Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
МУЗИКАНТ ЗІГРАВ НА КРИЖАНИХ ІНСТРУМЕНТАХ
Норвезький музикант Тер'є Ісунгсет представив у Лондоні серію концертів Ice Music, під час яких грав на крижаних музичних інструментах, повідомляє korrespondent.net. Виступи відбувалися в іглі — будинку-наметі на зразок тих, у яких живуть мешканці Крайньої Півночі — інуїти. Його встановили на терасі знаменитого палацу Сомерсет-Хаус у центрі Лондона. Інструменти музикант привіз із собою в спеціальному холодильному фургоні з Норвегії.

«Це шматок льоду приблизно 30 см завдовжки, десять сантиметрів завширшки і два сантиметри завтовшки. Я його ледь-ледь підігріваю і граю на ньому як на ксилофоні або марімбі»,— розповідає про свої незвичайні інструменти Тер'є.
Музикант грає в рукавицях, оскільки від тепла рук інструмент розтане, а руки замерзнуть. Проте концерт триває недовго — інструменти тануть, якщо не грати на морозі. Але й на морозі грати неможливо — губи прилипають до льоду.
Тер'є привіз із собою з Норвегії також набір крижаних труб — кожної вистачить на два-три виступи.
На запитання, чому він не створює крижані інструменти на місці, музикант відповів: «Інструменти можна було б робити тут, але це буде штучний лід, який не може правильно звучати, не дає потрібного резонансу. Лід має бути природного походження, і знайти найліпший важко. Адже його якість залежить від води, клімату, місця, де вона замерзла, від того, якою була зима. Одного разу 2003 року я був на північному заході Швеції, подивився на тамтешній лід і зрозумів — це найкращий рік. Бувають роки кращі й гірші, лід трохи кращий і гірший — так само як із вином».
Тер'є починав як перкусіоніст, грав у різних ансамблях.
«Як композитор я давно використовував незвичайні прийоми вилучення музики, 2000 року організатори фестивалю на півночі країни попросили мене зробити для них спеціальну композицію. Я вирішив використовувати тільки природні елементи, те, що було під рукою. А концерти відбувалися в печері із замерзлим водоспадом. Там було і каміння, і дерево, і я приставив мікрофон до води і льоду. Звук вийшов чудовий»,— розповів музикант.
На рахунку Тер'є Ісунгсета — шість альбомів, виданих на його фірмі All Ice Records. Інструменти він зберігає вдома у величезній морозильній камері площею 18 кв. м. Щороку наприкінці січня у своєму місті Гейло він проводить фестиваль Крижаної музики.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • НОУ-ХАУ
  • ФАКТ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».