Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ДЕРЕВ'ЯНІ» НАГОРОДИ ОБЕРГОФА
Після короткої різдвяно-новорічної перерви поновлено світовий біатлонний сезон. Четвертий етап Кубка світу приймало відоме гостинністю своїх жителів, але надто часто дискомфортне за погодними характеристиками німецьке містечко Обергоф. Так було і цього разу: рвучкий вітер, густий туман, рясні опади — що тільки не заважало біатлоністам змагатися, а їхнім прихильникам уболівати.

За непростих умов добре виступили наші спортсмени, особливо в естафетах, де обидві українські команди спинилися за крок до п'єдесталу пошани, неформально оформивши комплект так званих дерев'яних медалей. Та якщо для чоловічої четвірки це був стрибок вище голови, то жінки до останнього етапу претендували на перемогу.
Другу третину біатлонного сезону відкривала чоловіча естафета. На першому етапі в складі нашої команди виступав Олександр Біланенко. Під час стрільби стоячи снайпер потрапив у вітровий заряд і залишив незакритими три мішені. Зважаючи, що дистанційна швидкість ніколи не була козирем Олександра, вісімнадцяте місце на етапі нікого не має дивувати. Здавалося б, на що можна претендувати після такої невдачі? Та на тому ж першому етапі німець Крістоф Штефан довів, що за складних погодних умов може статися будь-що. Під час стрільби лежачи він використав увесь арсенал додаткових патронів, але все одно завітав на штрафне коло і залишав біатлонний стадіон у третьому десятку, серед аутсайдерів. Проте на наступному вогневому рубежі Штефан розстріляв усі мішені, ніби з автомата, і лідером відправив на наступний етап Александра Вольфа.
В естафеті чи не найкраще нинішнього сезону виступив Андрій Дериземля. Проблемою нашого найшвидшого біатлоніста в грудні була стрільба стоячи. Мабуть, на тренувальному зборі в Тисовці Дериземля провів на вогневому рубежі не одну годину. Його стрільбу в складі естафетної команди можна назвати зразково-показовою: жодного додаткового патрона під час стрільби лежачи, два запасні набої в «стійці». Швидкі лижі дали змогу Андрієві стати другим на своєму етапі, а Сергія Семенова він відправив на дистанцію уже в десятці.
Учорашній дебютант не підвів команду, хоча на одне штрафне коло після стрільби стоячи все ж забіг. Того вечора в Обергофі не було жодної команди, яка б могла пишатися стовідсотковим результатом на вогневих рубежах.
Не уник штрафного кола в останній стрільбі й Сергій Седнєв, який завершував естафету. Та конкуренти все ж помилялися значно більше. Один приклад росіян чого вартий: Іван Черезов, котрий біг на першому етапі, під час стрільби стоячи вирішив будь-що уникнути штрафних кіл. Останнім додатковим патроном в останню незакриту мішень він цілив хвилини півтори і загалом на стадіоні провів рекордні 2 хв 47 с! Цього часу цілком вистачило б на п'ять штрафних кіл! Антон Шипулін і Максим Чудов, які бігли на другому і третьому етапах, виправили ситуацію, російська команда навіть включилася в боротьбу за нагороди, але Євген Устюгов на останній стрільбі встановив «неперевершений» антирекорд: вісім використаних патронів і жодної незакритої мішені! У результаті російська команда опустилася на незвично низьке чотирнадцяте місце.
Виграли естафету господарі траси — німці, котрі найкраще пристосувалися до обергофського вітру (всього два штрафні кола) і випередили найближчих конкурентів більш ніж на дві хвилини. На рекордно високій другій позиції завершила гонку команда Чехії, а додатковим бонусом для їхнього фінішера Міхала Шлезінгра стала перемога на останніх метрах дистанції в спринтерській «розбірці» з Уле-Айнаром Бйорндаленом. Можливо, багаторічний лідер норвезької збірної не надто засмутився цій поразці, адже за відсутності молодих фаворитів Еміля-Егле Свендсена і Тар'єя Бьо (обоє застудилися) він мало не одноосібно витягнув свою команду з другого десятка збірних, куди норвежці опустилися через невдачі Александра Уса (два штрафні кола) і Ларса Бергера (чотири незакриті мішені у «стійці»).
Сергій Седнєв на останньому колі бачив спини Шлезінгра і Бйорндалена, але втрутитися в боротьбу за нагороди було вже нереально. Втім, і четверте місце для нашої чоловічої команди можна вважати досягненням.
Цього не скажеш про жіночу збірну. Першу естафету цього сезону наша команда завершила на високій другій позиції. В Обергофі дівчата довели невипадковість хохфільценського успіху, але до медалей цього разу не дотягли. Це ще прикріше, бо на останній етап Валя Семеренко вирушила з 50-секундною перевагою над найближчими конкурентками. Її попередниці провели блискучу гонку: жодного штрафного кола, один додатковий патрон у Олени Підгрушної, три — у Віти Семеренко, два — в Оксани Хвостенко. Олена стала другою серед учасниць свого етапу, Віта — третьою, Оксана взагалі була неперевершеною. Проте Валя Семеренко не змогла впоратися з хвилюванням — три кола під час стрільби лежачи, ще два — на останньому вогневому рубежі, й золота медаль закономірно перетворилася на «дерев'яну». Випередили наших співвітчизниць шведки, француженки і білоруски.
У наступних змаганнях в Обергофі в нашій команді відзначалися лише жінки. У спринті Віта Семеренко закрила всі мішені й фінішувала шостою, програвши сенсаційній норвезькій переможниці Анн-Крістін Флатланд 1 хв 3 с. Валя Семеренко і Оксана Хвостенко з одним промахом завершили дистанцію 13-ю і 15-ю відповідно. У першій в сезоні гонці з масовим стартом знову відзначилася Віта, котра з одним промахом відстала від швидкого снайпера Хелени Екхольм на 27,1 с.
Минулого тижня високі результати показав не тільки основний склад української команди. Екс-росіянка Наталія Бурдига ще на Кубку України в Тисовці довела, що перейшла до нашої команди не для того, щоб пасти задніх. У чеському Нове Место 28-річна спортсменка підтвердила обґрунтованість своїх амбіцій і на етапі Кубка Міжнародного союзу біатлоністів. В індивідуальній гонці з двома промахами вона стала найкраща, випередивши сильних німецьких конкуренток — Францішку Хільдебранд і Юліане Долль. У спринті Бурдига фінішувала четвертою, натомість Долль цього разу перемогла.
В українській збірній немає перебору біатлоністок такого рівня, тож цього тижня в Рупольдингу на п'ятому етапі Кубка світу відбувається дебют Наталії Бурдиги в складі головної команди. Про те, чи вийшов він успішним, читайте в наступному випуску «ДУ».
також у паперовій версії читайте:
  • ІСПАНІЯ СУМУЄ, А МЕССІ — ЗНОВУ НАЙКРАЩИЙ
  • УКРАЇНА — В ДЕСЯТЦІ
  • «ШАХТАРЮ» ПІДСИЛЕННЯ НЕ ПОТРІБНЕ
  • ХТО ДО ІСПАНІЇ, ХТО — В ДУБЛЬ
  • ДЕВ'ЯТИЙ
  • КОРОЛІВСЬКА ЗУСТРІЧ
  • УКРАЇНСЬКИЙ РЕКОРД НА ДАКАРІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».