Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПЛАТА ЗА ВЕРТИКАЛЬ, або «КІСТОЧКИ ВИ МОЇ, КІСТОЧКИ...»
Мало хто з нас може похизуватися тим, що ніколи не відчував болю у попереку. Декого він не дуже турбує, та є люди, в яких біль стає нестерпним. Пригадую, як одного з моїх колег у результаті різкого руху «скрутило» просто в кабінеті й медики виносили потерпілого на носилках.

Отож, що таке остеохондроз і його наслідки. Про це наша розмова із заступником директора з науково-лікувальної роботи, головним лікарем, керівником клініки захворювання суглобів у дорослих, доктором медичних наук, професором Сергієм Герасименком.
— Сергію Івановичу, що таке остеохондроз і як з ним боротися?
— Це непросте захворювання частіше протікає безсимптомно довгі роки і може виявитися болем тільки в старшому віці. Ситуацію ускладнює гіподинамія, тобто сидячий спосіб життя. В результаті знижується тонус м'язового корсета спини, виникають болючі симптоми, що сигналізують про те, що час звернутися до лікаря.
Діагноз «остеохондроз» ставлять не тільки людям похилого віку, а й молоді, ще в шкільному віці потрібно проводити профілактику, щоб надалі уникнути ускладнень.
Основна причина остеохондрозу — вертикальне положення хребта. При цьому йде осьове навантаження на міжхребцеві диски. Теоретично ми вже можемо говорити про остеохондроз, як тільки дитина почала ходити. До того ж у деяких випадках можуть бути причини, що привертають увагу,— різні вроджені захворювання хребта, при яких починають розвиватися патології з боку міжхребцевих дисків.
Головна вимога профілактики — дотримувати раціональний режим праці і відпочинку, не упускати з виду так званих дріб'язків. Здавалося б, у чому складність — правильно нахилитися і підняти з підлоги сумку чи миску з випраною білизною? Насправді це потрібно робити з прямою спиною — і нахилитися, і підніматися. Слід підтримувати м'язовий корсет спини лікувальною зарядкою, а найкраще плаванням. Поздовжні м'язи спини отримають гарне тренування, і це надалі збереже хребет від прострілів.
— Міжхребцеві грижі турбують багатьох із нас. Чи лікують їх консервативно? Що робити, коли вони досягли значних розмірів?
— Міжхребцева грижа — випинання міжхребцевого диска, що спричиняє ущемлення спинномозкового корінця.
Критерії для лікування такі: якщо при дослідженні на МРТ розмір грижі не перевищує 5 мм, її лікують консервативно. Призначають блокаду, рефлексотерапію, електрофорез. При більшому розмірі грижі й вираженому болючому синдромі диск краще видалити. Наступного дня після операції режим вільний, можна ходити. А через місяць займатися важкою атлетикою.
— Існує думка, що при артрозі корисно вживати холодець з курячих лапок. А от кава, навпаки, шкідлива для кісток, бо вимиває кальцій.
— Я займаюся ортопедією понад 35 років і скажу відверто: про шкідливий вплив кави на кості не чув. Вибираючи між натуральною і розчинною, перевагу слід віддати, певно, першій. Про користь холодцю з курячих лапок говорять недарма. У ньому присутній хондроітин сульфат — речовина, необхідна для хрящових тканин організму. Тому якщо їсте холодець, зварений з хрящами, організм якоюсь мірою збагачується корисними для суглобів речовинами.
— Із якого віку потрібно обстежуватися на наявність остеопорозу? Які продукти слід уживати, щоб запобігти хворобі?
— Починати обстеження з приводу остеопорозу належить жінкам у 40–45 років (після менопаузи) і на п'ять–десять років пізніше чоловікам. Жінкам у цьому віці рекомендується проводити хоч би раз на рік денсиметрію, щоб мати уявлення про щільність кісток. Якщо непокоять болі в хребті або була низькоенергетична травма (наприклад, падіння з висоти свого зросту), досліджуватися потрібно частіше.
Якщо вага людини перевищує дві останні цифри її зросту, певніше за все потрібно зменшити кількість продуктів, які з'їдають за день. Ніколи не їжте на ніч! При цьому щоденний раціон мусить бути повноцінний щодо якісного складу продуктів.
— Дехто вважає, що рисова безсольова дієта — непоганий засіб для очищення організму і схуднення. Як такий засіб схуднення може впливати на кістки?
— Шкідливо не тільки для кісток, а й для всього організму; погано позначається на загальному самопочутті й нервовій системі. Погіршується розумова діяльність; можуть виникнути дратівливість і депресія; можливий розвиток атрофії м'язів. У рисовій безсольовій дієті, як і в будь-якій іншій, існує чимало негативних моментів. Не збіднюйте свій раціон! В організм із їжею щодня повинні надходити білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мікроелементи в необхідній кількості.
— Які найчастіше бувають переломи в побуті? Як їх уникнути? Як за цим фактором ми виглядаємо порівняно із закордоном?
— На жаль, правильно падати, щоб не було перелому, не завжди виходить навіть у спортсменів. Найчастіше в ожеледицю трапляються переломи променевих кісток у типовому місці. При падінні людина виставляє руку вперед, приземляється на неї й у ділянці променезап'ясткового суглоба трапляється перелом. Бувають переломи й в інших місцях. У людей похилого віку на першому місці переломи шийки стегна, але вони пов'язані у першу чергу з остеопорозом. Тому людям похилого віку в період ожеледиці бажано не ризикувати. В Європі ситуація з переломами не краща.
— Із-за кордону надходить чимало неякісного взуття, в тому числі дитячого. Як воно впливає на формування стопи?
— Проблем у дітей загалом багато. Однак при сучасній діагностиці можна вчасно допомогти. Скажімо, народжується дитина з вивихом стегон. За кілька місяців можна зробити все, щоб до двох років дитина була практично здорова. Головне — не пропустити момент.
Взуття, звичайно, має бути м'яким і зручним, зі спеціальною устілкою. Особливо під час формування стопи. Крім того, дітям корисно ходити босоніж по піску.
Хочу звернути особливу увагу батьків на безпеку. При суцільній автомобілізації й поганому освітленні на вулицях почастішали травми пішоходів, пов'язані з ДТП. Чому б не випускати дитяче взуття, підошву якого вкрито фарбою, що світиться?
— Дехто любить хрускотіти пальцями або хребтом. Про що це говорить?
— Звичайно, таким особам варто звернутися до ортопеда і обстежитися. Можливо, порушено обмінний процес. Це може бути і подагра, і обмінний поліартрит. Список недуг можна продовжити. Ці симптоми не варто залишати без уваги.
— У багатьох жінок на ногах помітні кісточки. Наскільки серйозна ця проблема і що з нею робити?
— Проблема вальгусного відхилення першого пальця переважно жіноча, але буває й у чоловіків. На початку (І ст.) достатньо вкладати у взуття спеціальні устілки. Якщо йдеться про порушення 3–4-го ступенів, допоможе хірургічне втручання. У будь-якому разі слід звернутися до ортопеда за місцем проживання чи проконсультуватися в Інституті травматології та ортопедії. По четвергах у нас проводять консультації фахівці клініки патологій стопи.

Інтерв'ю провела Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ГЕРПЕС: ПРОФІЛАКТИКА, ТА НЕ БЕЗ МОРАЛІ
  • ВУХА ВИМАГАЮТЬ ДЕЛІКАТНОГО ДОГЛЯДУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».