Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ДІАБЕТ — НЕ ВИРОК...
За офіційними даними, на діабет хворіють більш ніж два відсотки українців. До того ж слід урахувати, що значна кількість хворих не знає, що вони занедужали. Ми попросили розповісти детальніше про це захворювання кандидата медичних наук Володимира Науменка.

— Якими є перші ознаки недуги?
— Перша ознака діабету — це підвищений рівень цукру в крові. Супутними є такі симптоми, як відчуття сухості у роті, спрага та часте сечовипускання.
— Чи можуть ласуни захворіти на діабет?
— Не можна дати однозначної відповіді на це запитання. Усі ми споживаємо солодке, але, зазвичай, підшлункова залоза долає ці навантаження і виробляє достатню кількість інсуліну. У тому разі, коли є певні порушення в роботі організму, інсулін виділяється в меншій кількості, і тоді подібні навантаження, тобто надмірне споживання солодощів, може спровокувати розвиток хвороби, а також ожиріння.
— А якщо діабет уже є, то від цукру слід відмовитися зовсім?
— Бажано. Ми рекомендуємо замінники цукру. Це сполуки, що мають солодкий смак, іноді вони навіть солодші від цукру, але не створюють навантаження на підшлункову залозу і не провокують підвищення рівня цукру в крові.
— Будь-хто може перейти на замінник цукру?
— Звичайно. Але не всі замінники дозволяється вживати дітям. Приміром, сахарин, на відміну від дорослих, дітям уживати шкідливо.
— Багатьох хвилює, чи може діабет бути спадковим?
— Вважається, що ризик у сім'ях, де були хворі на діабет другого типу, дещо вищий. Але це абсолютно не означає, що людина має захворіти на діабет. Достатньо дотримуватися деяких умов: не бути огрядним, не зловживати солодощами, вести здоровий спосіб життя, займатися фізичною культурою.
— А чи виліковується діабет, чи ця недуга на все життя?
— У світі не існує засобів, які б дозволили інсулінозалежним хворим відмовитися від ін'єкцій. Можливо, у майбутньому вдасться розв'язати цю проблему. Але не варто вважати, що діабет — це вирок. Навіть серед видатних спортсменів, чемпіонів світу є хворі на цукровий діабет. Головне — бути дисциплінованим і уважним до себе, постійно контролювати і підтримувати нормальні показники цукру в крові. Якщо вдало підібрана схема лікування, і хворий пройшов курс навчання, то надалі все буде гаразд.
До речі, ВООЗ радить основну увагу приділяти діабетологічному навчанню і профілактиці захворювання. Діабет сьогодні є пожиттєвою хворобою, однак у багатьох випадках загрозу можна попередити, тому просвітницькі заходи дуже важливі. А оскільки хворі на діабет 95 відсотків усіх лікувальних заходів мають здійснювати самостійно, першочергового значення набувають достатні знання самоконтролю.
— Чи можливо при легкій формі хвороби обмежитися лише застосуванням фітотерапії?
— Якщо діабет компенсується лише дієтою, трави можуть застосовуватися навіть як основний вид лікування. Найпоширеніша й найефективніша — французька лілія, або, як ще називають цю траву,— козлятник. Із неї навіть отримано препарат менформін. А ще добре допомагають стручки квасолі, вівсяна солома, листя шовковиці, чорниці, суниці та волоського горіха. Такі цукрознижувальні збори продають в аптеках. Оскільки трави не мають яскраво вираженої цукрознижувальної дії, їх можна використовувати навіть без особливого лікарського контролю.
— Медики закликають пильно стежити за станом свого здоров'я, і за найменшої підозри на розлади звертатися до фахівців. Утім, якщо в столиці діагностувати хворобу не проблема, то на периферії це вкрай складно...
— Авжеж, рання діагностика діабету все ще залишається проблемою. Приміром, у Шотландії по всіх містах і селах їздить спеціалізована мобільна лабораторія діагностики очей. Як відомо, сітківка ока може повідомити про наявність у людини проблем із цукром у крові. Подібне пристосування пообіцяли незабаром привезти і до України. Це, хочеться вірити, допоможе вчасно виявляти діабет і відразу починати лікування.
Особливу увагу слід приділяти діагностиці діабету у дітей. Завжди вважалося, що малеча може захворіти лише на діабет першого типу, тобто інсулінозалежний, коли в організмі виробляється недостатньо власного інсуліну. А ось на діабет 2-го типу схильні хворіти переважно люди у віці 30-40 років. Саме діагностика цієї форми недуги є складною. Однак нещодавно лікарі-ендокринологи з'ясували, що діти теж можуть хворіти на інсулінонезалежний діабет. Тут основним симптомом виступає зайва вага. Якщо малюки з діабетом 1-го типу найчастіше «тануть» за тиждень буквально на очах, то діти, хворі на діабет 2-го типу, відрізняються огрядністю. Ще один характерний симптом — коли дитина часто ходить у туалет. Варто також обстежити її, якщо вона багато п'є, погано спить, прокидається вночі тощо.
— Як діагностувати діабет у дітей якомога раніше?
— Насамперед треба розповідати дітям про діабет і, звичайно, періодично робити аналізи на цукор у школах, садках, таборах та інших дитячих установах.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ТРУДОГОЛІЗМ — ЦЕ ХВОРОБА
  • ФОРМУЛА ІДЕАЛЬНОЇ ЧАШКИ ЧАЮ
  • ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ НА ДАЧНІЙ ДІЛЯНЦІ
  • ЯКЩО ЗІБРАЛИСЯ ДО ЄВРОПИ...
  • КУРИТИ? ТІЛЬКИ ЗА РЕЦЕПТОМ ЛІКАРЯ!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».