Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЕКОЛОГІЯ
РУКОТВОРНЕ ДИВО НА БЕРЕГАХ ПСЛА
Чарівна місцевість на берегах спокійного і лагідного Псла, де розкинулися сучасні Суми, здавна вабила до себе людей. Шанувальників природи особливо чарують мальовничі куточки ботанічного саду Сумського державного педагогічного університету імені А. Макаренка.

Директор саду Сергій Будник нагадує, що прагнення зберегти видове багатство рослин — не просто охорона рослинного світу. Це, насамперед, охорона того природного середовища, в якому ми живемо. Чимало сил і старань до розвитку цього своєрідного закладу доклав ентузіаст своєї справи Микола Кричкевич. У пошуку рідкісних рослин він із власної ініціативи здійснював далекі і близькі подорожі.
Нині в колекції ботанічного саду налічується близько тисячі рослин, з-поміж яких півтори сотні є рідкісними і зникаючими. У цьому велика заслуга Миколи Григоровича, який, на превеликий жаль, кілька років тому трагічно загинув під час однієї з чергових експедицій.
Варто зазначити, що привезти нову рослину чи придбати її насіння — то тільки половина справи. Набагато складніше створити для неї умови: підібрати ґрунт, водний режим, мікроклімат... Остаточна упевненість, що рослина прижилася, приходить лише тоді, коли вона починає плодоносити.
Агроном Віра Касьяненко люб'язно запрошує пройтися садом-красенем. Справді диво: можна годинами милуватися цим райським куточком. На кожному кроці на тебе чекає нова несподівана зустріч.
Ось — альпінарій. З невеликою водоймою, декоративно викладеним камінням, десятками рідкісних рослин та квітів. Тут є адоніс, кандик, підсніжник, наперстянка, горянка, іриси, тюльпани. Поруч — чарівні рослини: очитки, дюшенея індійська, едельвейс, ялівець козачий і ялівець виргинський, або ялівцеве дерево.
Далі — високе красиве дерево — сосна сибірська, в народі її називають кедром. З нього виготовляють цінну олію. Поряд — ялина сиза, сосна Коха, бузок угорський реліктового виду, занесений до Червоної книги України.
Приваблює також багатий дендрарій ботанічного саду. Тут є навіть коркове дерево, по-науковому — оксамит амурський. Маємо змогу побачити півники карликові, сон-траву, півонію іноземну, півонію деревовидну, неопалиму купину, яка згадується в легендах. Насправді купина — це ясенець голостовпчиковий. У спеку рослина виділяє ефірну олію. Якщо піднести близько запалений сірник — вона спалахує, але залишається неушкодженою. Милує око й представниця з родини лілій — цибуля блакитна. Блакитні пухнасті кульки з дрібними квітками на довгих стеблах приваблюють бджілок.
Чарує відвідувачів ботанічного саду і айстра альпійська, різні види лілій, а ще — крокуси, яких тут налічується сім видів. Цвітіння їхнє починається з ранньої весни і завершується у жовтні. Є вони і жовті, і білі, і бузкові.
— Уже кілька років поспіль,— розповідає Сергій Будник,— у ботанічному саду ведемо велику роботу зі створення заповідника рідкісних рослин Сумщини, серед яких, насамперед, ковила волосиста, дельфіній клиновидний, брандушка різнокольорова, сон великий, півонія тонколиста, півонія даурська. До речі, наша колекція півоній деревовидних налічує до десяти видів.
Дізнаємося й про те, що ботанічний сад має понад 70-літню історію — перші рослини було висаджено тут 1937 року. За цей час його співробітники налагодили зв'язки з працівниками інших садів, заповідників та дендропарків України й зарубіжжя. Колекція Сумського саду постійно поповнюється. У цьому дивовижному місці можна знайти представників флори Карпат, Кримських гір, Далекого Сходу, Китаю, Кореї, Північної Америки...
І важливо те, що тут розмістилася невимовна краса рідкісних рослин Так, барбарис звичайний цікавий тим, що в ньому удвічі більше вітаміну С, ніж в інших ягодах. Привертають увагу магнолії, які діляться на дві групи: вічнозелені й листопадні. В іншому місці вабить зір група невеликих деревець з красивим своєрідним листям. Це — гінко дволопатеве. Як стверджують вчені, виникло воно 300 мільйонів років тому. Це священне дерево буддистів. З клену цукристого, якого в природі налічується багато видів, добувають цукровий сироп. Кальпа використовується в декоративному садівництві, для озеленення парків, скверів.
Знову й знову перед нами незнайомці: пізноцвіт осінній, магнолія Кобус, бузки, цінні лікарські рослини — лимонник китайський, актинідія. Утім, звичайний перелік читачеві, мабуть, мало про що скаже. Це треба побачити, на собі відчути чарівну красу і неповторність творінь природи-матінки.
Важко перелічити всі унікальні рослини цього саду, адже лише занесених до Червоної книги рослин тут 55 видів. Доглядає за всім цим господарством агроном Віра Касьяненко. Кожного листочка, кожної травинки, вважай, торкнулися її руки.
— Наш невеликий колектив (а це всього сім чоловік) робить усе можливе, аби не тільки зберігати, а й розмножувати рідкісні рослини, дерева та кущі,— говорить директор Сергій Будник.— Маємо майже п'ять гектарів території, на якій зібрано близько тисячі найрізноманітніших рослин. Прикро, що доводиться в основному триматися на ентузіазмі співробітників. Так, проблем у нас чимало, але вірю, що спільно з керівництвом нашого педагогічного університету і місцевою владою ми їх розв'яжемо.
...Прийшов час залишати диво-казку — Сумський ботанічний сад, цей чарівний, мальовничий куточок обласного центру, де будь-хто може помилуватися незвичайною красою, на власні очі побачити рідкісні дерева й квіти.

Петро НЕСТЕРЕНКО, Сумська область

також у паперовій версії читайте:
  • ВЕЛЬМИШАНОВНИЙ ДУБ
  • ЕКЗОТИ СТАРОВИННОГО ПАРКУ
  • КОРОЛЕВА ЯГІД
  • СПРАГА МУЧИТЬ ЗЕМЛЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».