Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
МІЖНАРОДНІ ПІДСУМКИ РОКУ ТИГРА
Рік, що минає, запам'ятався серйозними кліматичними катаклізмами, частими землетрусами та повенями. Природа нібито нагадувала людству, що воно є гостем на цій планеті. Однак світова спільнота більше була стурбована не стільки кліматичними змінами, скільки подоланням наслідків економічної кризи та з'ясуванням конфліктних відносин.

Загалом рік видався суперечливим для міжнародних відносин. Знаковим він став і для української дипломатії.
Помітні зміни в українсько-російських відносинах відбулися під впливом результату виборів Президента України. Політичні та економічні еліти двох країн знову стали говорити мовою прагматизму та краще розуміти один одного.
Поворотним моментом стало підписання 21 квітня 2010 року в Харкові угод про продовження терміну оренди бази російського Чорноморського флоту в Криму в обмін на умовний перегляд угод про ціну постачання газу в Україну.
Загалом Україна у стосунках із Росією наполягає на своєму позаблоковому статусі та відмовилася приєднуватися до Організації договору колективної безпеки. Неврегульованим залишається питання діяльності культурно-освітніх громадських організацій української діаспори в Росії. Позитивом стало збільшення обсягів українсько-російської торгівлі, яка, за статистичними показниками, наблизилася до валових характеристик торгівлі України з 27 країнами — членами Європейського Союзу.
Непростим видався рік і для пострадянського простору. Маючи неврегульоване абхазьке та південно-осетинське питання у відносинах із Росією, 22 січня 2010 року Грузія остаточно вийшла із Співдружності Незалежних Держав. Упродовж року СНД так і не спромоглася зробити прорив у питанні створення зони вільної торгівлі. Своєрідним «полігоном» у цьому процесі стає Митний союз, але й він поки що лише набирає обертів та не може запропонувати особливо привабливих умов членства новим потенційним претендентам на вступ. Напруженою залишалася й внутрішньополітична обстановка в більшості країн СНД.
Президент Білорусі Олександр Лукашенко вчетверте поспіль переміг на президентських виборах, але це не допомогло країні вийти з міжнародної ізоляції. Періодично загострювалися стосунки Вірменії та Азербайджану. Єреван так і не визнав незалежність Карабаху. Однак поліпшення вірменсько-турецьких відносин Туреччина залишає залежно від вирішення цієї проблеми.
Казахстан успішно впродовж року головував у Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Президент Нурсултан Назарбаєв вже запевнив, що 2012 року знову балотуватиметься на посаду президента. Напруженою залишалася внутрішньополітична ситуація у Киргизстані. Зберігається невизначеність у відносинах між Півднем та Північчю Киргизстану. Лише наприкінці року було затверджено уряд, якому в парламентській республіці належить реальна влада.
Нестабільною була внутрішньополітична ситуація в Молдові. За результатами позачергових парламентських виборів, молдовські політичні партії так і не домовилися про розблокування процедури обрання президента. Водночас 2010 рік став показовим для Туркменистану, який розпочав реальну диференціацію напрямків експорту газу свого видобутку.
Європейський Союз упродовж року був стурбований подоланням наслідків світової економічної кризи, яка підірвала курс спільної грошової одиниці євро. Еліти країн Євросоюзу дійшли згоди з приводу того, що рятувати спільну грошову одиницю необхідно будь-якою соціальною ціною, адже альтернатива цьому у вигляді неминучого послаблення Євросоюзу багатьох лякає.
Не менше турбот викликали ситуація в Бельгії, яка до кінця року так і не отримала нового уряду, та посилення позицій «нових правих», які кинули виклик європейським наднаціональним цінностям. Натомість Греція встановила в 2010 році своєрідний рекорд: упродовж року в країні відбулося десять загальних страйків. Однак соціальні проблеми вирішено не було.
У листопаді 2010 року ЄС та МВФ терміново кредитували Ірландію, щоб уберегти її від банкрутства. Не менш напруженим було соціальне становище в Іспанії та Португалії. Щоправда, національні іспанські настрої цього року було піднято красивою перемогою у липні збірної Іспанії на чемпіонаті світу з футболу. На тлі соціальних конфліктів до звичної внутрішньополітичної нестабільності повернулася Італія.
