Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2010 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
ГОСТИННЕ СЕЛО ХРЕЩАТИК
Колишнє монастирське село Хрещатик на Буковині, розташоване на скелястій місцевості (висота 200 метрів над рівнем Дністра), лежить на перетині кордонів Чернівецької, Тернопільської та Івано-Франківської областей і знане тим, що є єдиним в Україні, а, можливо, і у світі, де немає жодної криниці.

Селяни вже не одне століття п'ють, перуть, миються та напувають худобу та птицю мінеральною водою, збагаченою іонами срібла, що має славу чудотворної і до села надходить водогоном із джерела святого апостола євангеліста Іоанна Богослова, з території Свято-Івано-Богословського Хрещатицького чоловічого монастиря.
Два століття поспіль село Хрещатик гостинно зустрічає православних вірян, які на свято Івана Предтечі хресною ходою вирушають, щоб вклонитися намоленому святому місцю.
Мешканці села, як і їхні пращури, бережуть історію Хрещатика. За переказами, воно утворилося приблизно 1735 року з волі, виявленої купцем Тодором Придою, який саме в цій місцевості дивом врятувався від наглої смерті. Тож, аби віддячити Богові за своє спасіння, він витратив кошти на побудову тут Храму Божого. А згодом привіз до цієї місцевості з Угорщини 14 сімей, котрі спеціалізувалися на різних ремеслах.
Історія монастиря розпочинається зі скит-печери в горі, в якій понад 400 років тому жили і молилися троє православних монахів, які переховувалися в цій місцевості від послідовників Люблінської унії.
У 1991 році на території монастиря завершено будівництво собору Благовіщення Пресвятої Богородиці разом із нижньою церквою Різдва святого Івана Предтечі. Постійно відкрита купіль із освяченою цілющою водою, що дає можливість скупатися всім охочим прочанам.
Село газифіковано, за підсумками участі у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування сільська громада виграла грант у сумі 100 тисяч гривень для побудови в селі центрального водопроводу. Нагальним для села є також будівництво дитячого садочка та капітальний ремонт Будинку культури.

Григорій ЗАСЛАВЕЦЬ з Буковини
також у паперовій версії читайте:
  • УВАГА, ПЕРЕЛІК СМЕРТНИХ ГРІХІВ РОЗШИРЕНО!
  • «ТРОТУАРНА АСТРОНОМІЯ» ВІД ТОКАРЯ ЩЕГЕЛЬСЬКОГО
  • «НА ДОБРУ ПАМ'ЯТЬ...»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».