Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ВІД ПРОЕКТУ — ДО ЗАКОНУ
Закон «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» буде ухвалено до кінця лютого 2011 року (раніше передбачалося, що він почне діяти наприкінці 2010 року, потім із січня 2011 року). Про це заявив віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко. За його словами, півтора місяця йтиме обговорення документа. Однак усе одно головні постулати, закладені в законопроекті, мають залишитися.

Про що йдеться? Має залишитися підвищення пенсійного віку для жінок — протягом десяти років він зросте з нинішніх 55 до 60 років у 2020 р. Для чоловіків залишиться вік виходу на пенсію, який діє нині,— шістдесят років. (Планується лише на два роки збільшити з 2012-го пенсійний вік чоловіків-держслужбовців).
Максимальні пенсії уріжуть до 12 мінімумів (з січня 2011 року — 9000 грн). Урізання стосуватиметься тільки пенсіонерів, які вийдуть на заслужений відпочинок після ухвалення закону. Віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час презентації проекту пенсійного закону у Верховній Раді про це сказав так: «Пенсійна реформа не торкнеться нинішніх пенсіонерів. Скорочення виплат не передбачається. Це чітко регулюється Конституцією України».
Щодо пенсій працюючих пенсіонерів Сергій Тігіпко зазначив: «Усі працюючі пенсіонери, а це нині близько трьох мільйонів людей, практично не відчують ніяких змін. Законопроект не передбачає, щоб ці люди щось втратили. Уряд зацікавлений, аби вони знаходилися на робочому місці, бо від них йдуть внески до Пенсійного фонду».
Положення про те, що спецпенсії виплачуватимуть тільки після досягнення пенсійного віку, не стосується силовиків — їм збираються протягом 2011–2015 років збільшити термін вислуги, яка дає право на пенсію з 20 до 25 років (спецпенсії одержують держслужбовці, прокурори, вчені й інші, їм планують надавати такі пенсії після досягнення пенсійного віку).
Накопичувальний рівень пенсійної системи, коли пенсія безпосередньо залежить від зарплати, почне працювати з 2013-го. До цього часу Кабмін сподівається ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду. При запровадженні особистих накопичувальних рахунків працівників у перший рік на них надходитимуть два відсотки нарахувань на зарплату. Цей показник щороку підвищуватимуть на відсоток, поки не досягне семи відсотків. Особисті рахунки хочуть запровадити для громадян, кому нині менш ніж 35 років, решта одержуватиме пенсію із загального «котла», бо вони не встигнуть накопичити на своїх рахунках значну суму.
Сергій Тігіпко повідомив, що ці заходи дадуть змогу ПФУ додатково одержати 1,8 млрд грн. Якщо нині дефіцит бюджету становить 26,6 млрд грн, то в 2011 р. він скоротиться до 18–20 млрд, а в 2014-му бюджет Фонду має бути збалансованим.
Чому в нас змістили терміни запровадження пенсійної реформи? Деякі аналітики пояснюють це тим, що, мовляв, МВФ надав Україні другий транш кредиту (однією з вимог його надання було почати пенсійну реформу), тому тепер можна поспішати повільно, публічно обговорювати закон, і дивися, може, у чомусь він буде «м'якший» порівняно з тим, яким передбачався раніше.

Лідія РУТА
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕРЖБЮДЖЕТ-2011 ЩО НОВЕНЬКОГО?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».