Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
КОМАНДА З ІНШОЇ ПЛАНЕТИ
Донецький «Шахтар» цілком очікувано у чвертьфіналі Ліги чемпіонів УЄФА завершив один із найуспішніших міжнародних сезонів у своїй біографії. Після феєричної перемоги над «Ромою» гірникам цілком міг бути по силах будь-який опонент. Будь-який, крім команди з іншої футбольної планети, команди, в якій виблискує неперевершений майстер гри, конкурент Марадонни і Пеле в пантеоні світової спортивної слави.

«Барселона» і Мессі, Мессі й «Барселона». Уже п'ять років аргентинець — безумовний лідер команди, в якій багатьом гравцям важко просто відповідати загальному середньому рівню (спитайте хоч би Дмитра Чигринського, який провів річні «курси підвищення кваліфікації» в столиці Каталонії). Він залишається першим номером, попри присутність у колективі таких сильних футболістів, як Хаві чи Іньєста.
Після домашньої перемоги в першому матчі з рахунком 5:1 багато клубів у другій зустрічі воліли б заощадити сили, зіграти внічию або мінімально програти, «перевірити найближчий резерв» тощо. Проте Хосеп Гвардіола, наставник каталонців, який сам ще не так давно виблискував у складі «синьо-гранатових», лишається максималістом.
Цього тижня на поле «Донбас Арени» вийшли всі основні, хто міг тримати футбольну зброю. Віктор Вальдес у воротах, на полі — Дані Алвес, Херард Піке, Хаві Ернандес, Давид Вілья, Ліонель Мессі, Хав'єр Маскерано, Сейду Кейта, Серхіо Бускетс, Ібрагім Афеллай та Адріано. Іньєста пропускав матч через дискваліфікацію, в іншому разі і його могли б побачити віддані прихильники донецького клубу, які, незважаючи на незадовільний результат першої зустрічі, вщерть заповнили трибуни чудового стадіону.
Головний тренер чемпіонів України Мірча Луческу мав суттєві кадрові проблеми перед грою — травми трьох провідних захисників (Даріо Срни, Дмитра Чигринського і Олександра Кучера) і дискваліфікацію Развана Раца. Тож за їхньої відсутності «Шахтар» експериментував в обороні: Шевчук, Кобін, Іщенко і Ракицький вийшли замінити відсутніх партнерів і допомогти голкіперові П'ятову. З цього квартету лише Ярослав Ракицький має більш-менш стабільне місце в «основі», решта задовольняється виходами на заміну. В опорній зоні діяли Хюбшман і Мхітарян, створювати небезпеки мали Дуглас Коста, Жадсон, Вілліан та Луїс Адріано.
Початок зустрічі на «Донбас Арені» засвідчив, що спогади про невдачу минулого тижня господарі поля залишили в роздягальні. Стартовий тиск гірників ледве не приніс плоди. На восьмій хвилині Жадсон дотепним пасом вивів Дугласа Косту на побачення з Віктором Вальдесом, але воротар удар у ближній кут парирував. Трохи згодом бразильці помінялися ролями, але і з ударом Жадсона голкіпер каталонців упорався. Ще одна невдала спроба останнього відкрити рахунок ознаменувала кінець домінування «Шахтаря» й швидкий перехід ініціативи до гостей.
Сигналом до тотального наступу була «пристрілка» Ліонеля Мессі на 28-й хвилині. Невдовзі протягом однієї атаки каталонців уболівальники гірників двічі хапалися за голову. Спочатку Ярослав Ракицький врятував команду, вибивши м'яч із практично порожніх воріт після удару Адріано, а потім Мессі, продершись крізь захисний мур, намагався дотепно перекинути сферу над Андрієм П'ятовим. Він трохи прорахувався з висотою, позбавивши глядачів маленького дива.
Та Мессі досяг бажаного. Прийнявши на 43-й хвилині пас Данієля Алвеса, Лео у своєму стилі в оточенні оборонців із-за меж штрафного майданчика забив гол.
До перерви «Шахтар» міг відігратися, але після штрафного у виконанні Жадсона Вальдес не без труднощів витягнув м'яч із правого верхнього кута.
У другій половині зустрічі гості контролювали хід гри та її темп — з одного боку, не надто прагнучи потішити аудиторію яскравим спектаклем, а з іншого, надійно пильнуючи будь-які прояви активності з боку суперника. Відповідно й по-справжньому гострих моментів біля обох воріт виникало небагато. На 59-й хвилині Мессі вивів на ударну позицію Ібрагіма Афеллая — П'ятов у красивому стрибку відвів загрозу, а добивання Данієля Алвеса пішло значно вище. Не оцінив асистентські здібності аргентинця й Педро Родрігес, коли не влучив у ворота за десять хвилин до завершення основного часу.
Гірники відповіли люб'язністю, коли Марсело Морено (він вийшов на заміну в другому таймі замість головного невдахи двох матчів з «Барселоною» Луїса Адріано) не зміг замкнути зручний пас Генріха Мхітаряна з правого флангу. І сам Мхітарян був близький до успіху, але його удар на 74-й хвилині Вальдес парирував, зробивши найефектніший «сейв» матчу.
Отже, «Барселона» вдруге переграла гірників, які зазнали першої міжнародної поразки на своїй нинішній арені. Попри сумний підсумок протистояння (1:6 за сумою двох матчів), Мірча Луческу висловив переконання, що каталонці серйозно поставилися до свого опонента: «Важливо, що «Барселона» нас боялася. Це було так очевидно уперше за останні роки нашого суперництва. Нелегко було вивести футболістів «Шахтаря» на такий рівень гри, який вони продемонстрували у вівторок увечері.
Для мене було важливо, прощаючись з Лігою чемпіонів, залишити гарне враження. У нас це вийшло»,— розповів Луческу «Спорт-Експресу».
Румунський тренер також зізнався, що після першого матчу в Барселоні Хосеп Гвардіола сказав йому, що донецька команда не заслуговувала на такий рахунок.
«Після матчу в Іспанії Гвардіола визнав, що рахунок на табло не відповідає тому, що відбувалося на полі. У Донецьку він ще раз сказав, що «Шахтар» — велика команда. Жодний інший суперник цього сезону не завдавав стільки клопоту обороні «Барселони», скільки «Шахтар»,— вважає Луческу.
Тепер на «Барселону» у півфіналі чекає зустріч із мадридським «Реалом». Підопічні Жозе Моуріньйо були так само ощадливі в матчі-відповіді з «Тоттенгемом» — 1:0 після домашнього виграшу з рахунком 4:0.
В іншій парі зустрінуться «Шальке» і «Манчестер Юнайтед». Обидва клуби здобули перемоги з рахунком 2:1 над «Інтером» і «Челсі» відповідно. Сильнішими майбутні опоненти були і в перших поєдинках — гельзенкірхенці здобули знущальну виїзну перемогу з рахунком 5:2, манкуніанці були милостивіші — лише 1:0 на «Стемфорд Бридж».
Півфінальні матчі відбудуться 26–27 квітня і 3–4 травня.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • РОЗПЛАТА ЗА ЄВРОКУБКИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».