Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
ЧИМ СУХІШИЙ І ТЕПЛІШИЙ ПОЧАТОК ЖОВТНЯ, ТИМ ПІЗНІШЕ НАСТАНЕ ЗИМА
Жовтень — дволикий місяць: золота пора, вершина осені, а водночас — «листобій», «хмурень», «брудень» і «зазимник», як його ще називали в народі. Бо це час не лише останнього тепла та мальовничого листопаду, а й тривалої негоди і першого снігу: «Жовтень то плаче холодними сльозами, то сміється».

Коротшають дні. «Синиці до хати туляться — холоди чують». У жовтні зима стає на поріг, силу вона набиратиме у листопаді: «У жовтні тільки руки мерзнуть, а в листопаді й ноги дубіють». Якщо жовтень студений, то й зима не буде тепла.
У який день тижня (понеділок, вівторок тощо) упаде перший сніг восени, того самого дня навесні треба садити картоплю — тоді буде гарний урожай, переконані землероби.
1 — Ірини. Якщо потягнуться у вирій журавлі, то на Покрову (14 жовтня) неодмінно приморозить, затримаються на гніздах — морози не вдарять до Артемового дня (2 листопада), й зима буде м'яка та коротка.
2 — Зосима і Саватія. Від 2 до 10 жовтня — «бджолина десятина». Пасічники прибирають вулики в омшаники і спостерігають, як бджоли заліплюють воском вічка: старанно — на сувору зиму, злегка — на теплу.
3 — Євстафія. Дме північний вітер — невдовзі настануть холоди, південний — буде тепло, західний — дощитиме, східний — на прохолодну, але сонячну погоду. За південного вітру чекають доброго врожаю озимих, за північного — навпаки. Туман і тепло, літає довга біла павутина — буде гарна осінь, сніг впаде нескоро.
4 — Кіндрата. Різкий північно-східний вітер у ясний день — на холодну зиму.
8 — Сергія. Якщо тепло, то гарна днина протримається ще три тижні. Випаде сніг — зима встановиться Михайлового дня (21 листопада). Ранній сніг — на ранню і теплу весну; якщо сніг глибокий, наступний рік буде врожайний. Якщо перший сніг впаде на мокру землю — залишиться, на суху — незабаром зійде.
9 — Івана. Дощ зі снігом — у січні тричі дощитиме. Сонячно і тепло — червень буде дощовий і холодний.
10 — Саватія. Якщо снігу немає, то не буде до початку листопада; якщо випав — зима настане 22 жовтня.
13 — Григорія. Якщо сніг не випав, то зима ще забариться.
14 — Покрова. Яка погода на Покрову, такою буде зима. Якщо вітер дме з півночі чи сходу — зима буде холодна та сніжна, з півдня — тепла, із заходу — сніжна, а якщо протягом дня вітер змінює свій напрямок, погода взимку буде нестійка. Якщо цього дня сніг не вкрив землю, то не вкриє в листопаді та грудні. Снігу зовсім не було — Різдво буде малосніжним. З Покрови зима починається, а з Мотрони (19 листопада) — встановлюється. Коли вишня ще не скинула свої золоті шати, то зима буде тепла, листя впало — сувора. На Покрову вітер — весна буде вітряна. Журавлі відлетіли до 14 жовтня — на ранню зиму.
23 — Євлампія. Дивляться на Місяць і передбачають погоду та вітри: роги повернуті до півночі — невдовзі зима, сніг ляже на суху землю; до півдня — не чекають скорої зими, сльота триватиме до Казанської (4 листопада). Роги нічного світила вказують у той бік, звідки дутимуть вітри.
25 — Прова. Спостерігають за зірками і передбачають негоду та майбутній урожай: сильно мигтять — на зміну погоди; мерехтять синіми відтінками — на сніг; палахкотять — на вітри і сухий рік; багато яскравих зірок — на врожай гороху; зірки «падають» — на вітер.
27 — Параски. Параска з багнюкою — сніг випаде нескоро, до зими ще чотири тижні.
30 — Осії. «Колесо з віссю до весни прощається — зима починається».

ІМЕНИННИКИ У ЖОВТНІ
1 — Аріадна, Ірина, Іларіон, Софія.
2 — Давид, Костянтин, Ігор, Іона, Олексій, Сава, Трохим, Федір.
3 — Денис, Михайло, Олег, Остап, Федір.
4 — Андрій, Дмитро, Кіндрат.
5 — Макар, Петро, Федір, Феофан.
6 — Андрій, Іван, Інокентій, Іраїда, Петро.
7 — Владислав, Данило, Никандр.
8 — Герман, Єфросинія, Сергій.
9 — Денис, Іван, Охрім, Тихін.
10 — Гнат, Зінаїда, Марко, Петро.
11 — В'ячеслав, Кирило, Марія, Олександр, Олексій, Прохор, Харитон.
12 — Феофан.
13 — Григорій, Михайло.
14 — Роман, Сава.
15 — Андрій, Ганна, Касян, Костянтин, Устина.
16 — Денис, Іван.
17 — Володимир, Гурій, Овсій, Онисим.
18 — Дем'ян, Матвій, Олексій, Пилип, Харитина.
19 — Гликерія, Клавдія, Макар, Хома.
20 — Капітоліна, Сергій, Юліан.
21 — Палажка, Таїсія, Трифон.
22 — Максим, Петро, Яків.
23 — Андрій, Інокентій.
24 — Зінаїда, Пилип.
25 — Андроник, Кузьма, Мартин, Пров.
26 — Веніамін, Карпо, Микита.
27 — Микола, Назар, Параска.
28 — Іван, Лук'ян, Петро, Юхим.
29 — Євпраксія.
30 — Андрій, Дем'ян, Кузьма, Леонтій, Лазар.
31 — Йосип, Лука, Юлій.
також у паперовій версії читайте:
  • РЕКОРДИ
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • НОУ-ХАУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».