Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ВІТАЛЬНЯ
КОЛИСКА ПРАДАВНІХ ЦИВІЛІЗАЦІЙ ПРАГНЕ ВІДРОДЖЕННЯ
Наш гість — Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Ірак в Україні Шорш Халід Саід.
Кілька слів про нього та країну, яку він представляє.

Пан Шорш Халід Саід народився в 1965 році. Освіту отримав у гірничому університеті Санкт-Петербурга (1988—1993), де здобув ступінь магістра з геодезії.
Після навчання одразу влився в суспільно-політичне життя Іраку. Зокрема, був представником уряду регіону Іракського Курдистану в Москві, головним редактором газети «Новый Курдистан», яка виходить російською мовою в Москві. У 2009 році отримав дипломатичний ранг посла при Міністерстві закордонних справ Іраку, у 2010 призначений послом в Україні.
Республіка Ірак є незалежною суверенною державою, яка має республікансько-парламентський демократичний федеральний устрій. Столиця — Багдад. Офіційні мови: арабська та курдська. Чисельність населення — понад 29 млн осіб. Віросповідання: 97% — мусульмани, 2,7 — християни, 0,3 — представники інших конфесій.
Ірак на заході межує з Йорданією та Сирією, на півночі — Туреччиною, на сході — Іраном, на півдні — Кувейтом, Саудівською Аравією та омивається водами Арабської затоки.
Рельєф: широка долина річок Тигр і Євфрат, болотиста місцевість на південному сході, гори на півночі (на території Іракського Курдистану) та на північному сході, на кордоні з Іраном і Туреччиною.
Кожен регіон має різний клімат: на заході та південному заході — пустельний континентальний клімат з посушливим літом та теплою зимою з незначними дощовими опадами; у центрі та на півдні країни — жаркий влітку та м'який взимку; на півночі — помірна температура влітку, дощова зима, снігові опади у гірських районах.
— Пане Посол, якою специфікою передусім вирізняється Ваша країна?
— Ні для кого не секрет — величезні природні багатства, якими володіє Ірак, адже він посідає друге місце у світі за нафтовими ресурсами та має величезні поклади природного газу.
Якщо ж ми звернемося до історії, то згадаємо, що Ірак, або Месопотамія чи Вавилонія, як називали його давні греки, є колискою найперших прадавніх цивілізацій: на берегах Тигра та Євфрату виникли й розвивалися міста-держави шумерів, аккадців, вавилонян та ассирійців. Священні релігійні книги та численні археологічні знахідки свідчать про те, що перші поселення наших пращурів, які займалися землеробством, виникли саме у долині Межиріччя сім тисяч років тому.
Вавилонська цивілізація вважається однією з найпрадавніших людських цивілізацій, яка збагатила людство здобутками в науці, літературі, мистецтві, архітектурі, законодавстві, політичному устрої та економіці.
Стародавні шумери першими у світовій історії винайшли клинописну писемність, будували храми-зікурати, школи, бібліотеки та виготовляли гончарні вироби. Також вони першими виготовили колесо та розробили найперший у світі законодавчий кодекс, відомий нам як Закони царя Хаммурапі. З тих часів бере свій початок писемна історія людства.
Та перенесімося в наш час. Протягом трьох десятиліть позиція Іраку на міжнародній арені невпинно слабшала через нерозважливу зовнішню політику минулого режиму. Свавілля, яке чинив Саддам Хусейн щодо іракського народу, торкнулося й зовнішніх відносин — він розв'язував руйнівні війни, ігнорував норми та положення міжнародного права, до того ж підтримував міжнародний тероризм і розробляв зброю масового знищення. Що ж до Близькосхідного регіону, Саддам чинив насилля, погрожував сусіднім з Іраком країнам, підривав стабільність у регіоні, створюючи серйозну загрозу для світу в цілому.
Перед Міністерством закордонних справ Іраку стоять нові завдання та виклики: перебороти недовірливе та вороже ставлення до Іраку, що дісталося країні у спадок від минулого режиму. Ми як представники нового Іраку докладаємо зусиль, аби ліквідувати міжнародну ізоляцію країни, та проводимо роботу з метою реалізації таких цілей нашої зовнішньої політики: забезпечення стабільності й безпеки в державі, збереження цілісності її території; відновлення двосторонніх дипломатичних відносин із країнами світу, заохочення міжнародної спільноти до участі у процесі відновлення, реконструкції та розвитку країни; відновлення економіки, інфраструктури, підвищення рівня життя населення; відновлення ефективної роботи іракських дипломатичних місій за кордоном, повторне набуття членства в багатосторонніх міжнародних інституціях та утвореннях й участь у їхній діяльності; підтвердження демократичного вибору на засадах суверенітету, єдності та рівності між громадянами.
