Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
НАТО ДОЛАЄ ПРОБЛЕМИ
У Брюсселі відбулися чергові засідання комісій з питань співробітництва Росія — НАТО та Україна — НАТО. Кожне з цих засідань мало свою специфіку, але за своїм змістом вони мали й багато спільного. Насамперед тому, що Альянс намагається поліпшити свої відносини як із Росією, так і з Україною. В свою чергу, РФ скористалася цією нагодою, аби знову висловити невдоволення НАТО неврахуванням своїх інтересів безпеки. Приводом для цього стали проблеми, пов'язані з переговорами про створення європейської системи протиракетної оборони та військовими маневрами, які днями відбувалися на території України.

Зокрема, російська сторона наголошує, що її інтереси безпеки свідомо нехтуються Сполученими Штатами і НАТО. Натомість у відповідь Москві Вашингтон зазначає, що процес формування європейської протиракетної оборонної системи, на його думку, не загрожує інтересам безпеки Росії.
Однак насправді Кремль найбільше дратує небажання США і НАТО надати РФ право голосу у питаннях формування європейської системи безпеки. Щоправда, іноді Москва сама ізолює себе від цього процесу. Днями Україна запросила Росію взяти участь у чергових військових навчаннях «Сі Бриз». Російську сторону не влаштувала участь у маневрах американських і грузинських військових.
Цього разу учасники маневрів відпрацьовують навички боротьби з піратами. Зазначена проблема, безперечно, актуальна й важлива для багатьох держав. Утім, Міністерство закордонних справ Росії висловило протест Україні та США у зв'язку із участю у цих навчаннях американського протиракетного крейсера «Монтеррей», який є важливою частиною американської системи протиракетної оборони.
Окрім актуальних проблем у відносинах із Росією, Сполучені Штати стурбовані перебігом ключових військових операцій НАТО, які тривають на території Афганістану й Лівії. Попри прогнози, президент Барак Обама не наважився назвати вбивство Усами бен Ладена перемогою та використати це, аби вивести війська з Афганістану. Проте ще більше невдоволення Вашингтона викликає пасивність більшості союзників у Лівії.
Наразі лише вісім із 28 країн — членів НАТО — беруть участь у лівійській операції. В свою чергу, Туреччина — член НАТО — запропонувала гарантії безпеки, якщо Муаммар Каддафі вирішить залишити Лівію. Та шанси на це зараз мінімальні. Тому США і НАТО пішли у Лівії «на принцип» і вирішили воювати стільки, скільки буде потрібно для перемоги над Каддафі. Скільки на це буде потрібно фінансових та людських ресурсів, не зрозуміло.
Конгрес США гостро критикує європейських партнерів по НАТО за скорочення військових бюджетів. Через це платники податків Сполучених Штатів фінансують дві третини витрат на військові операції НАТО в Афганістані та Лівії.
Отже, Північноатлантичному альянсу стає дедалі важче долати актуальні військово-політичні проблеми.
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІЧНА ПОЛІТИЧНА ХВОРОБА БЕЛЬГІЇ
  • ШЛЯХ ДО ДЕМОКРАТІЇ ЛЕЗОМ БРИТВИ
  • ПОРОЗУМІННЯ В АСТАНІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».