Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
ОРГАННЕ ТРІО ВІЛЛА БЕРНАРДА «ПОРВАЛО» КИЇВ
Центральний будинок художника застиг в очікуванні виступу іменитого тріо Вілла Бернарда. Зайві квиточки джазові меломани почали запитувати в перехожих ледь не за годину до початку концерту. Здавалося, музиканти вперше в Києві, а вже такий ажіотаж. Утім, це не дивно. Адже нині послухати відомих закордонних зірок можна не лише в концертному залі, а й у мережі всесвітньої павутини. Тож публіка прийшла підготовлена: знала на кого йде і чому.

У фойє продавалися компакт-диски із записами американських і вітчизняних джазових музикантів. І якщо ціна дисків наших співвітчизників — три десятки гривень, то заїжджих виконавців на 100 гривень більше. Та це не зупиняло меломанів, тим більше, що ведучий вечора Олексій Коган пообіцяв, що музиканти після концерту дадуть автографи усім охочим залишити у себе диск на згадку.
У залі багато молоді, яка хоч і не бачила Вілла Бернарда раніше, та вже з перших акордів вітала його, як давнього знайомого. Олексій Коган представив тріо не як музикантів із хмарочосів Нью-Йорка, а як колектив, який грає для різноповерхової Америки: у клубах, гаражах, навіть підвалах. Їхня музика близька простому народові. І хоч в Америці немає звання «народний артист», та хлопці могли б носити його по праву.
Лідера гурту — гітариста Вілла Бернарда в Сполучених Штатах музичні критики називають одним із найкращих американських джазових гітаристів сучасності, а молодого органіста Віла Блейдса вже чотири роки поспіль визнають найкращим органістом за версією спеціалізованого джазового журналу DownBeat. Третій у колективі — барабанщик Саймон Лотт.
Насправді Вілл Бернард не вважає себе представником джазу. Музикант називає свою музику «соул-джаз» (це родич хардбопа, для якого характерні міні-склади музикантів). Останній альбом Вілла Бернарда має назву Blue Plate Special. Він є джаз-фанковим (від англ. funk). Термін означає музичний напрямок, одну з течій афро-американської музики, яка, як соул, є складовою ритм-енд-блюзу, а також — стилем танцю під цю музику. Цей диск було випущено у 2008 році. Власне мелодії з нього і слухали на концерті кияни.
Те, що виконували музиканти, ще можна назвати джаз-фьюжн (від англ. fusion — сплав), тобто жанр, який об'єднує елементи джазу та музику інших стилів — зазвичай поп, рок, фолк, реггі, фанк, метал, R&B, хіп-хоп, електронну музику та етнічну. Принаймні слухачам такий мікс був до вподоби. Українці, хоч і не дуже обізнані з творчістю Вілла Бернарда, уважно слухали музикантів, бурхливо реагуючи на особливо влучні пасажі та окремі сольні виступи. На зміну потужним акордам органу Hammond приходили задумливі ніжні мелодії гітари, інколи сумні, інколи веселі, то надміру швидкі, то повільні, ліричні. Мелодії викликали бурхливі оплески, які звучали в такт музиці.
Глядачі довго не хотіли відпускати музикантів, викликаючи їх кілька разів на біс. Концерт американського колективу Will Bernard Trio (тріо Вілла Бернарда) відбувся в рамках серії «Музика справжнього смаку», яку започаткував продюсерський центр Jazz in Kiev.

Наталія ЗІНЧЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • З ПОГЛЯДУ НЕУПЕРЕДЖЕНОГО, або ЧОРНОБИЛЬ МОВОЮ КІНО
  • «УКРТЕЛЕФІЛЬМУ» — 45. ДАЛІ БУДЕ...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».