Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
«ПОЗВОНІ МНЄ, ПОЗВОНІ...»
НЕВЕЛИЧКА ПІСЛЯМОВА ДО ПРОДАЖУ «УКРТЕЛЕКОМУ»
Приватизація знакових об'єктів в Україні ніколи не проходила безболісно. «Криворіжсталь», «Луганськтепловоз», Одеський припортовий завод... Навколо цих об'єктів раз за разом витав ореол скандальності. Тепер же до цього переліку додався й «Укртелеком».

Узагалі, це підприємство можна назвати рекордсменом із передприватизаційної підготовки. Ще в 90-х роках минулого століття влада подейкувала про можливість продажу телекомунікаційного монополіста. Однак час спливав, а приватизація «Укртелекому» все була, як мовиться, не на часі.
Втім, розвиток сучасної індустрії, швидше, не додавав козирів об'єктові, а забирав їх. Адже нині, на відміну від тих часів, «Укртелеком» уже мало хто називає «куркою, яка несе золоті яйця». І виручена ціна 10,5 млрд грн, можливо, не такий уже й поганий результат.
Та це зовсім не означає, що питань стосовно продажу поменшало. Почнімо з того, що минулої п'ятниці питання приватизації цієї компанії було в центрі уваги Верховної Ради. З ініціативи опозиції голова Фонду держмайна Олександр Рябченко звітував, хто ж саме став реальним власником українського гіганта. Такому звіту передувала інформація про те, що у фінансовому ланцюгу з'явився якийсь кіпрський офшор, до якого, у свою чергу, причетні наближені до чинної української влади особи.
Загалом Олександр Рябченко таку інформацію заперечує. За його словами, кінцевими власниками «Укртелекому» після приватизації стали п'ятеро громадян Австрії. «Коли компанія ЄСУ (котра 11 березня придбала 92,78 відсотка акцій «Укртелекому».— Авт.), дочірня компанія EРІС, подала документи на приватизацію, нами було відстежено, кому що належить,— запевняє голова Фонду держмайна.— У цій системі контролю зафіксовано, що покупець — від кіпрської компанії, а кіпрська компанія належить австрійській, а австрійська — п'ятьом громадянам республіки Австрія».
Олександр Рябченко навіть назвав імена цих п'яти громадян, як і їхню частку в компанії. Отже, це — Гольдшейдер Пітер (24%), Гольдшейдер Бріджит (23,5%), Вурмбьок Густав (24%), Вурмбьок Марина (23,5%) та Ланcшутцер Франц (5%).
Крім того, чимало запитань було до голови ФДМ і стосовно ціни приватизованого об'єкта. Наприклад, один із колишніх керівників Фонду держмайна Олександр Бондар вважає, що «Укртелеком» було віддано майже за безцінь. В опозиційному уряді навіть почали подейкувати про можливу стратегію його реприватизації (як свого часу це вже відбувалося із «Криворіжсталлю»).
Пригадуються і слова екс-голови Фонду держмайна — Валентини Семенюк. Торік восени, після того як уряд ухвалив принципове рішення щодо продажу 92,78 відсотка акцій «Укртелекому», вона заявляла: за об'єкт можна виручити не менш як 25 млрд гривень.
Коментуючи ціну продажу «Укртелекому» тепер, нинішній голова ФДМ Олександр Рябченко зауважив: «На конкурс приїздило кілька компаній із різних держав. У тому числі й росіяни. Але ми з ними розійшлися в тому, яка має бути ціна. Більшість компаній, які цікавилися об'єктом, говорили і переконували нас, що «Укртелеком» більш як 8 млрд грн не коштує. Ми ж продали його за 10 мільярдів, і я вважаю, що дорожче ми не могли його продати».
Водночас дискусії не вщухли і після парламентського звіту. Навіть Голова Верховної Ради Володимир Литвин уже після заслуховування наведеної інформації закликав створити тимчасову слідчу комісію для вивчення обставин приватизації «Укртелекому». «Я пропоную: якщо потрібно, давайте створимо тимчасову слідчу комісію, яка б вивчила це питання,— заявив Володимир Михайлович.— Якщо в когось є якісь сумніви, треба піти на те, щоб парламентськими зусиллями і можливостями встановити істину, а не говорити загадковими фразами».
Також Володимир Литвин висловив думку, що уряду слід було б почекати (!) з продажем «Укртелекому». Мовляв, у зв'язку зі світовою фінансовою кризою його ціна значно зменшилася.
Також не варто забувати, що рішення про продаж об'єкта було ухвалено не вчора, а ще у вересні минулого року. Більше того, тоді прем'єр-міністр Микола Азаров висловлював сподівання, що «Укртелеком» піде з молотка ще до нового року.
Ще одне питання, котре нині турбує багатьох: як після приватизації поводитимуться тарифи на послуги компанії? З цього приводу Микола Азаров також намагається дати оптимістичні роз'яснення. За його словами, тарифи на послуги зв'язку для населення після продажу «Укртелекому» мають змінюватися лише під контролем держави. Урядом уже було дане доручення Міністерству інфраструктури (колишнє Мінтрансзв'язку) та Фонду державного майна проконтролювати даний процес. Що з того вийде на практиці, враховуючи реформаторський запал наших урядовців, поживемо — побачимо.
«Доручаю під час реалізації угоди про продаж «Укртелекому» гарантувати, щоб протягом певного часу тарифи на послуги зв'язку для населення не змінювалися, а надалі будь-які зміни тарифів відбувалися під контролем держави через об'єктивне економічне обґрунтування»,— заявив Микола Азаров на одному з останніх засідань Кабінету Міністрів.
Цікаво також, що саме за рахунок продажу «Укртелекому» Фонд держмайна, схоже, має намір виконати цьогорічний план бюджетних надходжень від приватизації. Як заявив керівник цього відомства Олександр Рябченко, у 2011-му від приватизації до бюджету має надійти 10 млрд гривень. До речі, саме такі суми планується залучати і впродовж найближчих наступних двох-трьох років. От тільки невідомо: який об'єкт тепер, після продажу «Укртелекому», претендуватиме на звання найдорожчого. Чи найскандальнішого?..

Руслан ІВАНІВ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».