Перед МЗС стоять численні виклики — зміцнення та захист національних інтересів Іраку шляхом активної участі у багатосторонніх міжнародних інституціях та ініціативах у політичній, економічній, соціальній та культурній сферах. Новий Ірак дотримується положень міжнародного права, загальних принципів демократії, захисту прав людини й заперечує наявність зброї масового знищення.
Ми прагнемо, щоб Ірак став потужним фактором забезпечення стабільності в регіоні та зміцнення зв'язків дружби і співробітництва на основі взаємоповаги національних інтересів, розуміння питань національної безпеки сусідніх країн та обговорення з ними актуальних питань, зокрема щодо військовополонених, біженців, виплати компенсацій, транскордонного співробітництва та спільних вод.
Як батьківщина низки ісламських святинь, Ірак залишається вірним своїй належності до мусульманського світу. МЗС впроваджує заходи з метою полегшення паломництва до святих місць та зміцнення культурного обміну.
— На жаль, двосторонні українсько-іракські відносини висвітлюються недостатньо широко. Скажіть, будь ласка, в якому вони нині стані? Яка динаміка їхнього розвитку? Який обсяг товарообігу між нашими державами?
— Так, ви маєте рацію. На жаль, іраксько-українські відносини висвітлюються не належним чином, хоч вони мають досить тривалу історію. Ще під час Радянського Союзу 65–70 відсотків усіх постачань до Іраку здійснювалося з України.
Ірак був однією з перших держав, що визнали незалежність України, між нашими державами відразу були встановлені дипломатичні відносини. Нині працюють Посольство України в Багдаді й Посольство Іраку в Києві.
Поряд з дипломатичними між нашими країнами активно розвиваються торгово-економічні відносини, товарообіг між країнами становить 343 мільйони доларів. Звичайно, ця цифра не відображає потенціал і можливості обох сторін, тому ми прагнемо створити всі умови для її збільшення.
Розвиваються військово-технічні й культурні відносини.
— Як розвиваються контакти між українським і іракським бізнесом? Чи є не тільки державні, а й приватні, взаємне інвестування, можливо, із залученням третіх сторін?
— Україна є одним із головних постачальників дерева й арматури, цементу й різних продуктів харчування. Приватні українські компанії працюють в Іраку, багато українських фахівців трудиться у великих російських нафтогазових і енергетичних компаніях Іраку.
Щодо інвестицій, то існує кілька проектів у галузі нерухомості й будівництва теплоелектростанцій, але донині ці проекти не реалізовані.
— Пане Посол, як розвивається співробітництво у сфері освіти й культури?
— Від часів Радянського Союзу іракські студенти вчилися в Україні, багато хто з них зараз обіймає високі пости в уряді та парламенті Іраку, в інших державних структурах. Нині в Україні навчається близько трьох тисяч студентів.
Цього року готується проведення Днів іракської культури в Україні. До України неодноразово приїжджали іракські діячі культури. Торік у Києві було організовано виставку іракських художників, свої спектаклі київським глядачам показували артисти іракського драматичного театру. Уже два роки в Києві працює культурний аташе, що, безумовно, сприяє розвитку наших відносин.
— Чи залучена іракська сторона якимось чином до проектів з підготовки України до Євро-2012?
— На завершальному етапі перебуває проект договору між Міністерством у справах молоді і спорту Іраку й українським Міністерством освіти, науки і спорту про співробітництво в галузі спорту. Також є проекти співробітництва олімпійських комітетів наших країн. Торік футбольний клуб — переможець чемпіонату Іраку — провів в Україні двотижневі тренувальні збори. Також відвідали Україну іракські дзюдоїсти, які провели тут тренування й товариські зустрічі з українськими спортсменами.
Але щодо Євро-2012, то наша країна не бере участі в підготовці цього важливого спортивного форуму. Хоч я вважаю, що нам було б корисно використовувати український досвід підготовки й проведення спортивного заходу такого рівня.
— За останній рік між керівниками наших країн відбулося чимало офіційних контактів. Зміна влади у нас сприяла поліпшенню українсько-іракських відносин?
— Спостерігаються помітні повороти в міжнародній політиці України, в тому числі з країнами Близького Сходу й Північної Африки. Ці позитивні зміни відповідають інтересам наших країн.
— Що було не так у наших відносинах при президентові Ющенку?
— І в період президентства Ющенка наші відносини успішно розвивалися. У 2005 році відбувся візит пана Ющенка на чолі представницької делегації в нашу країну. У цей час 1700 українських миротворців у складі міжнародного контингенту ООН перебували в Іраку й зіграли велику роль у забезпеченні безпеки в місті Кут. В українських військовиків склалися теплі стосунки з місцевим населенням. На жаль, не обійшлося без жертв — 18 миротворців загинуло, 48 одержало поранення. Мій уряд і мій народ ніколи не забудуть цього. Користуючись нагодою, хочу ще раз висловити подяку українському народові.
