Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
«ТИХЕ ПОЛЮВАННЯ»— ГУЧНІ НАСЛІДКИ
Уживання грибів в Україні — давня традиція, хоч питання про їстівність різних їх видів досі викликає суперечки. Найціннішими у нас вважають рижики, білі, опеньки, підосиновики, маслюки, лисички та печериці. Відомо, що приготування з них страв, окрім своєї практичної сторони, приносить грибникові не менше позитивних емоцій, ніж процес збирання, адже він дозволяє знову пережити приємні хвилини, пов'язані з лісовою прогулянкою й «тихим полюванням». Проте, на жаль, нерідко воно призводить до трагічних наслідків. Так і цього літа з різних куточків України надходять тривожні повідомлення на кшталт: «Від початку липня на Харківщині отруїлися грибами 11 людей» «У Полтавській області зафіксовано отруєння грибами», «На Кіровоградщині сім'я отруїлася грибами».

Отже, на часі нагадати про те, якими можуть бути наслідки отруєння грибами і що робити, якщо це сталося. За роз'ясненнями звертаємося до знаного фахівця-токсиколога професора, доктора медичних наук Ігоря Шлапака. Він говорить:
— Отруєння грибами належить до біологічних отруєнь. Гриби, як відомо, продукт харчування, що важко перетравлюється. Не рекомендується їсти гриби вагітним і жінкам, які годують, вони заборонені також дітям до восьми років (незалежно від способу й часу приготування). На території нашої країни щороку реєструють численні випадки гострих отруєнь грибами, пік яких припадає на кінець літа. Вони перебігають набагато важче за інші харчові отруєння. Слід пам'ятати: діти й люди похилого віку переносять такі отруєння найважче.
Основна причина грибних отруєнь — невміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби, неправильне приготування страв із них, а також можливі мутації їстівних грибів.
— Які отруйні гриби зустрічаються в наших лісах?
— Їх видів порівняно мало, а смертельно отруйна лише бліда поганка, а також близькі до неї — зелена, весняна і смердюча поганки, які часто плутають із зеленою сироїжкою і печерицями. Ознаки отруєння блідою поганкою виникають через 8–12 годин після її вживання. Це сильні болі в животі, діарея при безперервній блювоті, сильна спрага і головний біль. Температура знижується до 36-35°, пульс стає слабким, кінцівки — холодними. Свідомість у більшості випадків у хворого зберігається.
Ознаки отруєння мухоморами — червоним, пантерним, смердючим і сатанинським грибом, помилковими опеньками, а також деякими грибами з роду клитоцибе, виявляються через 1,5–2 години після їх уживання. Це біль у животі, нудота, блювота, сильне слиновиділення, підвищена пітливість. Потім починається запаморочення, з'являються марення і галюцинації, людина втрачає здатність управляти своїми діями і впадає в стан, близький до божевілля. Смерть настає рідко. Це відповідає важкій інтоксикації, коли уражаються одразу кілька життєво важливих систем організму.
— Чи можна отруїтися їстівними грибами?
— Звісно. У старих грибах разом із корисними речовинами часто є продукти розкладання білків, що згубно впливають на організм людини. Тому придатними для їжі вважаються порівняно молоді гриби. Крім того, причиною отруєння можуть бути неправильно заготовлені або зіпсовані сушені й консервовані гриби. Ні в якому разі не можна маринувати або солити гриби в оцинкованому посуді — це може призвести до отруєння. Умовно їстівні гриби — грузді, вовнянки, валуї, горкушки, рядовки, толкачики, скрипиці, які містять смолоподібні речовини, можуть спричинити гострий гастроентерит — запалення шлунка і тонкого кишківника. Умовно їстівні гриби без спеціальної обробки (тривалого вимочування із багаторазовою зміною води, а потім засолки з шеститижневою витримкою) не можна вживати.
— Правила збирання дикорослих грибів.
— Збирайте у лісі лише гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Не збирайте гриби уздовж автомобільних трас і залізничних колій, вони накопичують отруйні речовини, що робить їх непридатними для споживання. Ніколи не споживайте перезрілі, червиві, осклизлі гриби або їхні частини. Ніколи не збирайте гриби, у яких низ ніжки має бульбоподібне потовщення, оточене оболонкою (як у блідої поганки і червоного мухомора). Вовнянки, грузді та інші гриби, що містять молочний сік, перед засолом обов'язково відварюйте чи замочуйте, аби видалити гіркі речовини, які подразнюють шлунок. Їстівні опеньки потрібно відрізняти від отруйних: несправжній опеньок менший за їстівний, тонший і не має плівки. На шляпці відсутні лусочки. Пластинка на нижній поверхні шляпки зеленкувато-сірого кольору. На ніжці у несправжнього опенька немає манжетів.
— Які захворювання можуть спричинити гриби?
— Ботулізм. Недуга виявляється через 12–72 години після вживання грибів. Виникають головний біль, сухість у роті, нудота, блювота, пронос, порушення зору (предмети двояться, стають розпливчасті), важко ковтати, виникають судоми.
— Перша допомога при отруєнні.
— При будь-якому, навіть легкому отруєнні грибами слід негайно звернутися до лікаря або відправити постраждалого до лікарні. До приходу лікаря хворому необхідно промити шлунок, обов'язково покласти у ліжко, до ніг і живота прикласти грілки. Потрібно давати пити маленькими ковтками холодну підсолену воду (чайна ложка солі на склянку води) — це трохи послабить нудоту і блювоту. Крім того, можна давати міцний чай, чорну каву, молоко, кефір. Людині, яка отруїлася грибами, не можна вживати алкогольні напої, бо спирт сприяє швидкому всмоктуванню в організм грибних отрут. Залишки грибів, які призвели до отруєння, треба передати лікарю для дослідження, що полегшить подальше лікування.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ПОЗБУТИСЯ СИНЦІВ ПІД ОЧИМА?
  • ЧЕМПІОН СЕРЕД КІСТОЧКОВИХ
  • ЗАМІСТЬ ФІЗКУЛЬТУРИ — ЧЕРВОНЕ ВИНО
  • ОПТИМІЗМ ЗАХИСТИТЬ ВІД ІНСУЛЬТУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».