Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
РОСІЯ ПОВЕРНУЛАСЯ НА БЛИЗЬКИЙ СХІД
Президент Дмитро Медведєв 18–19 січня 2011 року відвідав Йорданію та Палестину. Страйк ізраїльських дипломатів зірвав його візит до Ізраїлю. Проте скасовувати заплановані візити до ключових країн близькосхідного регіону російська дипломатія не захотіла. Зрештою, це могло підірвати посередницьку спроможність дій Росії у згаданому регіоні. Задля цього впродовж останніх десяти років РФ докладала неабияких зусиль.

Завдяки такій наполегливості Кремлю вдалося відновити свої позиції як посередника у близькосхідних справах. Тому недоречно було втрачати темп консультацій та ставити під сумнів факт надійного повернення Росії на Великий Близький Схід. Причому безплідність близькосхідного міжнародного посередництва не в останню чергу обумовлюється бажанням кожного із посередників відстояти у регіоні передусім власні інтереси.
У цьому сенсі можна розглядати нинішнє близькосхідне турне російського президента. Його порядок денний був ширший за суто двосторонні відносини. Адже на перемовинах у Йорданії та Палестині порушували проблеми, які стосуються долі усього регіону.
Наприклад, у Йорданії живе численна чеченська діаспора. Чимало її представників у роки російсько-чеченських війн воювало на боці чеченського руху опору. А йорданець Хаттаб вважався представником Усами бен Ладена у Чечні.
За цих обставин тема співпраці російських і йорданських спецслужб у протидії ісламському радикалізму — одна з провідних. Зважаючи на гостру продовольчу кризу, Йорданія зацікавлена у російському кредитуванні задля пом'якшення напруженого соціально-політичного становища у цьому королівстві. Йорданська влада будь-що намагається запобігти розгортанню подій за туніським сценарієм.
Важлива тема переговорів Дмитра Медведєва у Йорданії й Палестині — відносини згаданих держав з Ізраїлем. Росія, на відміну від інших близькосхідних посередників, тісно контактує через Сирію із рухом «Хамас», який керує сектором Газа. Однак спроба примирити «Хамас» і «Організацію визволення Палестини» поки не вдалася. Сумнівною виявилася ідея провідного російського сходознавця Євгена Примакова вирішити проблему незалежності Палестини за рахунок створення йордансько-палестинської конфедерації. Адже стосунки між йорданцями та палестинцями залишаються напружені, про що засвідчили недавні сутички між футбольними фанатами обох громад. Ця тенденція підкреслила обопільне неприйняття і небажання жити в одній державі.
Отже, з точки зору конкретного результату, яким можна було б вважати певний «прорив» у переговорному процесі, візит Дмитра Медведєва не був сенсаційно результативний. Одначе у контексті демонстрації зміцнення російських позицій на Близькому Сході, звичайно, він цілковито виправдав усі очікування.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯПОНСЬКІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ УКРАЇНИ
  • ПРОБЛЕМНІ ВІДНОСИНИ НАДДЕРЖАВ
  • АРАБИ У ПОШУКАХ ЄДНОСТІ ТА МИРУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».