Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЩО НАСТОРОЖУЄ ЕКСПЕРТІВ
Нині увага громадян прикута до перипетій з проектом житлового кодексу. Очікуються парламентські слухання з цього приводу. Люди чекають, що день наступний нам готує. У профільному комітеті ВР іде робота над 18-м (!) варіантом ЖК у 68-й (!) редакції. А взагалі цей багатостраждальний кодекс заслуговує бути занесеним до Книги рекордів Гіннесса: його пишуть аж 20 років.

В Інтернеті оприлюднено варіант документа, зареєстрований 17 березня 2009 року. Основний його принцип: хочеш користуватися житлом — плати, інакше — суд. Може, принцип і правильний — у житті треба за все платити. Але до кодексу чимало претензій іншого плану.
На думку директора аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» (Київ) Олександра Сергієнка, житловий кодекс мав би дати відповідь на головні запитання української дійсності: як управляти багатоквартирним будинком, де всі квартири приватизовані, а місця загального користування, як і раніше,— в комунальній власності; як уникнути диктату управлінців і постачальників комунальних послуг; як утримувати застарілий житловий фонд (хрущовки), що робити з чергою на квартири, яка тягнеться з радянських часів; де жити тим, хто не може купити власного помешкання?
Проблема реконструкції застарілого житлового фонду, на думку Олександра Сергієнка, за кодексом, зводиться тільки до відселення та виселення. При цьому людина належним чином не захищена від зловживань із боку влади і забудовників. Експерт також акцентує увагу на тому, що безплатну квартиру з фонду соціального житла не можна приватизувати, бо вона видається на певний термін і на умовах платної оренди.
Експерта насторожує і та поспішність, з якою людей, що живуть у багатоповерхівках, прагнуть розвести по ОСББ (Об'єднаннях співвласників багатоквартирних будинків). Більшість громадян до такого загального господарювання не готова, насамперед психологічно. На його думку, нав'язування новосельцям, що не створили ОСББ протягом трьох місяців, управителя комунальних послуг, суперечить нормі Цивільного кодексу щодо добровільності у виборі контрагента та укладання договорів.
На це порушення вказали й фахівці юридичного департаменту ФПУ. Вони також вважають несправедливим те, що, коли людина одержала за чергою житло з державного чи комунального фонду, вона зобов'язана безплатно передати свою приватизовану житлоплощу органу, який поліпшив житлові умови (з одного боку, з ними можна погодитися, бо приватна власність вважається недоторканною. А з другого — виникає запитання, чи правильно, коли житло дали на всіх членів сім'ї, залишати його і стару квартиру? Схоже, це питання вимагає подальшого вивчення, бо, виходить, у одних буде дві квартири, а в інших — жодної).
Профспілкові юристи не погоджуються і зі статтею, за якою пропонується виселення в разі неповернення кредиту за житло, а також вважають несвоєчасним нарахування пені за борги, які виникають через затримку та невиплату зарплати.
Мераб Горделадзе, професор кафедри Житлової політики і утримання житла Державної академії ЖКГ (Київ) не розуміє такого: законодавець хоче розділити функції управителя та виконувача комунальних послуг. Але незрозумілим є сенс створення управляючих компаній і їх відмінність від ЖЕКів.
Отже, на думку експертів, у такому вигляді приймати Житловий кодекс не на часі: одні норми банально лякають людей, щодо інших — вони недороблені, в них не сходяться кінці з кінцями. До того ж, схоже, уряд не хоче спричинити цим кодексом новий Майдан.

ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
l У нас ініціативні мешканці мають намір організувати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), всіляко розхвалюючи його. Чи збережуться пільги, за якими ми зараз платимо за квартиру і чи можу я втратити квартиру, якщо, наприклад, ОСББ виявиться боржником за комунальні послуги перед постачальниками води або тепла?
Абсолютно всі ваші пільги і субсидія збережуться, навіть якщо у вашому будинку створять ОСББ, оскільки пільги гарантуються законами України і не залежать від форми власності житла. У разі, якщо правління ОСББ якимось чином спробує проігнорувати вимоги закону, доведеться звертатися зі скаргою до відділу пільг і субсидій райадміністрації. Там порушників закличуть до порядку. Квартиру ви також не втратите. Мешканці будинку не відповідають своїм майном за борги ОСББ. Якщо самі заборгуєте ОСББ, то з вас стягуватимуть їх через суд. Квартиру ніхто не відбере.
також у паперовій версії читайте:
  • КОЛИ Ж ПОДОЛАЄМО БІДНІСТЬ?
  • УСМІХНІТЬСЯ!
  • ПЛАТИТИ ЧИ НЕ ПЛАТИТИ?
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».