Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ОБАМА ПЕРЕЙШОВ ЕКВАТОР
На половині дистанції свого президентства Барак Обама опинився перед не менш серйозними викликами, ніж два роки тому, на початку перебування на посаді. Проте вже немає того оптимізму в американців, які два роки тому привели його до Білого дому.

Можна було очікувати, що початок президентства під час кризи не буде легкий. Мало хто зміг передбачити, що справжньою смугою перешкод стане друга частина каденції. Глава держави мусить налагодити співпрацю з Конгресом, який став наполовину республіканським. Потрібно буде показати конкретні досягнення, бо багато виборців досі сумнівається, чи достатньо він має здібностей і вміння, щоб вести Америку через складні нинішні часи. Він мусить бути насправді переконливий, щоб у 2012-му — році президентських виборів — група тих, що сумніваються, визнала його компетентність у вирішенні існуючих проблем.
Американці розчаровані й стомлені затягнутою рецесією. Нині мало хто пам'ятає, що найглибша за останні 80 років криза почалася ще при попередньому президентові. Мало хто з них звернув увагу на офіційне завершення рецесії. Буденний досвід мільйонів американців — це втрата праці, безробіття, зниження життєвого рівня і відсутність перспективи на поліпшення. Все це може негативно вплинути на рейтинг президента.
Противники Обами звертають увагу на зниження його рейтингів. Кілька останніх місяців підтримка коливається від 42 до 48%. На втіху прихильників глави держави залишається усвідомлення, що це все одно більше, ніж у Рональда Рейгана, Білла Клінтона і Джиммі Картера на половині президентства. «Якщо Обамі вдасться створити робочі місця, рейтинги демократів підуть угору. Президент продовжує володіти політичним капіталом, на якому можна будувати»,— вважає Пол Бегала, колишній радник Білла Клінтона.
Наразі Обама мусить пережити недавню поразку демократів, які на виборах у Конгрес втратили більшість у Палаті представників. Треба визнати, що водночас це був плебісцит із оцінкою президентства Обами. Його було програно. У підтримці демократам відмовили передовсім виборці політичного центру, які вважають себе незалежними.
Проблеми Барака Обами не становлять таємниці. «Обов'язки, пов'язані з цією посадою, такі величезні, що часто забуваємо про утримання контакту з людьми, завдяки яким там опинилися»,— визнав у пориві щирості президент. Його радники додають, що Обама пригнічений надміром обов'язків. Тільки у жовтні він виголосив 57 промов на різні теми. Не дивно, що кілька тижнів тому він справляв враження перевтомленого і неефективного політика, що віддає ініціативу суперникам.
Проте останнім часом усе змінилось. Обама почав контрнаступ — і за всіма ознаками ефективно. Він відійшов від поразки демократів і перетворився на переговорника, здатного стати понад партійними межами. Він зробив ставку на компроміс. Обама поступився республіканцям у питанні продовження скорочення податку з доходів, запровадженого при Буші, коли виявилося, що демократам не вдалось подолати парламентську обструкцію і протягнути підвищення податку для тих, хто заробляє більш ніж 250 тис. дол. на рік. Замість цього він отримав продовження виплат для безробітних.
Чимало реформ, які будуть запропоновані у другій частині каденції, мають шанси одержати підтримку обох партій. Бюджетні скорочення, структурна податкова реформа, зміни у пенсійній системі й медичному страхуванні для пенсіонерів «Медікейр» і навіть імміграційна реформа можуть стати предметом компромісу.
Обама «добре розуміє, що політика є мистецтвом реалізації можливого»,— говорить про свого шефа віце-президент Джо Байден. Тим більше, що Вашингтон — не святиня ідеологічної незайманості, тут завжди є місце для прагматизму. Йдучи на компроміс із республіканцями, президент послав чіткий сигнал демократам, що інтереси країни тепер будуть важливіші від інтересів угруповання. Поза всяким сумнівом останні рухи мають на меті підготовку політичного підґрунтя під вибори 2012 року.
Вільям Галстон, колишній радник Білла Клінтона (нині експерт ліберального Інституту Брукінгса), радить президентові зосередитися на двох проблемах — визначенні програми стабілізації державних фінансів і подальших дій на пожвавлення економіки. Та це мусить бути підкріплене баченням американського успіху у ХХІ ст. Наступне послання про стан держави, яке Обама виголосить за кілька тижнів, може мати велике значення. «Найважливіше, аби він відкинув песимізм і почуття, що народ скочується вниз»,— зазначив Галстон.
Разом із Обамою американці пройшли складний шлях. Тепер вони знають, що немає стежки навпростець до успіху, не можна спиратися на паперові прибутки, вірити, що ціна нерухомості завжди буде підвищуватись, а споживання зростати. «Те, що робить нас винятковими, є різноманітність популяції, відкритість до інновацій та підприємливість, готовність до змін»,— наголошує Вільям Галстон. Про це, власне, повинен нагадати американцям Обама за кілька тижнів.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНСЬКО-ТУРЕЦЬКА СПІВПРАЦЯ
  • НА ШЛЯХУ ДО ЛІДЕРСТВА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».