Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УВАГА: ДІТИ!
МИ І НАРКОМАНІЯ: ХТО — КОГО
Операція «Генофонд»
Розуміючи, що наркоманія усе більше молодшає, правоохоронці намагаються перекрити доступ одурманливих речовин до підлітків у межах операції «Генофонд». В областях проходять рейди по навчальних закладах, місцях дозвілля молоді й скупчення людей біля станцій метро, вокзалів, торгових центрів, ресторанів.

Від початку поточного року міліціонери Одещини, наприклад, зареєстрували 241 факт незаконного обороту наркотиків. Припинено діяльність 12 наркопритонів і п'яти підпільних нарколабораторій, затримано 175 людей, ліквідовано чотири канали надходження наркотиків на територію області, порушено 210 кримінальних справ.
Не применшуючи значення цих зусиль, зауважу, що надійного бар'єра поширенню наркотиків не вдається створити. Адже не приставиш до кожного хлопця чи дівчини по міліціонеру! А молодь винахідлива. Так, у Коломиї 21-літній житель «пригощав» марихуаною першокурсника педагогічного коледжу на міському стадіоні. 20-річний студент із Миколаївської області почав вирощувати галюциногенні гриби. Контейнери з розсадою розставив по квартирі, шафу обладнав витяжкою для висушування грибів. Про продукцію сповіщав через Інтернет.
Узагалі Інтернет вносить негативну лепту в цю справу. Тільки в Криму від початку року міліціонери встановили 350 фактів незаконного обороту наркотиків. Лідер продажу — коноплі. Через мережу реалізують і курильні суміші, пігулки, що спричиняють наркотичну ейфорію. Основні покупці — підлітки. У Києві молодь «зависає» у нічних клубах, де запросто можна спробувати напої «для поліпшення настрою».

Спробував із цікавості
Говорять, що десять відсотків дітей наркозалежні. Якщо в 5-му класі наркотики пробували сім відсотків школярів, то в 10–11-х класах — 32 відсотки. Найбільше «отруту» купують у старших хлопців, потім в однокласників і наркодилерів.
Лише невелика частина підлітків бачить у наркотиках засіб від стресів, третина пробує їх без особливого бажання під чиїмось впливом, близько 40 відсотків — «із цікавості». Проте останнє — неправда, переконані соціологи. Чомусь із цікавості ніхто не бере в рот пральний порошок чи ще щось. Просто дітям дошкуляють проблеми, а наркотики дають ілюзію звільнення від них.
Впливає і нудьга. Юні не знають, чим зайнятися. У них немає мети в житті, прагнень, мрії. Це вже прогалина, допущена батьками. Невипадково на недавній прес-конференції головний нарколог Міністерства охорони здоров'я України Анатолій Вієвський сказав:
— Основна тема, якої абсолютно не хоче торкатися наше суспільство,— це те, що на 70 відсотків наркологічні проблеми залежать від сімейних відносин.

Лікування без рецидивів
Поки фахівці сперечаються, наскільки ефективна замісна терапія, громадські організації не втрачають часу на порятунок людей. Кілька років поспіль у нас працює міжнародна програма «Нарконон». Після її проходження близько 85 відсотків людей до наркотиків не повертаються. Це немедикаментозний метод, не застосовується і гіпноз. Унікальність підходу в тім, що в центрі «Нарконон» не лікують фізичні проблеми (це компетенція лікарів), а допомагають усунути причину, через яку людина звернулася до наркотиків.
Виступ із лекцією «Правда про наркотики» голови центру Марини Грибанової перед школярами показано на 28 телеканалах України більш ніж 70 разів, у тому числі на каналі «Рада». Їздить вона і по школах. На цих зустрічах побувало понад двісті тисяч підлітків. Ефект вражаючий. Грибанова буквально перевертає свідомість молоді. Вдячні їй і відвідувачі сайта http://marinagribanova.com/.

Третя в Європі
Однак лише силами громадських організацій проблему не вирішити. Тим більше, що статистика смертей і злочинів, пов'язаних із наркотиками, пригнічує: за 18 років рівень наркотизації українців зріс у вісім разів.
А скільки в нас наркоманів? Цифри різні. У МОЗ — одні, у МВС і СБУ — інші, даних соцопитувань — ще якісь. Одні називають 147 тисяч, інші — 1,5 мільйона, ще інші вважають, що слід ураховувати і співзалежних, тобто батьків дітей, інших родичів і близьких, утягнених до цієї проблеми. Виходить три чверті населення.
На неблагополучну ситуацію в Україні вказує і статистика ООН про наркотики за 2010 рік. На них уже «підсіло» два відсотки жителів. А за вживанням опіатів ми на третьому місці в Європі (після Росії та Естонії).
Щороку до списку наркозалежних додають п'ять тисяч імен, більшості з них 15–17 років. А щорічно від наркотиків помирає 10–12 тисяч чоловік.
«Якщо частка наркоманів у структурі населення країни становить сім відсотків і більше, то настають незворотні процеси дегенерації населення»,— зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я.
Ми до цього мчимося на всіх вітрилах.

Полишила цю дурницю
Ольга Калинкіна пише до редакції: «Я колишня наркоманка. Пройшла курс реабілітації в центрі «Джерело» у Миколаївській області. Більшість фахівців дійшла висновку, що медикаментозне лікування (метадон, госпіталізація) і міліцейські заходи (в'язниця, виправні колонії) дають незначний ефект. Протистояти наркоманії можна, якщо використовувати сильну і гнучку систему профілактики, ефективну соціальну реабілітацію людей, котрі вживають наркотики. Я й інші пацієнти «Джерела» — наочне підтвердження. Зараз здобуваю вищу освіту психолога і працюю в центрі консультантом. Наш центр працює за запатентованою психолого-педагогічною програмою, про яку можете довідатися на сайті www.nash-dom.od.ua.
Так, випадки зцілення є, але вони не масові. Поки що ми програємо війну з наркоманією. Не маємо навіть єдиного моніторингу, не говорячи про єдину державну стратегію і тактику.

Тетяна ХЛЄБНИКОВА


також у паперовій версії читайте:
  • ЧОМУ ВОНИ КРАДУТЬ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».