У стосунках із Європейським Союзом Україна продовжила переговори про підготовку угоди щодо набуття статусу асоційованого членства та створення зони вільної торгівлі, проте чітких дат реалізації плану запровадження безвізового режиму для громадян України в Шенгенському просторі визначено так і не було. Крім того, вимоги, які Євросоюз висуває до України, головним чином стосуються відкриття вітчизняного ринку та збереження квотного принципу експорту товарів українського виробництва на спільний європейський ринок. Звичайно, Україна намагається повернути Євросоюз до паритетних принципів організації торгівлі, саме тому переговорний процес відбувається так важко та повільно.
Складним видався 2010 рік для Польщі. У квітні країна поховала президента Леха Качинського. Його трагічна загибель у авіаційній катастрофі під Смоленськом частково консолідувала консерваторів та лібералів. Росія визнала провину Сталіна за Катинь. Але ще не всі історичні протиріччя у польсько-російських відносинах подолані.
Президент Франції Ніколя Саркозі ціною власного рейтингу провів непопулярну пенсійну реформу. Важким видався рік і для Ангели Меркель. Її рейтинг також упав, хоча, за даними німецької та європейської статистики, німецька економіка вийшла на рубежі зростання виробництва та експорту. Проте ці тенденції залишаються непевними та не додають соціального оптимізму. Лише у передріздвяний період німці відмовилися від економії та більше почали витрачати. Втім, не факт, що ця тенденція збережеться, хоч уряд Ангели Меркель і робитиме все задля цього.
Загалом 2010-й рік став часом радикального скорочення соціальних гарантій у більшості країн Євросоюзу. Це висока ціна за порятунок спільної європейської грошової одиниці євро.
Серйозним викликом європейській безпеці впродовж 2010-го залишалися Балкани. Косово зіткнулося з першою внутрішньополітичною кризою з часу проголошення незалежності. Позачергові вибори до косовського парламенту підтвердили політичне домінування албанської етнічної спільноти. Сербія нормалізувала стосунки з більшістю країн, які визнали незалежність Косово. Втім, остаточно Белград ще не готовий визнати фактичний стан справ, проти чого виступають усе ще впливові сербські націоналістичні політичні сили.
Суперечливими є підсумки 2010-го для США. Минулорічний лауреат Нобелівської премії миру (2009) Барак Обама навряд чи виправдав цей аванс, адже він більше був заклопотаний внутрішніми американськими проблемами та фактично визнав, що на монопольне домінування у світі Сполучені Штати більше не мають ані волі, ані матеріальних ресурсів. Чи не єдиним позитивним зовнішньополітичним доробком адміністрації Барака Обами стала ратифікація договору з Росією про скорочення стратегічних ядерних сил. Тепер наприкінці січня 2011 року очікується, що такий крок зробить і Росія.
Напруженою залишалася ситуація в Афганістані. Вибори до місцевого парламенту 18 вересня 2010 року не дали підстав говорити про близьку перспективу досягнення громадянського миру. НАТО довелося докласти чимало зусиль, аби зберегти єдність союзників у афганському питанні. Україна вирішила розширити свою гуманітарну місію в Афганістані. Та поки що не можна сказати, що процес замирення Афганістану вже «не за горами». Точніше кажучи, саме за афганськими горами завершення цього процесу і не видно.
Тільки наприкінці року іракські парламентарі спромоглися відновити міжконфесійний баланс сил у владі. Прем'єр-міністром Іраку знову став Нурі аль-Малікі. Позитивним моментом для українсько-іракських відносин можна вважати той факт, що Україна розпочала реалізовувати великий контракт на продаж танків вітчизняного виробництва іракській армії.
У глухому куті залишається палестинсько-ізраїльське врегулювання. Наприкінці року Сполучені Штати розписалися в безсиллі досягнути бажаного результату. Немає жодних підстав для надій на швидкий прорив. Натомість Україна на Близькому Сході повернулася до багатовекторної політики. З одного боку, Держава Ізраїль, визнаючи роль і значення відносин із Україною, погодилася на скасування візового режиму для громадян України. Це стане реальністю вже на Великдень 2011 року. З іншого, Україна розвиває відносини з арабськими країнами — Сирією, Ліваном. Україна намагалася також прорватися на багатий ринок країн Перської затоки.
