Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КОСМОНАВТИКА
ПОЛКОВОДЕЦЬ СЕРГІЙ КОРОЛЬОВ
Сергій Корольов, легендарний СП — із тих геніїв, хто спромігся поєднати свою пристрасну мрію і нагальні запити часу. Він вважав: «Безмежний космічний океан стане у найближчі роки найзначнішою галуззю докладання найновіших людських знань...» Сміливість і впевненість у своєму праві очолити освоєння цього неосяжного і незвіданого світу — риса істинного стратега, здатного не лише мислити, а й ризикувати...

108 хвилин і 50 років...
Перша цифра — тривалість легендарного польоту Юрія Гагаріна. Друга — стільки часу минуло від першого рейсу людини в навколоземний простір. 12 квітня світ відзначатиме ювілей цієї грандіозної події. Україна, її інтелектуальний та індустріальний потенціал зробили і роблять вагомий внесок у розвиток космонавтики.
Сьогодні — публікації з цього літопису.

Не статний Геркулес за статурою, не Цицерон за красномовством і полум'яним поглядом, він, однак, умів так підкорити інших, що вагомість його слів і авторитет були незаперечні. Він звідав страдницьку двозначність праці в ім'я Перемоги як ворог народу і, як ніхто, розумів, що досягти успіху в прагненні до нових обріїв свободи може лише внутрішньо вільна людина. І саме таких, незалежних зухвальців, здатних на не завізований начальством учинок, він зібрав навколо себе. Таку справу, якою керував він, можна було вести лише з вдачею Корольова — характером видатного воєначальника.
Народився 12 січня 1907 року в Житомирі. Ще у шкільні роки його привабила нова тоді авіаційна техніка. У 17 літ створив оригінальний безмоторний літак. 1924 року вступив до Київського політехнічного інституту, а через два роки перевівся до Московського вищого технічного училища. Його зацікавили польоти у стратосфері та принципи реактивного руху.
У вересні 1931-го спільно з Феліксом Цандером Корольов створив у Москві за підтримки Осоавіахіму Групу вивчення реактивного руху. Незабаром на базі московської ГВРР і Ленінградської газодинамічної лабораторії було засновано Реактивний науково-дослідний інститут під керівництвом І. Клейменова. Корольов став його заступником.
У 1938 році за наклепницьким звинуваченням він був заарештований і засуджений на 10 років. І. Клейменов та його заступник Г. Лангемак — розстріляні. Восени 1940-го Корольов був переведений до нового місця ув'язнення — в конструкторське бюро за колючим дротом (так звана шарага), де під керівництвом відомого творця літаків А. Туполєва створював бомбардувальник Ту-2. А в 1942 році був переведений до ОКБ НКВС СРСР при Казанському авіазаводі, де створювалися ракетні двигуни. За роботу, яка мала «важливе оборонне значення», його — за особистим листом Берії Сталіну — звільнили в серпні 1944 року.
Одразу після війни Сергій Павлович вивчав здобуток німецьких учених з Наукового центру ядерних досліджень у Пенемюнде. Групи з вивчення німецької ракетної зброї V-2 (Фау-2) були об'єднані в науково-дослідницький інститут «Нордхаузен». Корольов став його технічним керівником. А в серпні 1946-го був призначений головним конструктором балістичних ракет дальньої дії.
4 жовтня 1957 року ракета, створена Сергієм Корольовим, вивела на навколоземну орбіту перший в історії людства штучний супутник Землі. Через місяць-другий — із собакою Лайкою. А 12 квітня 1961 року, створивши пілотований космічний корабель «Восток», здійснює перший у світі політ людини по навколоземній орбіті. Ім'я космонавта № 1 Юрія Гагаріна стає відоме всьому світові.
Незважаючи на те, що це саме він вивів Союз РСР у космос, міністри, що курирували військово-промисловий комплекс,— Устинов і Афанасьєв створювали йому додаткові труднощі в роботі. Коли одного разу Сергій Павлович потрапив до лікарні, Афанасьєв влаштував прочухана корольовському ОКБ. Заступник головного конструктора В. Мішин написав рапорт про звільнення. Корольова видзвонили в лікарні, і він присоромив Мішина: «Міністри приходять і йдуть, а ми і наша справа залишаємося...»
Власні й чужі негаразди забирають у нього сили. Насувається глухота — розплата за «переможні громи Байконура». Сергій Павлович зовні нагадував незламного боксера. Насправді ж мав слабке серце — аритмію. Серцеві напади траплялися у нього дедалі частіше. Не менше турбували кишкові кровотечі...
На початку січня 1966-го СП поклали до лікарні. Вважав — нічого суттєвого: кровоточивий поліп у прямій кишці. Операцію з його видалення серйозною не назвеш. 11 січня сам міністр охорони здоров'я СРСР академік Борис Петровський зробив гістологічний аналіз поліпа, що засвідчило — це найзлоякісніша пухлина — ангіосаркома. Операція, призначена на 14 січня, підготовлена не кращим чином. У Корольова від природи була коротка шия. Та лише на операційному столі з'ясувалося, що інтубаційна трубка, яка забезпечувала штучне дихання, не входить через рот. А головне — Корольов приховував, що у нього зламані обидві щелепи — наслідок чекістських допитів. Він не міг широко відкрити рота. Ця обставина змусила лікарів зробити трахеотомію — розріз на горлі, щоб вставити трубку. Операція завершилася успішно. Але за півгодини у Корольова зупинилося серце. Почали колоти адреналін... Серце мовчало...
Напередодні 12 січня, дня народження Корольова, дружина Ніна Іванівна попросила Юрія Гагаріна знайти у подарунок іменинникові хороший магнітофон. Знайшов «Ґрюндіґ». Та нікому вже було дарувати...
Людська пам'ять береже згадку про видатні злети духу і творчої думки. Адже Корольова вело те ж високе прагнення, що й геніального живописця й винахідника Леонардо да Вінчі, який створив перший в історії людства проект літального апарата і мріяв, що він розправить свої крила над землею, «наповнюючи Всесвіт захопленням і здивуванням».

Андрій ШЕСТАКОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ВЕРХІВКА ПІРАМІДИ
  • У ПОЛІТ ПРОВОДЖАВ...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».