Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЛЮДИНА І ПРАВО
«ЗОЛОТИЙ ЗАПАС»
Уся діяльність кримінально-виконавчої системи повинна бути спрямована на те, щоб ув'язнені повернулися в суспільство законослухняними громадянами. Однак ця зрозуміла мета стає недосяжна за умови систематичного порушення прав цього контингенту, а також коли до визначеного судом покарання обов'язково додається покарання умовами тримання.

1 ЖОВТНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ
Трудова дискримінація
Скільки їх, тих, на чию честь завтра влаштують феєричні дійства, фестивалі, концерти, конференції, акції на захист їхніх прав? За міжнародною класифікацією, до цієї когорти зараховують тих, кому виповнилося 65 років. Нині їх у світі понад 630 млн (кожен десятий мешканець планети). За оцінками Держкомстату, в Україні таких майже кожна п'ята особа. У нас побутує інша традиція, згідно з якою прийнято зараховувати до цієї категорії пенсіонерів. Їх станом на перше січня налічувалося 13,4 млн.
Із чим асоціюється у нас поняття «пенсіонер»? Межа бідності, самотність, недоступність адекватного медичного обслуговування, зубожіння. В рекламі образ людини похилого віку зазвичай використовують як персонаж, котрий викликає жалість, потребує турботи — і тільки.
Літні люди зазнають дискримінації за віком. Із упровадженням пенсійної реформи найдошкульнішою стає трудова дискримінація. Щоб переконатися в цьому, не потрібно навіть проводити наукові дослідження. Досить ознайомитися з оголошеннями, в яких роботодавці за невеликим винятком вказують на вікові обмеження. Втім, експерти Харківського інституту соціальних досліджень вивчили масштаби цього явища. За їхньою інформацією, з проявами трудової дискримінації стикалася третина осіб віком від 45 до 59 років (що вже казати про старших осіб, сповнених інтелектуальних і фізичних сил).
Чому ці люди опиняються за бортом? Певно, той хто сказав, що світом правлять стереотипи і упередження, не помилився. Ще однією вагомою причиною чверть тих, кому відмовляють у роботі, посилаючись на вік, вважають відсутність санкцій за це у законодавстві, зазначають дослідники. Справді, встановлювати вікові обмеження при прийомі на роботу, якими б безглуздими вони інколи не були, не заборонено.
Ще в жовтні минулого року у Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про запобігання дискримінації осіб літнього і похилого віку». В ньому запропоновано закріпити за літніми людьми право на заняття підприємницькою діяльністю, отримання кредитів, захист їхніх прав на власність. Окремим пунктом значиться виховання та пропаганда у суспільстві поваги та шанобливого ставлення до цієї категорії населення. Передбачено механізми їхнього захисту (зокрема, заборона на публікацію оголошень про прийняття на роботу, які містять вікові обмеження, встановлення квот для працевлаштування осіб передпенсійного віку). Проект ґрунтувався на принципах ООН стосовно літніх людей та ст.24 Конституції.
Однак нормативно-правовий документ, який мав би гарантувати старшим людям рівні з іншими громадянами можливості в усіх сферах державного і суспільного життя й захист від дискримінації, так і не став законом.
—не виняток) він більш ніж на часі. Проект тричі вносили на розгляд, однак 5 липня після менш як двадцятихвилинного обговорення його відхилили. «За» проголосували лише 95 народних депутатів (представники опозиції, Комуністичної та Народної партій, групи «Реформи в ім'я майбутнього). Чомусь не підтримала заборону на дискримінацію літніх осіб фракція Партії регіонів.

Пік інтелектуальної активності— 50–70 років
Тим часом старші працівники мають чимало переваг, серед яких багатий фаховий та життєвий досвід, висока кваліфікація. Вони мають напрацьовані ділові зв'язки, можуть самостійно залагоджувати багато організаційних питань, їх не потрібно навчати азів професії з нуля. Дехто закидає літнім людям стан здоров'я, але це компенсується тим, що їм, на відміну від молоді, не потрібно брати лікарняні для догляду за дітьми.
Якщо вдатися до наукових аргументів, слід зауважити: мозок людини, за плечима котрої — десятиріччя життя, менш імпульсивний і більш раціональний, наголошує американський професор Дилип Джейст. Його колеги з'ясували, що з віком людський мозок починає працювати на повну силу, а пік інтелектуальної активності припадає на 50–70 років. У такому віці людина здатна побачити кілька способів вирішення завдання, швидше виділяє головне.
Уселяє оптимізм і висновок, якого дійшла дослідниця Барбара Стоуч: усупереч поширеному твердженню клітини мозку з плином часу не відмирають, натомість можуть бути порушені зв'язки між ними, якщо людина їх не «включає» в дію. З роками в мозку збільшується кількість мієліну (речовини, котра сприяє тому, що сигнал між нейронами проходить швидше). Тож нехтувати таким потенціалом нераціонально і безглуздо. Як мовиться, думайте самі, хто вони, літні люди: тягар для суспільства чи трудовий капітал.
Звичайно, не кожне робоче місце годиться для старших людей. Там, де потрібна миттєва реакція, краще дати дорогу молодим. Тому на професію диспетчера в аеропорту, на залізниці чи в інших подібних сферах для бабусі чи дідуся має бути накладено табу. З віком слабшає фізична сила, витривалість, тож на посаду медсестри чи навіть санітарки не варто брати тих, кому за... Однак ці обмеження раціональні, на відміну від надуманих дискримінаційних, із якими доводиться зустрічатися старшим людям.
Не можна допустити, аби такий ресурс — люди, котрі мають кваліфікацію, досвід, золоті руки і перебувають на піку інтелектуальної активності, марнувався, зазначає голова асоціації «Спільно в третє тисячоліття» Володимир Копатиленко. Тим більше за умов, коли населення України водночас скорочується і неухильно старіє. Звичайно, законодавці повинні сказати своє слово, а громадські організації мають виступити лобістами в цій потрібній справі. Водночас роботодавці будуть просто змушені усвідомити свою вигоду, адже на ринку праці повинні діяти ринкові закони. Саме життя примусить позбутися шкідливих стереотипів.
— це ще й платники податків, які наповнюють державну скарбницю, тим самим зменшуючи тягар соціальних витрат.

Ніна КЛИМКОВСЬКА


також у паперовій версії читайте:
  • ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ЩОДО БІОМЕТРИЧНИХ ПАСПОРТІВ
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • ЗАРАДИ СВОБОДИ СЛОВА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».