Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ІНТЕРЕСИ ПАЦІЄНТА — ПЕРЕДУСІМ
Клініка відома не лише в столиці, де знаходиться центр. Тут працюють фахівці вищого ґатунку, які, трапляється, повертають своїх пацієнтів, як мовиться, з того світу, а їхні імена відомі в медичних колах багатьох країн. Я зустрівся з начальником клініки, заслуженим лікарем України, доктором медичних наук, професором, полковником медичної служби Олександром Данчиним і попросив його розповісти про роботу клініки,яку він очолює.

НА РІВНІ СВІТОВИХ СТАНДАРТІВ ЛІКУЮТЬ ХВОРИХ У КЛІНІЦІ НЕЙРОХІРУРГІЇ І НЕВРОЛОГІЇ ГОЛОВНОГО ВІЙСЬКОВО-МЕДИЧНОГО КЛІНІЧНОГО ЦЕНТРУ «ГВКГ» МО УКРАЇНИ, ЯКУ ОЧОЛЮЄ ПОЛКОВНИК МЕДИЧНОЇ СЛУЖБИ, ДОКТОР МЕДИЧНИХ НАУК, ПРОФЕСОР ОЛЕКСАНДР ДАНЧИН
— Витоки клініки, яку маю честь очолювати, сягають 1863 року, коли у госпіталі було зроблено перше нейрохірургічне оперативне втручання,— говорить Олександр Георгійович.— Не переповідатиму всі нюанси, пов'язані з її розвитком, а зупинюся на сьогоденні. У 1996-му на базі відділення неврології, яке функціонувало в госпіталі, було створено клініку нейрохірургії й неврології. До її складу увійшли такі відділення: нейрохірургії, неврології, ангіоневрології, інтенсивної терапії та реабілітаційне.
— Розкажіть, будь ласка, про їхню роботу, методи лікування, що застосовуються.
— У відділенні неврології лікують хворих на радикуліт, розсіяний склероз, енцефаліт, епілепсію, черепно-мозкові травми та їх наслідки. У відділенні ангіоневрології (судинної неврології) перебувають хворі з гострим порушенням мозкового кровообігу і пацієнти, що потерпають від її наслідків. Наприклад, хворі на радикуліт проходять курс підводно-вертикального витягування хребта (шийного і поперекового відділів хребта), методику якого, до речі, розроблено моїми колегами. Зокрема, начальником відділення полковником медичної служби Анатолієм Ткачовим, працівником ЗС України, полковником медичної служби у відставці Станіславом Врублевським і капітаном медичної служби Іриною Лисак.
Застосування людських імуноглобулінів та плазмаферезу при демієлінізуючих і вірусних запальних захворюваннях нервової системи значно скорочує терміни лікування і зменшує неврологічний дефіцит у пацієнтів, сприяє переходу у фазу ремісії. Лікарі відділення надають допомогу хворим, які страждають від порушень кровообігу центральної й периферичної нервової системи.
При лікуванні хворих ми одними з перших в Україні почали застосовувати сучасні медикаментозні засоби. Приміром, при захворюваннях периферичної нервової системи, неврологічних ускладненнях остеохондрозу широке застосування отримали новітні нестероїдні протизапальні препарати, біостимулятори.
Для того щоб якомога точніше діагностувати захворювання і вибрати правильну тактику лікування, маємо магнітно-резонансний та комп'ютерний томографи, а у відділенні нейрофункціональної діагностики проводиться електроенцефалографія, реоенцефалографія, доплерографія екстра та інтракраніальних судин для визначення порушень кровопостачання головного мозку.
Статистика МОЗ України свідчить: останнім часом збільшилася кількість хворих неврологічного профілю. Офіцери, прапорщики українського війська — люди порівняно молоді. Проте ці хвороби дошкуляють і їм. Серед пацієнтів, яких обстежують у клініці, лікують чимало військовиків із різних гарнізонів. Курс лікування в середньому становить 12–15 днів, але за потреби він триває.
Останнім часом побільшало оперативних втручань. Фахівці відділення нейрохірургії застосовують новітні ендоскопічні й мікрохірургічні технології. Наприклад, при дискогенних попереково-грижових радикулітах, травмах хребта і пухлинах головного та спинного мозку, а також інших патологіях.
Нині часто зустрічається таке захворювання, як аневризма — небезпечна патологія, спричинена вродженим дефектом судинної стінки. Під тиском крові стінка розтягується, створюючи такий собі мішечок, який будь-якої миті може розірватися, що призводить до смерті: 30 відсотків таких хворих урятувати не вдається. Ситуація з аневризмою ускладнюється і тим, що вона може розірватися не лише при фізичному навантаженні, а й будь-коли, навіть під час сну. До речі, за інформацією експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, це захворювання є у п'яти відсотків населення земної кулі. Нам часто доводилося оперувати таких пацієнтів.
Багато людей хворіє на остеохондроз. При лікуванні хворих у нас використовують різні методи і засоби. Зокрема, якщо грижа не більш ніж на шість міліметрів, то застосовуємо підводне витягування хребта. Його проводять у басейні, де температура води дорівнює температурі людського тіла. При цьому людина занурюється у воду, тримаючись на поверхні за допомогою спеціального обладнання. До її ніг прикріплюють спеціальний вантаж, вага якого з кожним разом збільшується. Не переповідатиму нюанси такої процедури, скажу лише, що під час цієї процедури, яка триває понад 1,5 години, відбувається поступове розтягування, тиск між хребцями слабшає і грижа, якщо вона не надто велика, повертається на своє місце.
