Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2011 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ГРАНІ ІСТОРІЇ
СВІДОК НЮРНБЕРЗЬКОГО ПРОЦЕСУ
На затишній вулиці в центрі Полтави доживає віку 85-літній Йосип Давидович Гофман — людина, ім'я якої в наші дні стало відоме не лише в обласному центрі, а й в інших країнах світу...

Минулої осені учасник Великої Вітчизняної війни, полковник у відставці полтавець Й. Гофман був єдиним офіційним представником від України і почесним гостем бургомістра німецького міста Нюрнберг, де 65 років тому проходив суд над головними нацистськими злочинцями, котрі розв'язали Другу світову війну. Річ у тім, що 20-літньому солдатові радянської армії Йосипу далекого 1945-го довірили охороняти на історичному судовому процесі головного обвинувача від СРСР Генерального прокурора Романа Руденка.
Полтавським журналістам Йосип Давидович, згадуючи ті дні, розповів, що до Нюрнберга потрапив після ретельного відбору. З дивізії, в якій він служив, наказали відібрати людину для охорони радянських юристів. Після тривалих перевірок начальство вирішило, що кандидатура командира взводу розвідки, який 17-річним пішов на війну і воював піхотинцем, найкраща для виконання відповідальної місії. До речі, сержант Гофман зі своїм 271-м гвардійським полком дійшов до Берліна і розписався на рейхстазі.
Із усіма, кого відібрали для відрядження до Нюрнберга, проводили посилені політзаняття, вчили стрільби з різної зброї, прийомів самозахисту тощо. Одного разу людина в штатському попередила охоронців, що «за життя Романа Андрійовича (Генеральний прокурор СРСР) Руденка відповідаєте головою». Наказали звести до мінімуму контакти зі сторонніми особами.
Йосип Гофман демонструє фотокопію перепустки до зали суду, де йому кілька разів довелося нести охорону. Хоча, пригадує, на процесі порядкували американці, а радянських охоронців допускали до зали нечасто. Проте коли йому доводилося там чергувати, він мав можливість зблизька роздивитися нацистських вожаків.
«Я відчував ненависть і відразу до цих нелюдів, адже у мене із фашистами були свої рахунки: з моєї родини п'ятеро родичів (у тому числі батько) пішли на фронт, а повернувся лише я один... — зітхає Йосип Давидович.— А бабусю та дідуся фашисти живцем закопали в землю, бо вони були євреями...»
Сержантові Й. Гофману за час, який він провів у Нюрнберзі, довелося не раз контактувати з головним фігурантом радянської делегації Р. Руденком. Він супроводжував Генпрокурора на прогулянках, офіційних прийомах тощо. Коли процес завершився, Р. Руденко підписав лист командувачеві 8-ї Сталінградської армії з проханням надати своєму охоронцю заслужену відпустку. Тоді Й. Гофман уперше за довгі роки війни побував у рідному Миколаєві.
У Нюрнберзі Йосип потоваришував із сержантом — американцем Джоном Вудзом, котрий, як він пізніше дізнався, виконував смертні вироки фашистським ватажкам. «Ми навіть обмінялися сувенірами: Джон Вудз подарував мені годинник, а я йому — у мене нічого іншого не було — зірочку від пілотки,— пригадує Йосип Давидович.— Цей годинник і перепустку до судової зали я недавно передав до музею Великої Вітчизняної війни у Києві».
Нині до ФРН Йосип Давидович потрапив завдяки своїй книзі «Нюрнберг застерігає», яку ветеран написав і видав кілька років тому. Як з'ясувалося, видання не пройшло непомітним і в Німеччині. Наприкінці вересня 2010 року до Полтави приїхав старший науковий співробітник документального Центру історії нацистських злочинів Еккард Дорбінгер, який прочитав цю книжку і вирішив особисто зустрітися з її автором, щоб привезти з міста на Ворсклі нові матеріали для центру. Тоді він і запросив Йосипа Давидовича для участі у відкритті музею, присвяченому найгучнішому судовому процесові в історії. До Нюрнберга Йосип Давидович поїхав зі своєю дружиною. Усі витрати взяла на себе німецька сторона. У гостях полтавський ветеран не тільки брав участь у офіційних заходах, а й виступив перед тамтешніми школярами в одній зі шкіл.
«Нюрнберзький процес має стати довічною пересторогою авантюристам, котрі не проти задля особистих амбіцій втягнути людство у нову війну,— резюмує Й. Гофман.— Я побачив на відкритті музею, де були офіційні делегації з Росії, США, Великої Британії, Франції, що наші народи зацікавлені в збереженні миру. Запорукою тому має стати пам'ять про Другу світову війну і процес над нацистськими катами. Нюрнберг застерігає...»

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава
також у паперовій версії читайте:
  • ТЕРНИСТИЙ ШЛЯХ ЗБРОЯРІВ
  • РЕАБІЛІТАЦІЯ ХРИСТОФОРА КОЛУМБА
  • СТАРОДАВНІ ЄГИПТЯНИ ШАНУВАЛИ ОСЛІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».