Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
РЯТІВНИК СЬОМІН?
Минулої п'ятниці в Києві представили нового-старого тренера «Динамо» Юрія Сьоміна. Російський фахівець повернувся в Україну після півторарічної перерви, впродовж якої очолював колись рідний йому московський «Локомотив». Повторну появу Сьоміна у клубі сприйняли ледь не як повернення Месії. Проте не всі вболівальники вірять, що він підніме «біло-синіх» на новий рівень.

Під час першого пришестя Палича гра динамівців особливою видовищністю не вражала — команда переважно діяла від оборони. Утім, наставник забезпечував непоганий результат, що задовольняло президента клубу й чимало шанувальників. «Динамо» тоді виграло чемпіонат України й дійшло до півфіналу Кубка УЄФА.
Щоправда, свого головного конкурента, команду «Шахтар», кияни за півтора року обіграли тільки раз — навесні 2009-го в матчі останнього туру, який ніяк не впливав на підсумкове становище у чемпіонаті. Натомість Сьомін програв Луческу головні дуелі — у півфіналах Кубка України й Кубка УЄФА. Популярність 63-річного Юрія Павловича тримається не лише на його футбольних успіхах. Можливо, навіть переважно не на них.
Скажімо, досвідчений тренер уміє знайти слова, які зігріють душу керівників. Залишаючи «Динамо», він говорив, що повертається «в рідний «Локомотив», додому». Тепер же Сьомін запевняє, що той крок був помилковий і згадує, як добре йому працювалося з Ігорем Суркісом. Після приїзду до Києва він у першому інтерв'ю заявив, що радий знову бачити тутешніх уболівальників, хоча зустрічі з ними ще не мав. Але сльози на очах тренера при прощанні й зустрічі зворушують чутливих прихильників футболу.
До журналістів Сьомін теж намагається ставитися тепло й може сам принести до редакції популярної газети пляшку віскі, свідком чого був автор цих рядків. Звісно, якщо «акули пера» не ставитимуть йому надто «незручних» запитань. Є й інша сторона медалі. Цього року Палич привів «Локомотив» лише до п'ятого місця російської прем'єр-ліги, хоча керівництво «залізничників» бажало більшого.
Сумнівно, що за цей час тренер набув додаткового досвіду, а чи можна рухатися вперед зі старим багажем? Адже в чемпіонаті України «Шахтар» помітно зміцнів, та й інші конкуренти «Динамо» посилилися. І Ліга Європи вже вочевидь потужніша за свого попередника — Кубок УЄФА. Пробиватися до Ліги чемпіонів через кваліфікацію нині складно. Крім того, тренер сказав кумедну фразу: «У «Динамо» ведеться грамотний футбольний бізнес». Цікаво, що мав на увазі фахівець? Якщо продаж клубом виконавців за кордон, то навряд чи це є метою командного зростання.
Коли ж говорив про вдалу селекційну політику, то підстав для суперечок тут ще більше — ніхто з гравців у Києві не доріс до такого рівня, щоб ним серйозно зацікавилися у пристойних європейських клубах. Сумнівно, що без підсилення нинішній склад «Динамо» здатний реалізовувати високі завдання.
Опоненти Сьоміна згадують, що до Москви з Києва він поїхав, аби зберегти в себе акції «Локомотива». Тепер він повідомив, що не є акціонером клубу російської залізниці й з радістю повертається в Україну. На це образилися прихильники «залізничників».
Деякі київські фани запам'ятали, що Сьомін у згаданій вище майже товариській зустрічі проти «Шахтаря», останній для нього в «Динамо», за мінімальної переваги 1:0 не випустив на поле Максима Шацьких.
Тоді узбецький форвард після десяти років, проведених у «Динамо», залишав команду, а в таких випадках прийнято давати гравцям хоча б кілька хвилин на полі, аби попрощалися з публікою. Палич цього не зробив, схоже, сильно хотів здолати Луческу бодай раз.
Зрештою, після другого урочистого вручення Сьоміну динамівської футболки треба визнати, що президент Ігор Суркіс продовжує перебирати тренерами, з якими зручно домовлятися і які не вимагатимуть від нього революційних змін у клубі. Та чи вдасться з дідівською скринею відновити панування «Динамо» в Україні, не кажучи про те, щоб поновити реноме в єврокубках?..
також у паперовій версії читайте:
  • КОМУ СВЯТО, А КОМУ — ТРЕНУВАННЯ
  • ХОКЕЙ З УКРАЇНСЬКИМ ПРИСМАКОМ
  • НАША МЕТА — 2012!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».