Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ЄВРО-2011: УКРАЇНА ЗА КРОК ДО ВИЛЬОТУ
У Данії триває чемпіонат Європи з футболу серед молодіжних команд. З-поміж восьми найкращих команд континенту є і збірна України. Невдалий старт підопічних Павла Яковенка в груповому турнірі одразу поставив їх на межу вильоту — змагання надто швидкоплинне, до того ж квартет, до якого потрапили українці, можна без будь-яких натяжок назвати «групою смерті». У другому поєдинку «синьо-жовті» зіграли внічию, і шанси на вихід до півфіналу стали примарними.

Усе розпочалося із чехів
У першому матчі групового турніру українці несподівано поступилися чеським одноліткам, хоч і домінували протягом поєдинку. З огляду на склад групи (крім українців і чехів, у ній також представлено збірні Англії та Іспанії), результат першої зустрічі може стати визначальним.
Підопічні Павла Яковенка продемонстрували не найкращу свою гру і програли загалом рівний поєдинок. Наші співвітчизники домінували в першій половині (про це свідчить статистика володіння м'ячем), але суперник чітко організував захист, тому до реальних загострень доходило нечасто.
Після перерви у складі чеської команди вийшов на заміну Ян Моравек, якому судилося стати головним героєм зустрічі поруч із капітаном команди Боржеком Дочкалом.
На старті другої половини зустрічі з різницею сім хвилин (на 49-й і 56-й) Моравек і Дочкал організували два подібних м'ячі у ворота Антона Каніболоцького: перший майстерно конструював нагоди для капітана, другий чітко скористався з наданих партнером і захистом українців шансів.
Серед «синьо-жовтих» матч із чехами може занести собі до активу хіба що Максим Білий, автор єдиного м'яча української збірної у цьому матчі. Щоправда, він забив тоді, коли на нічию залишалося обмаль можливостей — на 88-й хвилині.
Поразка із рахунком 1:2 неабияк похитнула шанси української збірної на продовження боротьби. Ще однією прикрістю для українців стала травма основного опорного півзахисника команди Сергія Степаненка.
В іншому матчі першого туру головні фаворити турніру — іспанці — домінували протягом усього ігрового часу, але втримати перевагу не змогли. Англійці спромоглися врятуватися на останніх хвилинах — 1:1.

Шанс залишається примарним
Для того щоб пройти до стадії плей-оф, «синьо-жовтим» потрібно було брати очки у двох наступних іграх з Англією та Іспанією.
«Шанси на вихід із групи у нас залишаються, ще нічого не втрачено. Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, який зайшов до роздягальні після гри, закликав нас не засмучуватися, підбадьорив і сказав, що ситуацію можна виправити»,— сказав хавбек українців Володимир Чеснаков офіційному сайтові Федерації футболу України.
До товариша по команді приєднується і Тимур Парцванія: «У матчах із Англією та Іспанією нам потрібна тільки перемога. Ми зробимо все, щоб пройти далі».
Натомість прогнози фахівців щодо майбутнього української збірної на цьому турнірі переважно скептичні. Головний тренер вінницької «Ниви» Олег Федорчук поставив під сумнів можливу участь України в наступному колі змагань: «Якість гри погана, а попереду два матчі з сильними опонентами. Шанси збірної України на плей-оф мінімальні, адже команда не підготовлена, не було спарингів із сильними суперниками. Збірна грала з аматорами, у зустрічі з якими не можна оцінити справжній рівень готовності футболістів».
Фахівець додав, що потребує підсилення лінія атаки. На думку Федорчука, у молодіжній збірній, як і в національній, — це найпроблемніша ланка.

