Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СІМ'Я
ЯКЩО ДРУЖИНА НЕ ПРАЦЮЄ...
Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, відсутність роботи різко підвищує бажання розлучитися у чоловіків і настільки ж знижує потяг до незаміжнього життя у жінок. Про результати дослідження повідомляє Ранок ru.

Група вчених під керівництвом Ліани Сейєр з університету в Огайо встановила, що статус трудової зайнятості безпосередньо пов'язаний з матримоніальними (подружніми) стосунками як у жінок, так і в чоловіків. Обробивши дані за обома гендерними ознаками, фахівці дійшли висновку про асиметричність традиційного розподілу ролей у шлюбі.
Втративши роботу, чоловік неминуче втрачає до нього (шлюбу) інтерес — такого парадоксального висновку дійшли вчені. Навіть ті чоловіки, які вважали себе щасливими у подружньому житті, у разі втрати постійного заробітку починають шукати можливість розлучитися зі своєю благовірною.
Дослідники вважають цей феномен одним із соціальних інстинктів, згідно з яким чоловік сприймається як годувальник. Патріархальному в усіх сенсах стереотипу не заважає навіть те, що жінки останніми десятиліттями вже не прив'язані до кухні і прання, а професійні відмінності за статевою ознакою з кожним роком усе більше втрачаються.
Жіноче ж безробіття, зазвичай, не спонукає жодну із сторін до шлюборозлучного процесу. Домогосподарки самі розривають шлюбні узи, але тільки через надзвичайну невдоволеність стосунками зі своїми половинками. А ось працюючі жінки все частіше стають ініціаторами розлучення. Це пояснюється тим, що, маючи можливість себе забезпечити, вони морально готові грюкнути дверима, коли зберегти шлюб неможливо.
«Такі ефекти, ймовірно, стали наслідком істотних змін у статусному становищі жінок і відсутності таких у чоловіків,— вважають автори дослідження.— Тоді як зайнятість жіночої частини населення зросла і нормально сприймається в суспільстві, відсутність роботи у чоловіків для багатьох залишається неприйнятною. Крім того, нині відсутні культурні норми та інституціональна підтримка для чоловіків, що перебирають на себе «фемінізовані» статусні ролі (такі, як хатня робота і емоційна підтримка глави сім'ї)».
Що ж порекомендувати тим, хто втратив роботу, але не хоче втратити кохану людину?
Психологи з Каліфорнійського університету — згідно з експериментальними даними — рекомендують частіше обніматися. Обійми дають відчуття близькості, зменшують фізичний біль, а в разі регулярного застосування можуть врятувати навіть найбезнадійніший шлюб. Італійські вчені рекомендують частіше усміхатися. А вчені з Лондонської школи економіки і політичних наук упевнені: подружній вірності і міцним сімейним узам сприяє розширення світогляду.
також у паперовій версії читайте:
  • ХОРОШЕ ВІД ХОРОШОГО
  • КРОКИ НАЗУСТРІЧ
  • УЧІТЬСЯ ВОЛОДІТИ СОБОЮ!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».