється ризик виникнення цих бляшок. Бактерії бляшки виробляють речовини, агресивні до тканин пародонта, що здатні спричинити їхнє запалення і руйнування.
— А вторинні чинники?
— Одним із головних є зубний камінь. Його видалення має добрий лікувальний ефект. Головні причини появи: нерегулярне чищення зубів або несприятливі гігієнічні навички, жування на одну сторону, переважання м'якої їжі у раціоні, порушення сольового обміну. Зубний камінь подразнює ясна, ускладнює очищення ясенної борозенки або кармана, сприяє утворенню нових зубних бляшок.
— Чи існують інші причини захворювання?
— Розвитку пародонтиту можуть сприяти цукровий діабет, гіповітаміноз С, Е, А, недуги шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи. Істотно впливають куріння, шкідливе виробництво, ротове дихання і скреготіння зубами (бруксизм).
— Як розпізнати пародонтит?
— Частіше він буває генералізований, тобто повністю уражає обидва зубні ряди. Основні його ознаки: утворення пародонтального кармана, свербіж у зубах і кровоточивість ясен. До речі, пародонтальний карман — найважливіша і незмінна ознака пародонтиту. Так називається патологічне поглиблення між яснами і зубом, при якому руйнуються зв'язки пародонта. Глибина його становить не менш як три міліметри. Важливим симптомом хвороби є також рухливість зубів.
— Як діагностувати пародонтит?
— Точно визначити стадію захворювання фахівцеві допомагають клінічні тести. Насамперед проба Шиллера, за якої зубні відкладення забарвлюються барвником метиленовим синім, що робить їх видимими. Існує й інша проба — Шиллера-Писарєва, за якої забарвлюють не зубні відкладення, а зерна глікогену в яснах. Для тесту використовують йод і йодид калію. Це дослідження особливо корисне на ранніх стадіях хвороби. Оскільки пародонтит уражає обидва зубні ряди, при його діагностиці використовують і панорамну (повну) рентгенографію щелеп. Вона показує, наскільки далеко зайшла резорбція кісткової тканини.
— Як лікують пародонтит?
— Спершу видаляють зубні відкладення. Це найважливіший етап лікування, бо усувають причину захворювання. Після цього проводять протизапальну терапію за допомогою великого арсеналу місцевих антисептиків, нестероїдних протизапальних засобів і допоміжних речовин.
— Чи можна досягти відновлення пошкоджених тканин?
— Часто пародонтит має тривалий затяжний перебіг. Тому відновлення тканин бажано «стимулювати». Найефективнішим у цьому разі вважається солкосерил, що є комплексом білків, виділених із крові телят. Час повною мірою довів його ефективність. Солкосерил прискорює загоєння пародонту в півтора раза швидше, ніж інші засоби, і має протизапальний ефект.
— Що можна порадити для профілактики цього захворювання?
— Зуби слід чистити двічі на день і полоскати після кожного приймання їжі. Треба ретельно чистити міжзубні проміжки і масажувати ясна. Раз на півроку для профілактики потрібно відвідувати стоматолога, видаляти зубні відкладення. Харчовий раціон має бути повноцінний. Важливо також стежити за структурою їжі — у ній не повинні переважати м'які продукти, саме тверда їжа сприяє очищенню зубів і масажу ясен.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • КОРОТКІ ВІДПУСТКИ, АЛЕ ЧАСТІ
  • АБИ НЕ ДЕРТИ ДУРНО ПИСКА...
  • ІСТИНИ НА КОЖЕН ДЕНЬ
  • ГІГІЄНІСТИ ПОТІСНЯТЬ СТОМАТОЛОГІВ
  • СІЛЬ CТИМУЛЮЄ МОЗОК
  • ГРУПУ КРОВІ МОЖНА БУДЕ ЗМІНИТИ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».