Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
НІЧИЯ НА КОРИСТЬ «МЕТАЛІСТА»
Футбольний матч між «Динамо» та «Шахтарем» за історію їхніх протистоянь у чемпіонатах України став сороковим. Відчутна перевага напередодні останнього побачення була на боці киян: 18 перемог при 10 поразках та 11 нічиїх. Причому нічийних результатів у матчах непримиренних суперників не фіксували з 2007 року. Відтоді гості ніяк не могли здобути хоча б одне очко.

До звітної зустрічі клуби підійшли практично у найсильніших складах. Господарі лише не могли розраховувати на Артема Мілевського: «улюбленець» донецької публіки перебрав жовтих карток, відтак відбував дискваліфікацію. Зате кияни отримали підсилення у вигляді Тараса Михалика, який через травму не грав від середини минулої першості. Враховуючи, що напередодні отримав ушкодження Леандро Алмейда, для оборони «Динамо» здоровий Михалик став важливим поповненням.
Цікаві події в цій зустрічі розпочалися з падіння Огнена Вукоєвича у штрафному майданчику «гірників». Одеський арбітр Віктор Швецов не наважився призначити пенальті. «Огнен — найбільший симулянт у «Динамо»,— так після гри відгукнувся про колегу по збірній Хорватії капітан «Шахтаря» Даріо Срна. Ще один суперечливий епізод, але вже у штрафному майданчику киян, трапився в другому таймі. Алекс Тейшейра рвався до воріт господарів і після зіткнення з Олександром Шовковським завалився на газон.
Швецов спочатку вказав на одинадцятиметрову позначку. Однак після розмови з боковим арбітром одесит скасував своє рішення. Штовханина, яка почалася після цього епізоду, обійшлася без червоних карток (що не надто типово для останніх зустрічей грандів), а обидва тренери якихось особливих претензій до рефері не мали. Загалом забивати могли обидві команди. Ближчими до успіху були кияни, але надійно грав воротар гостей Олександр Рибка — колишній динамівець, що мав свою мотивацію на цей поєдинок. А одного разу «гірників» врятувала стійка. Тож нагорі турнірної таблиці й надалі двовладдя.
Якщо в Києві протистояння обійшлося без вилучень, то в Харкові, де відбувався «матч туру номер два», градус був вищим. Відтак і «червоне світло» Олександрові Дерду довелося «запалювати» двічі. «Я обурений роботою арбітра»,— зазначив після матчу тренер «Дніпра» Хуанде Рамос. Утім, шукають не там: треба було активніше слідкувати за Марко Девичем, чиї активні дії фактично й принесли «Металісту» перемогу над принциповим суперником. Натуралізований серб вийшов на заміну в середині другого тайму, і коли здавалося, що гра котиться до нічиєї, видав дивовижний слаломний прохід: обіграв кількох дніпропетровців та воротаря Яна Лаштувку, а потім віддав пас на Тайсона — і бразильцеві залишалося лише підставити ногу. «Дніпрянам» здалося, що Тайсон перебував у мінімальному офсайді. «Я не знаю, чим займається в Україні П'єрлуїджі Колліна!» — обурювався Лаштувка, коментуючи ще й вилучення свого одноклубника Мандзюка.
«Треба було вигнати з поля ще половину «Дніпра». Гості зі стартових хвилин і не думали грати у футбол»,— це вже тренер харків'ян Мирон Маркевич оцінив дії арбітра. Для його підопічних чемпіонат поки що йде непогано. Розрив від лідерів скоротився до двох очок.
«Чорноморець» в Алчевську обіграв «Зорю», отже, в турнірній таблиці залишилася лише одна команда без смаку перемоги — «Оболонь». Запорукою успіху «моряків» стали чудові удари румунського легіонера Лучіана Бурдужана та Кирила Ковальчука.
Румунський легіонер міг стати автором дубля, але Ігор Шуховцев парирував пенальті, яке взявся пробивати Бурдужан. Для Шуховцева це став уже четвертий відбитий 11-метровий у сезоні! Загалом луганський голкіпер — на другому місці за всю історію чемпіонатів України за показником парируваних пенальті: у нього 18 вдалих «сейвів», і він лише на один крок відстає від нинішнього воротаря «Оболоні» Віталія Реви, що є лідером. «Після таких ігор у хлопців з'являється впевненість у власних силах», — сказав тренер одеситів Роман Григорчук.
Продовжує кувати досягнення і волинський бразилець Майкон. «Волинь» хоч і програла третій матч поспіль, але її нападник знову забив. Із 12 голів лучан у цьому сезоні — десять на рахунку Майкона. Навіть страшно подумати, де була б команда Віталія Кварцяного без цього голеадора.
Перервав триматчеву серію без перемог «Арсенал»: після перемоги над сусідами з «Оболоні» «каноніри» вибралися на четверту сходинку. Єдиний м'яч у дербі чудовим ударом метрів із 18 забив фінський захисник «канонірів» Велі Лампі, який проводив лише третю гру в чемпіонаті України.

Результати матчів 11 туру:
«Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк) — 0:0
«Ворскла» (Полтава) — «Волинь» (Луцьк) — 3:1
Голи: Безус, 38 (пен.); Ребенок, 45+1; Громов, 77 — Майкон, 43
«Металіст» (Харків) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 1:0
Гол: Тайсон, 87
«Зоря» (Луганськ) — «Чорноморець» (Одеса) — 0:2
Голи: Бурдужан, 4; К. Ковальчук, 41
ФК «Олександрія» — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 1:1
Голи: Салхі, 75 — Бабатунде, 12
«Оболонь» (Київ) — «Арсенал» (Київ) — 0:1
Гол: Лампі, 12
«Таврія» (Сімферополь)— «Іллічівець» (Маріуполь) — 3:2
Голи: Калиниченко, 14; Гігіадзе, 41 (пен.), Назаренко, 45 — Федотов, 43; Віценець, 48
«Металург» (Донецьк) — «Карпати» (Львів) — 2:1
Голи: Маріо Сержіо, 81, 90 — Мілошевич, 3.
також у паперовій версії читайте:
  • НЕПЕРЕМОЖНИЙ ФЕТТЕЛЬ
  • КІПРСЬКИЙ ФУТБОЛ ТЕЖ НА ПІДЙОМІ?
  • БЛОХІН СКЛИКАЄ ЗБІР

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».