Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКЕ ТУРНЕ ОБАМИ
Початок поточного тижня президент США Барак Обама провів у латиноамериканському турне. Цього разу він побував у Бразилії, Чилі та Сальвадорі. Показовим став вибір країн, які відвідав американський глава держави. Бразилія є не лише економічним лідером Південної Америки, а й стає все більш впливовим глобальним світовим гравцем.

Будучи в поточному році непостійним членом Ради Безпеки ООН, Бразилія разом із Росією та Китаєм утрималася під час голосування резолюції, що відкрила шлях військовому втручанню у Лівії. Проте важливість цієї країни для Вашингтона визначається безпосередньою потребою налагодження діалогу з новим президентом Бразилії.
На початку року цю посаду посіла Ділма Руссефф, яка відома своїми лівими політичними переконаннями. Вона вже встигла «посваритися» з низкою американських транснаціональних корпорацій, котрі працюють у Бразилії, зокрема «освоюють» корисні копалини на Амазонці.
Тож Бразилія зажадала від них збільшення виплат податків і більшої екологічної відповідальності. Причому президентові США Бараку Обамі, який вдома вимагає від великого бізнесу більшої соціальної відповідальності, важко знайти контраргументи щодо бразильської позиції.
Водночас американські нафтові корпорації сподіваються (за підсумками візиту президента США) одержати переваги у доступі на бразильський нафтоносний шельф, де поки що монополістом є бразильська державна нафтова компанія «Петробразіл». Загалом результати візиту Обами до Бразилії виглядають суперечливо. Адже такі приязні й виховані люди як Барак Обама та Ділма Руссефф не могли не сподобатися одне одному, але це не привід поступатися національними інтересами.
Тому наразі Бразилія нагадала Вашингтону, що не збирається на першу вимогу поступатися власними інтересами на користь північноамериканських. Це також стосується й спроб реанімувати ініціативу екс-президента США Джорджа Буша про створення зони вільної торгівлі між Північною та Південною Америками. Ця ідея зараз так само далека від реалізації, як десять років тому, коли тільки була озвучена.
Результативніше пройшов візит Барака Обами до Чилі. По-перше тому, що при владі тут перебуває правоцентристський президент Себастьян Піньєра, який традиційно ще з піночетівських часів симпатизує Сполученим Штатам.
По-друге, між Чилі та США немає такої кількості суперечливих економічних питань. Навпаки, Сантьяго розглядає Вашингтон у ролі стратегічного інвестора й партнера. Свідченням цього стало підписання угоди про співпрацю США та Чилі у сфері атомної енергетики. Причому незважаючи на те, що Чилі, так само як і Японія, перебуває у небезпечній сейсмічній зоні. Утім, американське атомне енергетичне лобі наполягало на цьому контракті, воно його і отримало.
Нарешті, найважчою частиною нинішнього латиноамериканського турне Барака Обами був візит до Сальвадору. Ця центральноамериканська країна — одна з найбідніших у регіоні. Не може Сальвадор похвалитися й політичною стабільністю.
Місцеві ліві політичні сили давно вважають венесуельського лідера Уго Чавеса, а не Обаму, своїм політичним наставником. Зрештою, нічого принципово нового Обама в Сальвадорі не сказав, а лише повторив тези історичного виступу президента Джона Кеннеді, який майже півстоліття тому запропонував бідним державам Латинської Америки «союз задля процвітання».
Однак загальні обсяги американської фінансової допомоги найбіднішим країнам регіону менші за витрати, які США несуть у боротьбі з торгівлею наркотиками. Наголошуючи на цьому, венесуельські засоби масової інформації констатують, що Барак Обама поки що не запропонував регіону привабливого спільного проекту.
Від себе додамо, що й ліворадикальний проект Уго Чавеса також не викликає загального захвату у всіх латиноамериканських країнах, які досі чекають на рівноправну співпрацю задля соціального прогресу.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯПОНСЬКИЙ ЗЕМЛЕТРУС СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ
  • СЕРБСЬКО-РОСІЙСЬКИЙ БІЗНЕСОВИЙ ДІАЛОГ
  • КРИВАВИЙ ЕТАП АРАБСЬКИХ РЕВОЛЮЦІЙ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».