Ми приділяємо багато уваги запровадженню сучасних методів лікування. Наприклад, свого часу розробили програму розвитку мінімальної інвазивної та ендоскопічної хірургії, за активного сприяння начальника Головного військово-медичного клінічного центру «ГВКГ» генерал-майора медичної служби, доктора медичних наук, професора Михайла Бойчака домоглися оснащення нейрохірургічного відділення ендоскопічною установкою та жорсткими ендоскопами, новими мікроскопічними інструментами, найсучаснішим операційним мікроскопом ZESS-88.
Не можу не згадати добрим словом своїх колег: без людей найсучасніша техніка нічого не варта. Скажу так: у них світлі голови і золоті руки. Більшість з них є порівняно молодими людьми, але, незважаючи на це, досягли значних висот у своїй справі. Це — Олександр Яворський, Володимир Вахній, Віктор Бойко, А. Данчин.
— Знаю, що Ви досягли значних висот у науковій діяльності, часто буваєте на наукових симпозіумах за кордоном. Тож хотілося б, Олександре Георгійовичу, детальніше почути про цей напрям Вашої діяльності й Ваших колег.
— Не вважаю себе і своїх колег піонерами у нейрохірургії, але дещо знаємо і уміємо. Розробили методику новітніх ендомікрохірургічних операцій при епідуральних, субдуральних, внутрішньомозкових гематомах, абсцесах головного мозку, пухлинах головного та спинного мозку, грижах міжхребцевих дисків. Останнім часом оперуємо пацієнтів, які страждають на захворювання центральної й периферичної нервової системи, абсцеси головного мозку, арахноїдальні кісти і гідроцефалії, вдавлені переломи черепа, внутрішньомозкові крововиливи, мають пухлини спинного мозку і хребта всіх відділів і локалізацій.
У своїй роботі керуємося принципом: інтереси пацієнта — передусім. Наприклад, зважаючи на те, що застосування малоінвазивної та ендоскопічної нейрохірургії приводить до мінімального травматизму пацієнта, значно скорочує терміни його перебування в лікарняній палаті, запровадили цей метод і в себе.
— Чи підтримуєте зв'язки з колегами, котрі працюють у цивільних закладах МОЗ України, закордонними?
— Звичайно, без цього, якщо хочеш працювати за сучасними методиками, використовувати в роботі надбання інших, уже випробуваних, ніяк не обійтися.
На 3-му міжнародному конгресі з малоінвазивної та ендоскопічної нейрохірургії, що відбувся 1996 року в Німеччині й в якому брали участь понад сто фахівців із 12 держав світу, Україну як державу представляли представники нашої клініки, які презентували дві наукові роботи. А на 7-му конгресі Балтійської асоціації нейрохірургів у Литві наші фахівці виступили вже із трьома доповідями, презентувавши «Український журнал малоінвазивної та ендоскопічної хірургії», продемонстрували також відеофільм із записом операцій, які ми робимо.
Я і мої колеги були також учасниками 3-го і 11-го Всесвітнього конгресу з малоінвазивної нейрохірургії та 11-го конгресу Європейської асоціації нейрохірургічних товариств, конференції «Черепно-мозкова травма і її наслідки», що проходили в Німеччині, Росії, Данії, а також багатьох інших зібрань, де розглядали проблеми нейрохірургії, шляхи поліпшення лікування хворих із відповідними патологіями. Нам було що сказати своїм колегам. Свідчення цього — наші наукові напрацювання за останні десятиліття.
Основним науковим напрямом клініки нейрохірургії та неврології є малоінвазивна та ендоскопічна хірургія, якими займаємося близько 20 років. За цей час розробили та застосували в щоденну хірургічну практику чимало нових ендоскопічних оперативних методів лікування. Скажімо, при видаленні хронічних субдуральних гематом ендоскопічні прийоми дають змогу в порожнині гематоми, маніпулюючи інструментами, цілковито видалити патологічні тканини, що неможливо зробити за допомогою інших методів.
Або, приміром, при гігантських кістах головного мозку (утворення, які у вигляді мішка накопичують спинномозкову рідину), які стискають головний мозок і призводять до його атрофії, ендоскопічне оперативне втручання полягає у створенні проходу, через який надалі відтікає спинномозкова рідина з кісти до базальних цистерн головного мозку. Наші співробітники опублікували монографію, присвячену цій темі. З середини 90-х років у клініці робимо ендоскопічну операцію перфорації дна третього шлуночка, ми — єдина клініка в Україні, де проводять це складне оперативне втручання. Вона дозволяє вилікувати хворих із оклюзійною формою гідроцефалії.
До речі, роботи моїх колег увійшли до багатьох авторитетних закордонних видань, у тому числі у США, Німеччині, Великій Британії тощо.
Що ж до українських колег, то у нас склалися партнерські стосунки. Наприклад, на 1-му Українському конгресі з мінімальної інвазивної та ендоскопічної хірургії, організованому за нашої ініціативи і активної участі, ми не лише говорили про спільні проблеми, а й шукали шляхи їх розв'язання.
Наступний конгрес проходив у стінах нашого військово-медичного центру і на нього, крім вітчизняних фахівців із нейрохірургії, ми запросили колег із країн так званого близького зарубіжжя; Польщі, Німеччини, Чехії. На ньому було заслухано понад сто доповідей.
Звісно, ми беремо участь і в заходах, на яких розглядають проблеми медичного забезпечення Збройних Сил України. Зокрема, у межах щорічної конференції, на якій розглядають актуальні проблеми хірургічної та анестезіологічної служб ЗС України, а також проблеми судинної патології центральної нервової системи, черепно-мозкових травм, нейроонкології й реабілітації хворих.

Інтерв'ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • БЕЗ ГРЕЧКИ НЕ ОБІЙТИСЯ...
  • ЛІКИ ВІД ДЕПРЕСІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».