— Розкажіть про економічні пріоритети вашої країни.
— Після повалення Саддама Хусейна зовнішня політика Іраку зазнала серйозних змін. Нинішнє іракське керівництво проводить зважену збалансовану політику, спрямовану на розвиток взаємовигідних відносин із усіма країнами. Наприклад, в Іраку хороші відносини зі США, у країні працюють великі американські компанії. Водночас ми активно розбудовуємо відносини з Іраном, товарообіг між нами становить 11 млрд доларів. У Іраку працюють компанії з Китаю, Росії, Південної Кореї, Туреччини, багатьох європейських країн, тому складно визначити пріоритети Іраку.
— Які країни лідирують за обсягами інвестицій в іракську економіку?
— Лідирують США, Туреччина, Південна Корея і Китай.
— Назвіть основні сектори іракської економіки, локомотиви економічного зростання...
— Як відомо, Ірак — одна з провідних нафтовидобувних країн. Нафтові запаси становлять 143 млрд барелей. Тому головний сектор іракської економіки — видобуток і переробка нафти. Також в Іраку є багато газових родовищ, і ця галузь найдинамічніше розвивається.
Ірак — один із найбільших регіональних туристичних центрів. Насамперед це релігійний туризм, тому що на території країни розташовані важливі мусульманські святині в Неджефе, Кербелле й Багдаді. Щорічно країну відвідують мільйони прочан з усього світу. Крім того, повторю, Ірак — колиска найдавніших цивілізацій. На його території збереглися унікальні пам'ятки історії та культури, а такі, як місто-музей Вавилон, притягують сотні тисяч західних туристів. Також Ірак є однією з найбільших сільськогосподарських країн на Близькому Сході. На його території росте понад п'ятсот видів фінікових пальм, Ірак входить до п'ятірки головних виробників фініків. Також країна — один з-поміж найбільших виробників пшениці в регіоні.
— Як Ірак ставиться до проблеми наркотиків? Визнає, що це «зброя Аллаха в боротьбі з невірними»?
— Проблема наркоманії — це глобальна міжнародна проблема, яка може бути вирішена тільки зусиллями всього світового співтовариства. Позиція Іраку в цьому питанні принципова. У зв'язку з тим, що країна розташована в регіоні транзиту наркотиків з Азії в Європу, іракське законодавство досить жорстке. Суворі покарання передбачено і для наркоторговців, і для наркоманів.
— Пане Посол, зізнайтеся, де Ви так добре навчилися говорити російською мовою?
— У 1987 році я одержав можливість вчитися в СРСР, в одному з найкращих вишів — Санкт-Петербурзькому гірничому інституті за фахом «геодезія», де, зокрема, вивчив російську мову. Крім того, я був представником регіонального уряду Курдистану в Москві. Російська мова — одна з найвеличніших мов світу, мова Пушкіна й Толстого, Гоголя й Достоєвського. Сподіваюся, що за час моєї місії в Україні я зможу вивчити й українську.
— Ви багато поїздили світом. Яка з країн Вам запам'яталася найбільше?
— Кожна країна має свій характер, свою родзинку. Скрізь можна знайти дива природи й архітектури, зустрітися з надзвичайно цікавими людьми. Щораз я відкривав новий світ, знайомився з традиціями та звичаями. Про кожну з країн, у якій мені довелося побувати, можу розповісти багато хорошого.
— Чим Ви захоплюєтеся? Чи є у Вас хобі?
— Я технар за освітою, і мої інтереси пов'язані з технікою: програмне комп'ютерне забезпечення, автомобілі. З великим задоволенням дивлюся автомобільні перегони, люблю футбол, плавання. У вільний час слухаю класичну музику, читаю мемуари відомих політичних і військових діячів.
— Чи є у Вас улюблені місця в Україні, де Ви відпочиваєте?
— За рік моєї місії в Україні я ще не встиг побачити всю країну. Але все, що бачив, було прекрасне. Київ — дуже красиве зелене місто. Мені особливо подобається архітектура й ліричний настрій старовинних кварталів. На особливий лад налаштовує велична Києво-Печерська лавра. Пречудовий музей просто неба Пирогове.
Також я мав щастя побувати в Одесі. Це місто вразило мене своєю красою, а його жителі — сердечністю. В Одесі чудово все. Особливо сподобався Театр опери та балету — і своєю красою, і спектаклем.
Я поки що небагато побачив, але познайомився з багатьма людьми. Українці — чудові: життєлюбні, відкриті, культурні, цікаві.

Володимир КОСКІН


також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».