Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЦЕ ЦІКАВО
ВЕЛИКИЙ ПІСТ МОЖЕ БУТИ СМАЧНИМ
Триває Великий піст, який розпочався після Масляної й триватиме аж до Великодня.

Дотримання обрядів, традицій і звичаїв забезпечує не тільки життєдайність країни, а й збереження традиційної кухні — рецептів страв, що передаються від покоління до покоління. Кожен народ, уживаючи в їжу продукти, вирощені на своїй території, отримує частину інформації, яка забезпечує його цілісність. Земля, наша територія, очищається в період сонячного і місячного затемнення, яких чотири на рік. Людина теж може очиститися чотири рази на рік, дотримуючись постів, установлених християнською церквою.
Важливо поважати вікові традиції своєї землі, а піст ще й сприяє зміцненно себе своєю волею.

1.
Дослідженнями підтверджено, що скоромна їжа (м'ясна та молочна) у період посту, тобто в час, відведений для нашого очищення, несе в собі мінусовий заряд, тому не приносить користі тілу. Це, у свою чергу, впливає на стан душі, на здібності людини, котрі залежать від її вольового напруження. Нині триває Великий піст, протягом якого православні християни відмовляються вживати скоромну їжу. Проте сенс не тільки в обмеженні продуктів. У цей час слід намагатися відігнати лихі думки, слова, що принижують людину, не робити непорядних вчинків, не оскверняти тіло. Цей піст, як і Великдень, не має постійної дати, а рухається щороку за церковним календарем. Сім тижнів — після Масляної аж до Великодня (цього року з 7 березня до 24 квітня) — триває випробування на витривалість.
Як доведено багатовіковим досвідом, піст не стільки приносить прикрість, скільки добро. Під час Великого посту (найдовшого і найсуворішого) потрібно витримувати не тільки заборону щодо вживання м'ясних страв, жирів, напоїв, будь-яких розваг, оскільки «Бог у цей час сорок днів у пустелі постив, а тому гріх веселитися». Піст — це й духовне очищення, адже завжди вважалося великим гріхом образити людину в ці дні, побажати комусь зла, посваритися з домашніми чи сусідами.
Очищення душі починається зі звільнення її від образ, нерідко злих і мстивих. Часто під час посту чоловіки полишали курити, бо очищений організм сам відмовлявся від щоденної дози отрути.
Дослідники слов'янської та української кулінарії стверджують, що наші предки робили піст надзвичайно смачним. Для цього широко використовували страви з бобових, грибів, квашених і солених огірків, моркви та капусти, а пізніше помідорів, баклажанів, кабачків. Смаковим багатством відзначався наваристий, але пісний борщ з тушкованим буряком та квасолею або з грибами. Такий борщ мав оксамитово-червоний колір. А розсольником і вінегретом із огірочками, що пахли смородиновим листям, ласували впродовж усього посту. До смаку було і насіння соняшника, яке й донині вважають своєрідним, створеним самою природою продуктом, що постачав організму чимало необхідних харчових речовин.
Тож наші пращури непогано зналися на раціональному харчуванні. Добрі господині квасили капусту, яблука, солили огірки, помідори, сушили гриби, заготовляли гарбузи, запасалися сухофруктами, олією. Ці продукти за своєю калорійністю ніскільки не поступалися скоромним стравам. Багата українська кулінарна рецептура народних страв давала можливість готувати різні високопоживні й смачні борщі, кулеші, киселі.
Хто бажає під час посту схуднути, можуть пити узвар упродовж дня. Головне те, що вживаючи сухофрукти, можна значно покращити своє здоров'я.

2.
Піст мав і суто раціональне, фізіологічне, значення: розвантажувальна функція пісного харчування і нині не викликає заперечень. Чимраз більше з'являється прихильників саме такої форми зцілювання. Медицина підтверджує: надмірне вживання скоромних страв сприяє ожирінню та порушенню обміну речовин. Під час посту з організму активно «виходять» токсини і шлаки, тобто відбувається очищення, причому не за допомогою процедур і препаратів. Тому піст буде корисний усім охочим схуднути. Його можна розглядати і як профілактичну процедуру проти виникнення онкологічних захворювань, адже під час очищення організму насамперед зникають «погані», хворі клітини. Сорок днів посту корисні для тих, хто страждає від недуг шкіри — дерматиту, екземи, псоріазу. Вегетаріанська їжа чистить шлунково-кишковий тракт — і хвороби шкіри зникають. Якщо знехтувати періодом очищення організму, рівень холестерину в крові, шлаків у кишківнику, отруйних речовин, які нейтралізує печінка, збільшуватиметься у багато разів, отруюючи нас.
Отже, тепер доцільно готувати пісні смачні й поживні страви. Помірна легка рослинна їжа, заправлена олією, не тільки робить людину добрішою, лагіднішою, смиреннішою, а й сприяє поліпшенню самопочуття, здоров'я, продовжує вік людини.
Людям, які вилучили зі свого меню м'ясні та молочні продукти, слід споживати більше овочів і фруктів темних кольорів, багатих на каротиноїди, з яких синтезується вітамін А. М'ясо можна повністю замінити рибою, яйця — картоплею і чорним хлібом, молоко — вівсяною кашею, а масло — риб'ячим жиром.

3.
Морква, капуста, горіхи, яблука, гарбуз, корінь і зелень петрушки, зелений кріп — усе це може стати вашим сніданком, обідом і вечерею, наприклад, у вигляді різних салатів. А смаковиті страви з квасолі не лише замінюють м'ясо, а й допоможуть тим, хто страждає від зниженого тиску, болю в суглобах при ревматизмі, захворюванні нирок. Можна оздоровитися, якщо споживати багато овочів і фруктів зі шкіркою, пити компоти з чорносливу та калини, їсти вівсяні та рисові каші. Досить з'їдати за день столову ложку калини, щоб нормалізувати обмін речовин і забезпечити організм аскорбіновою кислотою. За калорійністю волоські горіхи не поступаються багатьом продуктам тваринного походження. Вони містять близько 75 % жирів, 20 % білків, а також вуглеводи, дубильні й мінеральні речовини, ефірні олії. Вітаміну С у них у вісім разів більше, ніж у чорній смородині, і в 50 разів більше, ніж у грейпфрутах. Горіхи багаті на вітамін Е, який поліпшує кровообіг мозку.
Під час дотримання посту більшість страв слід готувати при низьких температурах і менше солити. За такого способу приготування мікроелементи, вітаміни, солі добре зберігаються.
Апетит можна зменшити, випивши філіжанку гарячого несолодкого чаю. Поповнюючи організм природними вітамінами, ми зміцнюємо його, набираємося життєвих сил. Не тільки оздоровляємося під час посту, а він виховує вміння звільнятися від спокуси та гріха, вчить людину стриманості. Піст навчає людину самоконтролю та має багато проявів, одним із яких є щира любов до ближнього, милосердна допомога знедоленим. Від цього на душі стає легше і світліше.

Ганна ІВАНОВА
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ ГЕНАМИ ЄДИНИМИ...
  • КОМП'ЮТЕР РОЗМІРОМ ІЗ МІЛІМЕТР
  • ГОРМОН ЩАСТЯ — НА НІЧ
  • ПОНТИФІК СОБІ НЕ НАЛЕЖИТЬ
  • КОЛИ РОДИЧІВ МОЖНА ЗДАВАТИ ДО ПОЛІЦІЇ?
  • СЕКРЕТ ЗАЙВИХ КІЛОГРАМІВ
  • ТОРТ... ІЗ КОТЛЕТ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».