Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ЯК ГРАЄМО — ТАК І МАЄМО, або УКРАЇНА ЗНОВУ ПРОГРАЛА
Національна збірна України з футболу провела дві товариські зустрічі, але як після першої, так і після другої настрій у вітчизняних вболівальників був не найкращим.

Спочатку був матч у Харкові з Уругваєм. Це був третій поєдинок національної команди під керівництвом Олега Блохіна і втретє поспіль збірна, немов під кальку, пропустила на останніх хвилинах і змусила зайнятися пошуком винних у ситуації, в якій опинилися наші футболісти. Розконцентрація, прокляття, аура — такий набір можливих причин невтішного результату у домашніх спарингах із французами, шведами, а тепер і уругвайцями назвав президент ФФУ Григорій Суркіс. Хоч, здається, проблема в іншому.
Кажуть, одна невдача — випадковість, дві — збіг обставин, три — закономірність. Тож проблема української збірної системна, і вочевидь, виникла не сьогодні. Відтоді як «синьо-жовтий» штаб залишив Мирон Маркевич, під керівництвом молодого Юрія Калитвинцева у збірній почався масштабний експеримент.
Перша команда країни стала полігоном, де проходили випробування нові кадри. Зрештою, від цієї практики не відмовився й Блохін, заявивши за рік до старту домашнього Євро, що експерименти для нашої команди — необхідність.
Після другого приходу до керма збірної Олег Блохін говорив, що в серпні хоче на 80 відсотків визначитися з «кістяком» команди. Утім, сам фахівець визнав: цього не сталося. З одного боку, тренера можна зрозуміти — він намагається знайти найкращих на кожну позицію, тому перебирає гравцями, запрошує новачків; з іншого — страждає результат, рейтинг, уболівальники. Тими, хто періодично «вистрілює» в чемпіонаті країни, можна довго тасувати колоду.
На старті поєдинку з чемпіонами Південної Америки — уругвайцями (які, втім, не привезли в Україну свою головну зброю — Дієго Форлана) — наші футболісти здобули фору. Уразивши ворота Фернандо Муслери після передачі Марко Девича на 15-й секунді, динамівець Андрій Ярмоленко забив найшвидший в історії м'яч української збірної.
Після цього наші співвітчизники з подвоєною енергією взялися пресувати захист гостей. Голкіпер «Галатасарая» кілька разів рятував «ла селесте» від додаткових неприємностей. А от страж наших воріт — Олександр Шовковський — особливою надійністю не відзначався. Наприкінці першого тайму він проґавив дальній постріл Альваро Гонсалеса з «Лаціо» — ледь не єдиний удар південноамериканців у першій половині гри. Щоправда, через дві хвилини «статус-кво» відновив «дніпрянин» Євген Коноплянка, завершивши флангову атаку ударом із близької відстані під поперечину.
На жаль, розвинути успіх у другому таймі наші хлопці не змогли. Навпаки, швидко пропустили зі «стандарту» (вдало підставив голову після виконання штрафного капітан гостей Дієго Лугано з «ПСЖ»). Заміни, якими Блохін намагався надати «другого дихання» команді, не спрацювали. «Ми вирішили підсилити гру, але вийшло все навпаки. Тут буде серйозна розмова. Такого прощати не можна»,— Блохін розкритикував гру Селезньова та Калиниченка.
Певно, дістанеться на горіхи і Ярославу Ракицькому, який, втративши позицію в центрі захисту, посприяв переможному голу 21-річного форварда «Палермо» Абеля Ернандеса. Для досягнення позитивного результату команді Блохіна знову не вистачило зіграності та психологічної стійкості. Хоч де їм узятися, коли на поле щоразу виходять нові виконавці? Так, 36-річний Шовковський провів лише перший матч у збірній Блохіна другого скликання. Та й в обороні з'являються щоразу нові комбінації футболістів, серед яких знаходиться місце й дебютантам. Цього разу 20-річному Богданові Бутку з «Іллічівця».
Через кілька днів був матч із Чехією. На стадіоні празької «Спарти» ледь заповнилася третина місць — рівень гри і майстерність «синьо-жовтих» виконавців не викликають захоплення у місцевих фанатів. Це притому, що на арену прийшло кілька сотень українців — представників нашої численної «трудової діаспори» в Чехії.
Мабуть, немає лінії у збірній України, на яку цього дня не нарікали. А суперник грав далеко не основним складом — скажімо, не було форварда Бароша й капітана Росицьки. Тренери чомусь ніяк не дадуть дебютувати у воротах молодому Рибці, тоді як досвідчені Шовковський і Дикань не відзначаються надійністю.
Провалювався захист. Програвалася силова боротьба в середині поля, а дій в атаці до певного часу взагалі не було. Лише під завісу двобою, за рахунку 0:4, наші отримали кілька шансів, однак Ярмоленко, Девич і дебютант Антон Шиндер із «Таврії» не влучали в ціль із меж штрафного майданчика. Підсумок — четверта поспіль поразка збірної України. Історичний антирекорд.
Олег Блохін, головний тренер збірної України:
— Раніше ми пропускали на останніх хвилинах, тепер на перших. Хоч як би ми налаштовували футболістів, але все залежить від них. Вони виявилися не готовими до того, що чехи побіжать з перших хвилин. Шукаємо варіанти в захисній лінії, але нічого поки не виходить. Друга проблема — за два матчі ми створили моментів на десять голів, однак не забили. З двох метрів треба ж влучати у ворота! Відповідальність за поразку беру на себе. Моя провина ще і в тому, що не вгадав зі складом.
Міхал Білек, головний тренер збірної Чехії:
— Я задоволений не тільки результатом, а й грою команди. Футболісти, які замінили кількох гравців основного складу, довели, що недаремно вдягають форму збірної. Така перемога нам була потрібна, аби з гарним настроєм підійти до завершальних матчів відбору на Євро-2012.
Наступні матчі українці зіграють на початку жовтня в Болгарії та Естонії.
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНСЬКІ ЛЕГКОАТЛЕТИ — ДЕСЯТІ У СВІТІ
  • НА US OPEN ДОЛГОПОЛОВУ ЗАБРАКЛО СТАБІЛЬНОСТІ
  • БАСКЕТБОЛ: ДВІ ПЕРЕМОГИ ДЛЯ ПРЕСТИЖУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».