Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЧИ ПОДОЛАЄМО ЗАРПЛАТУ В КОНВЕРТАХ?
Влада налаштована це зробити. Більше того, восени внесуть на розгляд парламенту відповідні законопроекти. Хоч... кожному зрозуміло, що процес цей болючий, по-перше, а по-друге, чи розв'яже він існуючі проблеми?

До речі, про виведення зарплати з тіні віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко почав говорити відразу, як обійняв цю посаду. Мовляв, із 14,5 млн працездатного населення 2,5 млн одержує мінімальну зарплату (960 грн). Серед них — 120 тисяч керівників підприємств. У результаті в тіні — 145 млрд грн фонду оплати праці (реальний обсяг за 2010 рік становив 346 млрд).
Профспілки вважають, що держава сама допустила таку ситуацію. На думку заступника голови ФПУ Сергія Кондрюка, влада робить дві речі, які заганяють зарплати в тінь. По-перше, це штучне заниження мінімальної заробітної плати, по-друге, відсутність відповідальності за її несвоєчасну виплату.
Усі ініціативи уряду щодо виведення зарплати з тіні викладено у трьох законопроектах, які внесуть до парламенту восени. Що вони можуть дати?
Сергій Тігіпко вважає: фонд зарплати після набуття чинності законопроектів може зрости на 60–70 млрд грн — до 440–450 млрд грн уже на початку 2012 р. Головне нововведення тут — поява так званих гарантованих зарплат. Це поняття охоплюватиме вісім категорій, перша з яких починається з мінімальної зарплати, решта збільшуватиметься за відповідними коефіцієнтами, найбільшими для кваліфікованих працівників і керівників.
Урядовці кажуть: «Гарантована зарплата — це своєрідне страхування робітника від зловживання роботодавця» (щоб не платили менш як належить). За допомогою штрафів хочуть посилити відповідальність роботодавця за прийняття «нелегалів» (без оформлення).
Найбільший штраф — дві тисячі неоподаткованих мінімумів (34000 грн) накладуть на роботодавця, який прийме на роботу працівника без укладання трудового договору, що тягне за собою несплату обов'язкових внесків до соціальних фондів. Крім того, за кожного трудового «нелегала» керівник фірми заплатить по 500 неоподаткованих мінімумів (8500 грн), по 150 мінімумів (12250 грн) роботодавець заплатить за кожен виявлений випадок затримки виплати зарплати або її часткової невиплати, 700 мінімумів (11900 грн) змушений буде заплатити роботодавець, який установить працівникові зарплату нижчу від мінімальної. Стежити за цим має Державна інспекція з охорони праці.
Мета всіх заходів — щоб роботодавцеві невигідно було утримувати нелегального працівника, бо вся економія внаслідок подвійної бухгалтерії зведеться нанівець.
Тим часом експерти нарікають: у запропонованих законопроектах немає жодної норми, яка б дійсно стимулювала роботодавця показувати справжню зарплату й сплачувати з неї податки. Тільки методи фіскального тиску, які не сприяють створенню сприятливих умов для прозорої роботи. Чи хочуть роботодавці й працівники трудитися «по-білому»? Звичайно. Біла зарплата — це пенсії (вища зарплата — вища пенсія), лікарняні, при взятті кредитів не виникає запитань про джерела доходів. У разі конфлікту робітник може відсудити всю суму, а не мінімальні копійки.
Роботодавцеві теж, за великим рахунком, нецікаво вести подвійну бухгалтерію, тремтіти при кожній перевірці, чекати, що хтось із звільнених «настукає», що тут платять зарплату в конвертах, сплачувати штрафи, а то й потрапити за ґрати.
Але більшість експертів вважає, що запропоновані урядом штрафи можуть ще більше загнати зарплату в тінь. Виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко зазначає: якщо законопроекти, про які йдеться, набудуть чинності, це призведе до скорочення кількості підприємств або звільнення людей.
Крім того, фахівці переконані: користь принесе збільшення частки зарплати у вартості кінцевого продукту чи послуги. А це збільшить податкові надходження від фонду оплати праці (нині у нас ця частка найнижча в Європі). І нарешті, експерти переконані в необхідності суттєво зменшити податковий тиск на фонд оплати праці. Тоді в роботодавців не буде причин порушувати закон.
І ще про стимули. Тих роботодавців, які офіційно сплачують високі зарплати, можна було б звільнити від планових податкових перевірок.
Отож — не треба робити з роботодавців ворогів. Слід перетворити їх на союзників, створюючи для них відповідні умови для плідної роботи. І поважати і роботодавців, і робітників — тоді справи підуть на лад, чого ми й прагнемо.
також у паперовій версії читайте:
  • НА ЗАМОВЛЕННЯ РОБОТОДАВЦІВ
  • ЩОДО СОЦIАЛЬНИХ СТАНДАРТIВ НА 2012 РIК
  • ВІДПРАЦЬОВАНО НОРМАТИВНУ БАЗУ ДЛЯ ОСББ
  • ДЛЯ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ— ЄДИНІ ПРАВИЛА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».