Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЄС І США ЗАСПОКОЮЮТЬ КРЕДИТОРІВ
Знервовані представники фондових бірж унесли корективи у плани політиків. Їм довелося переривати відпустки, аби особисто вдаватися до заспокійливих засобів.
Бундесканцлер Ангела Меркель використала майже усю відпустку і тепер намагається дати чіткі сигнали франкфуртській біржі. Німеччина сподівається подолати рекордний бюджетний дефіцит і дати приклад іншим країнам єврозони. До аналогічних заходів звернувся французький президент Ніколя Саркозі, який розпорядився суттєво скоротити дефіцит державного бюджету Франції. Незважаючи на стрімке зниження своєї популярності, до непопулярних кроків вирішив удатися й італійський прем'єр-міністр Сільвіо Берлусконі.

Проте загальну оптимістичну картину дій урядів провідних країн Євросоюзу псує позиція Словаччини. Уряд Івети Радичевої так і не спромігся провести через національний парламент ратифікацію угоди про надання фінансово-кредитної допомоги Греції. Якщо до кінця серпня цю угоду не підтримає словацька опозиція, на Словаччину не лише очікуватимуть позачергові вибори, а й виникне загроза стабільності євро. Угода про кредитування Греції далася країнам єврозони важко й стала результатом непростого компромісу. Тепер Словаччина готується важкий компроміс «поховати».
Утім, ці проблеми видаються технічними на тлі стратегічного питання, яке торкається подальшої долі європейської інтеграції. Принципово невирішеною є головна суперечність, яка полягає в існуванні спільної валюти в умовах відсутності спільної податкової системи. Втручання наднаціональних органів Євросоюзу до цієї сфери поки надійно заблоковано національними урядами. Без цього лише зусиллями Європейського центрального банку та національних міністерств фінансів процедура «лікування» фінансових хвороб євро більше нагадуватиме симптоматичне, а не радикальне лікування. Таким нестабільним буде і «одужання».
Так само неспокійно і за океаном. Президент Барак Обама, провівши через Конгрес компромісний закон про збільшення межі державного боргу, вирішив, попри критику з боку опонентів, узяти відпустку. Скориставшись з цієї нагоди, республіканці «потопили» у Верховному суді США улюблене дітище Обами — закон про медичне страхування для бідних прошарків суспільства. Натомість врегулювання неприємностей з найбільшими кредиторами було перекладено на віце-президента.
Віце-президент Сполучених Штатів Джо Байден 16–18 серпня 2011 року здійснив турне до Китаю, Монголії та Японії. Напередодні візиту до Пекіна Китай заявив про потребу в новій резервній валюті, яка замінить долар. Щоправда, ці розмови наразі утопічні. Реальністю є те, що Піднебесна та Японія — найбільші кредитори США, бо вони володіють більшою частиною облігацій державного боргу США. Причому зниження кредитного рейтингу Сполучених Штатів уже коштувало Пекіну і Токіо двох десятків мільярдів доларів. Джо Байдену тільки залишилося нагадати, що кредитори мають найбільше турбуватися про здоров'я боржника. Невипадковим був і візит віце-президента США до Монголії. Американські транснаціональні корпорації цікавляться розробками корисних копалин у Монголії. Крім того, монгольський фактор є додатковим важелем тиску на Китай.
Загалом підвищена політична активність у Євросоюзі та США трохи стабілізувала знервовану ситуацію на світових фондових біржах. Становище потребує негайного обговорення у форматі «великої двадцятки», що, певніше за все, відбудеться восени поточного року.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄГИПЕТСЬКІ ВІЙСЬКОВІ СУДЯТЬ МУБАРАКА, ЗАСУДЖУЮЧИ СЕБЕ
  • БАЛКАНСЬКІ РИЗИКИ
  • ТАЛІБИ ПОМСТИЛИСЯ ЗА УСАМУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».