Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЛЮДИНА І ПРАВО
«НЕ ЗБУВАТИ НЕПОВНОЛІТНІХ ЗА ҐРАТИ»
У лютому світова спільнота відзначатиме двадцятиріччя Конвенції ООН про права дитини. Одним із наслідків неналежного дотримання її положень є зростання дитячої злочинності, яке, на жаль, не обминуло й нашу державу.

Тривожні тенденції
Дитяча злочинність — гостра проблема, яка потребує невідкладного вирішення. На цьому наголошує Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова у нещодавньому зверненні до глави держави. Кількість неповнолітніх, засуджених до позбавлення волі, порівняно з 2000 роком зменшилася втричі, але це сталося завдяки гуманізації каральної політики держави. На обліку кримінально-виконавчої інспекції — майже шість тисяч неповнолітніх, яких засуджено до покарань, не пов'язаних із позбавленням волі.
І все ж нині у десяти виховних колоніях перебувають 1432 підлітки (з них 98 дівчат). Кожного другого з них засуджено на термін від трьох до п'яти років, кожен третій відбуває покарання за крадіжки, розбій або пограбування, 14% — за навмисне вбивство чи нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Ще майже тисяча заарештованих неповнолітніх очікують вироку суду в слідчих ізоляторах.
Тривогу щодо складної криміногенної ситуації в молодіжному середовищі висловлює і заступник Генерального прокурора Віктор Занфіров. За його словами, кількість злочинних проявів серед неповнолітніх за минулий рік зросла на 22% порівняно з попереднім. На слизьку стежину ступили 9,8 тис. осіб цієї категорії, кожен третій з них — учень або студент.
Як подолати цю загрозу? Омбудсман переконана: держава повинна «не збувати неповнолітніх за ґрати», а дбати про них, адже ті, що скоїли злочини, є жертвами необлаштованості та соціальної і педагогічної занедбаності. Їм бракувало повноцінного родинного піклування й виховання. Майже кожен четвертий з них не навчався і не працював.
Причини підвищення рівня дитячої злочинності й, як наслідок, зростання напруженості в суспільстві проаналізовано також у звіті про виконання Україною Конвенції ООН про права дитини, підготовленому експертами всеукраїнської організації «Спільна мета». Зокрема, в ньому йдеться про те, що за бездіяльності кримінальної міліції у справах дітей (проводить профілактичні заходи з підлітками, котрі перебувають на обліку, неналежно) майже 1,5 тис. їх скоїли злочини повторно. Не забезпечено повний облік неповнолітніх, схильних до протиправної поведінки, тож працівники прокуратури виявили 600 дітей, які скоїли злочини, але на обліку не перебували.
Значну частку дитячої злочинності становить групова та рецидивна, до скоєння протиправних дій активно залучаються діти молодшого віку. Зросла також рецидивна злочинність з-поміж неповнолітніх, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

Відвідування басейну дорожче, ніж бару
Згідно з Конвенцією про права дитини, діти мають право на відпочинок і дозвілля, право брати участь в іграх та розважальних заходах, що відповідають їхньому вікові, брати участь у культурному житті та займатися мистецтвом. Однак реалізація цього положення на практиці викликає застереження. Збільшується кількість комп'ютерних клубів і залів ігрових автоматів (за деякими оцінками, нині їх удвічі більше, ніж спортивних секцій та центрів дитячої творчості). Ігри та інша їхня продукція згубно впливають на дитячу свідомість, провокують агресивну поведінку. Психологи б'ють на сполох: почастішали прояви жорстокості в молодіжному середовищі. Знущання та приниження однолітків учні знімають мобільними телефонами і розповсюджують в Інтернеті. Такі випадки набувають розголосу завдяки ЗМІ, однак кроків на захист прав дитини педагоги та органи влади не роблять. Педагогічні колективи самоусунулися від виховної роботи й попередження негативних проявів в учнівському середовищі.
Нині в нашій країні функціонує 1690 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, у яких навчається лише 12,6% дітей віком від шести до 18 років. Проте на навчально-спортивну роботу за рік на учня ДЮСШ витрачають лише 80 за потреби 3100 грн.
Є питання і щодо реалізації права на освіту: протягом двох років не виконуються вимоги законодавства щодо створення підрозділів із виховної роботи та позашкільної освіти. Через неналежне ведення обліку дітей шкільного віку освітою не охоплено понад 1,6 тис неповнолітніх, передусім тих, що мешкають у неблагополучних родинах. Високим є рівень насильства в сім'ї. Все це обумовлено неналежним виконанням органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, правоохоронними органами, керівниками навчальних закладів законодавства щодо запобігання правопорушенням серед дітей.
На порушення всіх нормативно-правових актів майже ліквідовано інфраструктуру соціальних закладів роботи з дітьми та молоддю. Нині їхня кількість опустилася приблизно до рівня 60-х років минулого століття. Як наголошує голова парламентського Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павло Костенко, це робилося за згодою місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Суспільство схаменулося тільки тоді, коли антисоціальні тенденції в молодіжному середовищі стали загрозливі.
Склалася парадоксальна ситуація, за якої відвідування басейну, заняття спортом, зрештою майже всі корисні для здоров'я (фізичного і духовного) форми проведення вільного часу коштують дорожче, ніж перебування в барі чи споживання спиртного. Такого висновку дійшли фахівці Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України, які провели опитування серед підлітків. Як наслідок, останнім часом з'явився крилатий вислів: «Пити дешевше, ніж не пити». Тож, як зазначив відомий сатирик, в Америці вранці дітей розвозить шкільний автобус, у нас дітей вранці... розвозить від пива. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, наша країна — лідер у сфері дитячого алкоголізму.
Високий рівень комерціалізації духовної культури, спортивного відпочинку призвів до того, що майже 30% дітей віком 11–15 років щонайменше раз на місяць «спілкуються» з алкоголем.
Не менш важливим чинником неблагополуччя є й те, що в багатьох підлітків морально-етичні цінності розмиті або відсутні.
Правопорушниками, як відомо, не народжуються. Тому обов'язок держави — поставити заслін руйнівним тенденціям, підтримувати і плекати позитивні зерна, які неодмінного дадуть добрі сходи.

Ніна КЛИМКОВСЬКА


також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
  • ВИМОГИ СТРАСБУРГА НЕ ВИКОНАНО
  • ГЕНДЕРНИЙ ПОГЛЯД НА КОДЕКС

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».