Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ЖОВТЕНЬ: ЧАС НА ДЖАЗ
Кінець жовтня — тепер уже традиційний час святкового настрою для шанувальників музики, які полюбляють бути співтворцями того, що чують зі сцени. Безмежна імпровізація, максимальний контакт публіки з виконавцями, поєднання усім відомих стандартів із цілком оригінальними варіаціями — це те, задля чого меломани вчетверте поспіль прийдуть на фестиваль Jazz in Kiev.

Головні фестивальні події заплановано на 28, 29 і 30 жовтня, коли гостей української столиці прийматиме Міжнародний центр культури і мистецтв — незмінне місце проведення свята.
Упродовж трьох фестивальних днів кияни та гості міста матимуть змогу послухати виступи шести музичних колективів, інформує прес-служба Jazz in Kiev.
Цього разу на головній джазовій сцені країни виступатимуть бразильська співачка Таня Марія і польське тріо Марцина Василевського, американські музиканти Девід Кракауер і Madness Orchestra, квартет барабанщика Антоніо Санчеса і квінтет басиста Стіва Своллоу (за участі знаменитої піаністки й органістки Карли Бекай). Завершать програму фестивалю справжні зірки smooth-джазу — американська група Fourplay.
За межами лаконічного офіційного анонсу залишилося кілька важливих фактів. Jazz in Kiev — це фестиваль прем'єр, адже більшість українських шанувальників жодного з виконавців, котрі приїдуть цього разу, наживо не чула. Хоч яким успішним був виступ певного гурту чи джазмена, організатори поки що чітко дотримуються задекларованої кілька років тому політики — не повторюватися.
Ще одна особливість — відмова від чіткого дотримання стильових рамок. На попередніх фестивалях, крім джазового мейнстриму, було місце і для фанку, року, соулу, бароко, етно, world-music та інших хоч трохи дотичних до джазу напрямів.
Приміром, ізраїльського контрабасиста Авішая Коена, який був однією із зірок фестивалю 2008 року, навряд чи можна утиснути у простір лише етноджазу — він значно багатогранніший.
Надто несподіваною була поява на сцені другого фестивалю Jazz in Kiev українського поп-ідола Славка Вакарчука, проте його програма «Вночі» була органічною в рамках джазової «солянки».
Цього разу хедлайнерами організатори обрали американський гурт Fourplay. Їхній «м'який джаз» перебуває на межі ритм-н-блюзу, фанку, року та попу і доступний слухачеві, який не має у своїй голові солідного джазового «бекграунду» — це просто легка приємна музика, яку можна слухати, думаючи про щось своє. Одначе «післясмак» звучання Fourplay спокійно-доброзичливий, з усмішкою на вустах. Таке враження у гостей жовтневого джазового Києва залишиться пізнього недільного вечора 30 жовтня, щоб у понеділок із новими силами розпочати робочий тиждень.
Так само вигадливо переплітаються різні стилі у виконанні бразилійки Тані Марії. Тут є елементи джазу, поп-музики, самби, ритм-н-блюзу, боса-нови, фанку. На запитання, як би вона сама означила власний виконавський стиль, Таня Марія відповідає оригінально: «Я — жінка. А жінки можуть багато речей робити водночас: співати, танцювати, готувати їжу та шити. Чим більше елементів ви вкладете в музику, тим краще і тим більше задоволення. Те, що у мене виходить на сцені, виходить спонтанно. А як назвати — це справа критиків».
Існує ще одна фестивальна традиція. Власне, концертами Jazz in Kiev не обмежувався. 21–23 жовтня колекціонер Леонід Гольдштейн представить фільми на джазову тематику, в межах фестивалю відбудеться зустріч із російським джазовим критиком і письменником Володимиром Фейєртагом. Ще одна «фішка» — майстер-класи. У дні свого перебування в Києві зірки поділяться з усіма охочими секретами своєї майстерності, а доступно про джаз дітям розповість на столичній Пейзажній алеї незмінний ведучий фестивалю Олексій Коган. Його ім'я вже можна писати на афішах не дрібним шрифтом наприкінці, а поруч з іменами учасників концертів. Без фірмових коганівських радіопередач навряд чи в Україні виросло б кілька поколінь шанувальників імпровізаційної музики. Голос джазового ерудита зі сцени Міжнародного центру культури і мистецтв можна буде почути увечері 28 жовтня, коли Олексій Коган відкриватиме четвертий за ліком фестиваль Jazz in Kiev.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • «РАДІСНИЙ» ВІДВІДАВ УКРАЇНУ
  • ОСКАРОНОСНИЙ АНСАМБЛЬ ІГОРЯ МОЙСЕЄВА З БАЛЕТОМ «НІЧ НА ЛИСІЙ ГОРІ»
  • КОРИФЕЙ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».