Вихід один — перемогти іспанців
Легендарний тренер Лобановський говорив: «Шанси є завжди, навіть тоді, коли їх немає». Можливо, ці слова надихатимуть підопічних Павла Яковенка в останньому турі, коли тільки перемога над іспанцями може подарувати вихід до півфіналу.
У другому турі молоді футболісти з Піренейського півострова без надмірних зусиль розібралися з чехами (2:0). Українці задовольнилися нульовою нічиєю з англійськими однолітками.
Після кожної зустрічі група експертів УЄФА обирає найкращого гравця, якому під час післяматчевої прес-конференції вручає нагороду від одного зі спонсорів турніру. Своїми діями в матчі з англійцями цей приз заслужив представник української команди Денис Гармаш, який, до речі, разом із Сергієм Кривцовим грав у фіналі Євро-2009 (вік гравців — до 19 років) проти Англії. Тоді перемогу святкували «синьо-жовті» з рахунком 2:0.
«Ми розраховували і сьогодні на виграш. На мій погляд, були близькі до бажаного результату. Проте шкода, що, попри слушні нагоди, нам так і не вдалося забити. Безперечно, приємно одержувати приз, однак він нічого не вартий, якщо команда не вийде до півфіналу»,— скромно зазначив Гармаш.
Водночас, оцінюючи ситуацію в групі, півзахисник київського «Динамо» додав: «За великим рахунком, щоб ні від кого не залежати при остаточному розподілі путівок у плей-оф, нам потрібно було б перемагати іспанців і у разі перемоги над англійцями, і в разі нічиєї».
Максим Білий, який цього разу вийшов у стартовому складі, підсумковий результат вважає закономірним, а гру важкою: «Англійці — кваліфікована, непроста команда. Тож зустріч, як і очікувалось, виявилась складною. План на матч, якщо коротко, полягав у тому, щоб, з одного боку, не дати англійцям «розбігтися», увімкнути максимальні швидкості, а з іншого — робити швидкий перехід від оборони в атаку. Якщо ми не перемогли, значить, десь недопрацювали. Хоч нічию можна вважати прийнятним підсумком, адже вона дозволяє нам перебувати серед команд, що зберігають шанси на вихід із групи».
На думку більшості експертів, українці у зустрічі з англійцями виглядали потужніше, ніж у грі з чехами. Проте, вважає захисник Євген Селін, «синьо-жовті» повинні зіграти ще краще, щоб обіграти іспанців: «Розбір матчу попереду, а поки що головний тренер у роздягальні подякував за проведений поєдинок і досягнутий результат. Безперечно, на відміну від поєдинку з чехами, ми діяли краще в обороні й атаці. Стосовно зустрічі з іспанцями, то нам не лишається нічого іншого, як, зберігши надійність захисту, поліпшувати реалізацію. Сподіваюсь, найважливіші голи ми приберегли на наступний матч».
За визнанням правого захисника Богдана Бутка, йому без різниці, хто конкретно діє разом із ним на фланзі — Микола Морозюк, Андрій Ярмоленко чи Максим Білий. Головне — дотримуватися тренерських настанов: «Якщо тренерський план утілюється у життя, то і результат буде відповідний. Звісно, сьогодні настрій набагато кращий, ніж після попереднього матчу. Проте вирішальний поєдинок — попереду. Не знаю, яку тактику обере на гру з іспанцями Павло Яковенко, але думаю, навряд чи ми гратимемо з ними у відкритий футбол. Хоч би там як, знаю, що перемогти їх можна буде лише за умови потужної колективної гри і максимальної самовіддачі кожного, хто вийде на поле».
Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс залишився задоволений діями нашої збірної, але результат його трохи розчарував: «У матчах проти Чехії та Англії ми могли втратити все, крім гідності. Сьогодні зіграло самолюбство наших футболістів і, на мій погляд, при відносному паритеті ми претендували на перемогу. Проте досягли лише нічиєї. Тож я трохи розчарований насамперед результатом, а не грою. Гадаю, збірна Іспанії — найпотужніша команда в групі з точки зору добору виконавців, їхньої тактичної й технічної оснащеності. Однак тим почесніше буде її здолати. Шанси на успіх є завжди, очікуємо, що українська збірна ними скористається».
Отже, 19 червня на збірну України чекає, по суті, фінальний поєдинок. У ньому потрібно буде обігрувати команду, в складі якої виступають два чинні чемпіони світу (серед дорослих), а переважна більшість гравців виступає в основних складах не останніх іспанських клубів.
Зараз турнірна ситуація має такий вигляд: збірна Іспанії з чотирма очками перша, далі розташувалися чехи (3 бали), англійці (2) і українці (1). Матчі третього туру розпочнуться водночас — о 21:45.
В іншій групі все очевидніше — її з шістьма очками після двох перемог очолюють швейцарці, по три бали в активі данців і білорусів, але господарі мають перевагу за рахунок перемоги в особистій зустрічі. Аутсайдери квартету — ісландці, яких в останньому турі екзаменуватиме команда Данії.
також у паперовій версії читайте:
  • ЛЕГЕНДАРНИЙ ВІМБЛДОН— НА СТАРТІ
  • ІСТОРІЇ ЗЕЛЕНИХ КОРТІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».