Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ОБАМА ПЕРЕХОПЛЮЄ ІНІЦІАТИВУ
Першого тижня нового року відбулася інавгурація нового складу Конгресу. Президент-демократ Барак Обама втратив більшість, яку тепер представляють опозиційні республіканці. Вони поставили за мету скасування реформи системи охорони здоров'я, скорочення рівня оподаткування та розслідування витрат команди демократів на підтримку американської економіки в умовах світової економічної кризи. Такий порядок денний, запропонований республіканцями, обіцяє бурхливий політичний сезон у США.

Нова політична ситуація потребуватиме від Барака Обами більшої політичної гнучкості. Готуючись до баталій, він замінив свого прес-секретаря Роберта Гіббса. Було змінено також команду економічних радників. Представник великого бізнесу Вільям Дейлі очолив апарат Білого дому.
З оновленою командою Обама готовий боротися за перспективу другого президентського терміну. Своїм пріоритетом на поточний рік він назвав створення нових робочих місць у США. Можливо, доведеться ухвалювати «аварійні» рішення щодо Афганістану та Іраку. Водночас вести заморські війни і турбуватися про розвиток економіки Сполученим Штатам уже не під силу. Щоправда, наразі до Афганістану було відправлено підкріплення у складі 1400 морських піхотинців.
Консерватори-республіканці отримали чергову морально-політичну перемогу над президентом, який підписав закон про військовий бюджет на поточний рік, яким не передбачено закриття в'язниці на базі у Гуантанамо. А це було важливою передвиборчою обіцянкою Обами. Скептики наголошують, що це була не перша й, певніше за все, не остання передвиборча обіцянка, яку президент не виконав.
За цих обставин головним політичним завданням на поточний рік для нього є збереження підтримки ядра демократичного електорату. На це були спрямовані радикальні кадрові зміни в апараті Білого дому.
Стосунки із опозицією визначатимуться не лише внутрішньополітичними баталіями, а й зовнішньополітичними проблемами. Бажання багатьох консерваторів-республіканців змусило адміністрацію Білого дому попередити Кремль, що новий вирок Михайлові Ходорковському може вкотре ускладнити вступ Росії до Світової організації торгівлі. Продовження цієї тенденції може поставити під питання «перезавантаження» американсько-російських відносин.
Республіканці також незадоволені «капітулянтською» позицією Обами в Афганістані. Це змусило американського президента ухвалити рішення про збільшення фінансової та військової допомоги критично важливому для перемоги в Афганістані — Пакистану. Щоправда, родичі американських громадян, які у листопаді 2008 року загинули під час теракту в індійському місті Мумбаї, подали позов проти пакистанської військової розвідки, що стало черговим подразником для американсько-пакистанських відносин.
Отже, поточного року Бараку Обамі буде набагато складніше реалізовувати «однопартійну» внутрішню і зовнішню політику. Непросто буде знаходити двопартійний компроміс між демократами та республіканцями. Зрештою, головним завданням адміністрації Білого дому буде доведення того, що така вимушена двопартійна політика не «розмиває» самостійний політичний імідж Барака Обами.
Найближче майбутнє засвідчить, чи вистачить в американського президента та його оновленої команди майстерності, аби повторити досвід Білла Клінтона, який десять років тому також утратив більшість у Конгресі, але спромігся стати одним із найуспішніших президентів. Проте скептики наголошують, що Клінтону було простіше діяти за умов економічного процвітання США, а Обамі набагато важче буде примиряти непримиренних опонентів за нестійких тенденцій, які начебто ведуть до виходу з кризи. Головне для американської еліти зараз — не перекреслити цю позитивну тенденцію двопартійною сваркою на Капітолійському пагорбі.
також у паперовій версії читайте:
  • УГОРСЬКЕ ГОЛОВУВАННЯ
  • ДАРФУР: НОВИЙ ЕТАП
  • МОЛДОВА: У НОВИЙ РІК ЗІ СТАРИМИ ПРОБЛЕМАМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».