Упродовж всього 2010 року вирували пристрасті навколо Ірану. Тегеран наполягав на визнанні свого права розвивати ядерну енергетику. У травні Росія та Китай, виходячи з власних міркувань політичних торгів зі США, підтримали рішення Ради Безпеки ООН про запровадження жорсткого режиму санкцій проти Ірану. Рік завершився протестами іранців проти скасування більшості соціальних субсидій. Попри цей факт, влада Ірану продовжує у повному обсязі фінансувати свою ядерну програму. Внаслідок цього іранське ядерне питання залишається одним із найгостріших на порядку денному світової спільноти.
У травні 2010 року Туреччина відкликала посла з Ізраїлю. Приводом став інцидент із «Флотилією свободи», яка намагалася прорвати блокаду сектора Газа. Туреччина продовжувала конфліктувати зі США, борючись проти можливості визнання геноциду вірмен. Внаслідок цього неврегульованими залишаються турецько-вірменські відносини.
Китай долав наслідки міжетнічних заворушень у Тибеті. Пекін активно підтримав на Тайвані партію «Гоміндан», яка підтримує китайську концепцію поетапного возз'єднання Тайваню та материкового Китаю. Але проти цього рішуче налаштовані США. Тому напруженими залишалися китайсько-американські відносини, які потерпали від збільшення американського торговельного дефіциту в торгівлі з Китаєм.
Листопад та грудень 2010-го позначилися загостренням ситуації в китайсько-японських відносинах. Рік, який минає, запам'ятається тим, що вперше за показниками валового внутрішнього продукту китайська економіка випередила японську. Також особливо напруженим стало становище на Корейському півострові. Приводом були обопільні провокації у спірних районах Жовтого моря. Спочатку в липні 2010 року північні корейці потопили південнокорейський корвет «Чхонан». Потім Пхеньян обстрілами території Південної Кореї реагував на маневри за участю військ США.
Поточний рік дав підстави говорити про формування двох інтеграційних об'єднань у Латинській Америці. З одного боку, венесуельський лідер Уго Чавес зміцнює «Боліварійську ініціативу», учасниками якої є ліві уряди країн Південної Америки. З іншого, латиноамериканські гіганти — Аргентина та Бразилія нарешті владнали суперечки між собою, завдяки чому в серпні 2010 року країни Спільного ринку Південної Америки (МЕРКОСУР) підписали угоду про митний союз.
Водночас Бразилія залишилася на провідних позиціях у неформальному об'єднанні країн БРІК, до якого входять Бразилія, Росія, Індія та Китай. Позитивним моментом для України можна вважати продовження реалізації проекту побудови та подальшої експлуатації українсько-бразильського космодрому Алкантара.
Традиційно на периферії міжнародної діяльності України залишилися африканські справи. Щоправда, у листопаді Прем'єр-міністр України Микола Азаров побував у Єгипті та Лівії. Крім Ліберії, українські миротворці були направлені до Кот д'Івуару. Остання адреса української миротворчої діяльності на прохання ООН викликала жваву дискусію, оскільки Кот д'Івуар продовжує балансувати на межі громадянської війни, внаслідок чого виникає загроза безпеці миротворців.
Позитивом року в українській політиці на африканському напрямку можна вважати активніше залучення українських фахівців до міжнародної діяльності, спрямованої проти сомалійських піратів. Внесок України в європейську та світову безпеку було підтверджено у грудні 2010-го, коли за результатами саміту ОБСЄ стало відомо, що Україна головуватиме в цій організації впродовж 2013 року.
Водночас, говорячи про міжнародні підсумки 2010 року, не можна не згадати про чудесне звільнення з великої глибини чилійських шахтарів, яке світові засоби масової інформації восени обговорювали кілька тижнів. Та справжньою сенсацією року, що минає, стали публікації на сайті WikiLeaks таємної переписки американських дипломатів із Державним департаментом США. У підсумку кілька авторитетних міжнародних видань висунули засновника названого сайту Джуліана Ассанжа на звання «Людина року».
Загалом 2010 рік можна вважати вдалим для людства. Попри серйозні катаклізми та балансування на межі справжніх масштабних військових дій, не з'явилися нові «гарячі точки», лише «старі» зони конфліктів «за звичкою» продовжували кровоточити.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».